Вести

Вучић: Предлог буџета у Скупштини до 10. децембра

 Премијер Србије Александар Вучић изјавио је да ће се предлог буџета за 2015. наћи пред посланицима у Скупштини Србије до 10. децембра, а да ће њиме бити предвиђене значајне уштеде, али не и смањење социјалних давања нити нова смањења у здравству и просвети.

Вучић је рекао да ће поједина министарства имати веома значајна смањења трошкова у износима од девет до 20 одсто, што ће значајно смањити дефицит.

Он је навео да неће бити смањења социјалних давања, као ни додатних смањења у просвети и здравству, наводећи да, на пример, Министарство културе не може имати смањени буџет због својих обавеза према РТС-у и РТВ-у.

Вучић је рекао да ће буџет за 2015. морати да постави темељ за суштинске реформе како би у 2016. Србија имала боље резултате.

Вучић је новинарима рекао да је на данашњем састанку са министрима и директорима јавних предузећа у Србији разговарано, пре свега о расходној страни буџета за 2015. и о томе како да се више уштеди, истакавши да су приходи и у 2014. бољи него што се очекивало.

Вучић је рекао да ће сутрашњем састанку, на којем ће се разговарати о буџету, присуствовати и представник ММФ-а за Србију Ким Даеханг, наводећи да је то кључни буџет који ће морати да буде суштински реформски како би се у 2016. ушло са бољим успехом.

Вучић је поновио да су и "конзервативне процене ММФ-а" да ће Србија 2017. имати мањи дефицит и већи раст.

Говорећи о уштедама у појединачним министарствима, Вучић је рекао да у неким министарствима неће моћи да се смањи буџет, али да, рецимо министарства одбране, пољопривреде, унутрашњих послова, саобраћаја, за рад, имају значајна смањења која се у номиналном износу крећу од девет до 20 одсто, што ће, како је рекао, значајно смањити дефицит.

Вучић је рекао и да ће се у буџету ићи са "нешто потцењеним приходима", наводећи да је сигуран да ће Србија, и уз све проблеме које имамо, имати успешну 2015.

Наводећи да ће се предлог буџета за 2015. у Скупштини Србије наћи до 10. децембра Вучић је рекао да се сада први пут касни јер је направљен аранжман са ММФ-ом и да више нема "игре око буџета и писања свега што некоме падне на памет".

Вучић је рекао и да се социјална давања неће смањивати и да неће бити додатних смањења у просвети и у здравству.

Према његовим речима, неће се штедети ни на великим пројектима, између осталог, тако што ће се правити јавно-приватна партернства и концесије.

"Гледамо да не оптерећујемо јавни дуг и то ће бити суштина нашег понашања у 2015", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да најкасније до 10. јануара очекује решавање питања смедеревске Железаре и да тада они који победе на тендеру, уђу у фабрику.

Он је додао да до тада очекује и решење за хемијску индустрију, убрзо и решење за ФАП, као и за Прву петолетку у Трстенику.

"Угашену индустрију ћемо у 2015. подићи на ноге", рекао је Вучић.

Србија мора да реши проблем ненаплативих потраживања од стране банака јер се не може кренути у велики раст ако банке не буду давале више новца грађанима и фирмама, рекао је Вучић.

"Зато су ови предмети које смо решавали претходних дана и неки које ћемо решавати наредних дана толико важни", рекао је Вучић.

Упитан о реконструкцији Владе, Вучић је рекао да је и данас са министрима разговарао о томе колико ће новца да уштеде, а не колико ће да потроше, наводећи да је лако трошити новац, а тешко оздравити српску економију.

 

Извор: Танјуг