Вести

Вучић позвао Шведске компаније да улажу у Србији

СТОКХОЛМ - Премијер Србије Александар Вучић разговарао је са највишим шведским званичницима и привредницима, којима је пренео да је Србија посвећена реформама и стварању још повољнијег инвестиционог окружења и позвао их да улажу у нашу земљу.

"Потребно нам је ваше искуство, подршка и помоћ. Молим вас да дођете у Србију, а они који су већ ту, нека остану, и нека нам кажу шта можемо да урадимо да додатно поправимо наше пословно окружење", поручио је Вучић, први српски премијер у званичној посети Краљевини Шведској.

Вучић је саговорницима указао да мере штедње иду по плану и да је први пут у државној каси у јануару остварен суфицит.

Он је поновио да је Србија предузела тешке мере без притисака споља, наводећи да реформе подржавају Светска банка, ММФ, ЕБРД.

За наредне две године премијер је најавио раст од око два одсто.

Он је истовремено признао да Србија мора још много да уради да би привукла улагаче из Шведске.

"Важно је да овде у скандинавским земљама, лутерантским или протестантским, покажете већу посвећеност и да говорите истину, јер они не воле да слушају бајке, ни приче о лаким решењима", рекао је Вучић и додао да је говорио оно што мисли, оно што се у Србији дешава и да се његовим домаћинима то допало.

Поменуо је и да су многи од званичника у Шведској али и представници највећих фирми - Волво, Сканија, Алстом, Ериксон, бираним и лепим речима говорили о Србији, јер "верују у нашу будућност".

Премијер очекује да ћемо имати много више инвестиција из Шведске, да ће коначно у Србију доћи ИКЕА, а домаћине је замолио за помоћ у формирању берзе, која већ годинама у Србиј није заживела.

После разговора са премијером Шведске Стефаном Ловеном, Вучић је рекао да се нада да ће Србија моћи да спроведе све жељене реформе и да ће након добијеног аранжмана са ММФ-ом и пакета економских мера успети да привуче што више страних инвестиција.

Ловен је изјавио да Шведска подржава проширење, јер то доноси стабилност и просперитет целој Европи и изразио наду да ће Србија што пре постати део европске породице.

Како је рекао, Шведска подржава отварање нових поглавља јер верује да је важно да преговори почну.

"Знамо да има одређених питања које треба решити, попут Косова, али подржавамо шансу за отварање поглавља. Желимо да тај процес почне, то је важно за ЕУ као целину, али ништа мање за југоисточну Европу", рекао је Ловен.

Српски премијер позвао је шведског колегу да посети Србију што је он и прихватио и пред новинарима обећао да ће посета уследити врло брзо.

На питање новинара о санкцијама Русији, Вучић је рекао да Србија подржава територијални интегритет Украјине и да не намерава да одустане од правних принципа међународног права, али да настоји да задржи добре односе с Русијом.

"То није нека политика равнотеже између две силе, или слично. Наш пут је пут ка ЕУ, и на томе смо веома одлучни. С друге стране, морамо и желимо да преживимо и желимо добре односе с Русијом", навео је Вучић.

Он је рекао да се нада да ће се унутар ОЕБС-а и с партнерима унутар ЕУ пронаћи мирно решење за конфликт у Украјини, које је, како каже, најбоље за све.

Ловен је рекао да је важно да се Србија залаже за принципе на основу којих је ОЕБС и изграђен - што укључује и територијални интегритет.

 

Валстром: Овде сте међу пријатељима проширења

Председник Владе Србије Александар Вучић састао се вечерас у Стокхолму са министарком спољних послова Шведске Маргот Валстром, са којом је разговарао о европском путу Србије, односима у региону и ситуацији у Украјини.

"Овде сте међу пријатељима проширења, јер је то најбоље што Европи може да се деси", нагласила је Валстром поздрављајући долазак првог српског премијера у званичну посету Краљевини Шведској.

Вучић је захвалио на подршци европским интеграцијама Србије и процесу проширења, саопштила је Канцеларија Владе Србије за сарадњу с медијима.

Вучић је на Пословном форуму представио најзначајнијим шведским компанијама програм економских и законодавних реформи српске владе и позвао их да изнесу сугестије и савете у циљу поправљања инвестиционих услова, како би Србија привукла што већи број страних инвеститора.

Форум је организовала Трговинска комора Шведске а учествовале су компаније Сканиа, Ерикшон, СААБ, Алстом, Ампхенол Конекси и друге.

Вучић је рекао да је Србија стабилна земља, која има добре односе са земљама у региону, али и осталим земљама у Европи, као и споразуме о слободној трговини.

Представници шведских компанија, које имају своја представништва у Србији, истакли су да инвеститори у случају наше земље могу рачунати на добар инвестициони основ, као и на образовану и стручну радну снагу.

Такође, нагласили су значај политичке и друге стабилности Србије, што је веома важан услов за привлачење страних инвестиција.

Истакнута је и важност наставка процеса приватизације јавних предузећа, што ће побољшати економску ситуацију у земљи, наведено је у саопштењу.

Вучић се састао и са првим замеником председника шведског парламента Тобијасом Билстромом са којим је разговарао о европском путу Србије и билатералним односима.

"Добро је видети Србију на путу ка ЕУ и ми радимо на томе да вам на том путу помогнемо", рекао је Билсторм.

Вучић је захвалио Влади Краљевине Шведске на помоћи упућеној након поплава, а домаћини су премијера Србије, знајући да су му књиге својеврсна пасија, одвели у Академску књижару, највећу у Стокхолму.

 

Вучић, обиласком ериксона, завршио посету Шведској

Председник Владе је, обиласком компаније "Ериксон", завршио једнодневну посету Краљевини Шведској.

Компанија "Ериксон", која послује у 181 земљи света, присутна је и у Србији, али њени представници кажу да имају намеру да шире своје пословање, о чему су и разговарали са премијером Вучићем, саопштила је владина Канцеларија за сарадњу с медијима.

Током сусрета са српским премијером запослени у "Ериксону" представили су неке од својих иновација, како у мобилној телефонији, тако и у разним сервисима који могу бити корисни у безбедносним и транспортним системима, као и стварању модерних градова.

Вучић је, током обиласка, на зиду хола компаније на енглеском језику оставио следећу поруку: "Ово је најзанимљивије место на коме сам икада био. Надам се да ћемо моћи да понешто научимо од људи из Ериксона"