Вести

Вучић: Позивам опозицију да се укључи у пројекат "Београд на води"

Посланици Скупштине Србије завршили су целодневну расправу о лекс специјалису о пројекту “Београд на води”, а око 70 амандмана поднетих на тај владин предлог размотриће у четвртак, када се очекује и гласање.
 
Премијер Александар Вучић је представио предлог лекс специјалиса и позвао опозицију да се укључи у пројекат "Београд на води", изнесе све примедбе које могу да доведу до тога да тај пројекат буде бољи и предложио им да укључе своје представнике у предузеће "Београд на води" и "контролишу сваки динар".
 
Вучић је подвукао да нема тајни у пројекту "Београд на води" чија је изградња, како је поручио, у интересу целе државе.
 
Он је одбацио примедбе које су се могле чути у расправи од представника опозиције да предложени закон о Београду на води доноси правну несигурност Србији истакавши да су уговором са инвеститором предвиђене највеће и најбоље могуће гаранције.
 
Aleksandar Vucic, Sinisa Mali, Nebojsa Stefanovic, Beograd na vodi
 
Уговор са инвеститором је направљен на најкраћи рок од пет година из кога тај инвеститор, како је рекао, може да изађе само уколико уговорне обавезе преузме купац.
"Не можете ни замислити веће и боље гаранције", казао је Вучић додавши да у тексту образложења презицно пише колико нам је пара потребно за експропријацију.
 
"Ми ћемо бити на свим светским телевизијама међу свим светским економским вестима, на ЦНН и ББЦ, чуће се несто позивитно, а не нешто лоше", рекао је Вучић.
 
Образлажући пројекат Београда на води премијер је поручио да се велики градови граде на великим сновима, на визијама и на пројектима чија визија застрашује и констататовао да је ово важан дан за Србију и додао:
"Надам се и да ће се све ово завршити прелепом сликом Београда, модерне и запослене Србије", закључио је премијер.
 
Он је поручио и да у израду пројекта треба укључити што више српских компанија и истакнутих архитеката, урбаниста, као и да материјали за изградњу треба узимати из Србије, те је додао да се инвеститори из Уједињених Арапских Емирата већ распитују о домаћим компанија које су способне да раде на том пројекту.
 
Премијер очекује и да чим крене градња Београда на води Србија дуплира број страних туриста, а већ за сутра најављује консултације градоначелника Синише Малог с представницима струке, односно Академије архитеката Србије о пројекту Београд на води и њиховим критикама на тај пројекат.
 
Опозиција сматра да ће закон, за који кажу да ће свакако бити усвојен јер за то постоји већина, увести праву несигурност а за разлику од њих владајућа већина истиче да ће пројекат Београд на води подићи грађевинску индустрију, довести до веће запослености и побољшања туристичке понуде главног града и Србије.
 
Извор: Танјуг / Фото: танјуг