Вести

Вучић: Пријатељска подршка Азербејџана значајна добит за Србију

Верујем да из пријатељске подршке и разговора у Азербејџану можемо да извучемо значајну добит за нашу земљу, каже председник Србије Александар Вучић. Подршка Азербејџана по питању КиМ је сигнал за друге муслиманске земље да не могу да пристану на прекрајање норми међународног права јер ће се касније то сваком обити о главу, истиче Вучић. Алијев шаље делегацију која ће размотрити и инвестиције у Србији, додаје председник.

Председник Србије Александар Вучић каже да је са председником Азербејџана Илхамом Алијевом разговарао о три важне ствари - о политичким темама, унапређењу економских односа и ситуацији у свету. Вучић је рекао да је, што се политичког дела тиче, било речи о међусобном поштовању територијалног интегритета, независности у одлучивању и слободарском духу наших народа. Око тога је постигнута готово потпуна сагласност, рекао је Вучић и додао да је Алијеву захвалио на подршци територијалном интегритету Србије.

Каже и да је на радној вечери замолио Алијева да за неколико дана у Београд пошаље делегацију, која треба да истражи могућности за азербејџанска улагања.

"Никада не просите и не молите, али када домаћин понуди, тражите и желите да доведете што више инвеститора. Алијев је рекао да ће послати своју делегацију. Да ли ће то бити изградња луксузних хотела или куповина наших бања, много тога стоји као могућност где би могли да инвестирају", рекао је Вучић. Заједнички су, додао је, размотрили и ситуацију у свету.

"Гледали смо шта нам је и како чинити, како да урадимо најбоље за наше грађане у условима који су врло тешки, тешко предвидиви и нестабилност је реч за нашу свакодневницу", каже Вучић.

Истиче да су могли много тога да чују један од другога и најавио да ће три највећа града у Србији убудуће имати декоративна светла, по узору на она у Бакуу. Учинићемо много више на привлачењу туриста, рекао је Вучић и додао да је договорен безвизни режим са Азербејџаном. За нас ће бити могуће да на њиховом аеродрому уђемо без икаквих формалности, навео је Вучић и додао да су се у Азербејџану изненадили чињеницом да су Турци најбројнији туристи у Србији.

 

Значајна подршка по питању КиМ

Председник Србије је истакао да је у Бакуу исказана пријатељска подршка нашој земљи. Разговори су били пријатни и верујем да из тога можемо да извучемо и значајну корист и добит за нашу Србију, рекао је Вучић.

Говорећи о подршци по питању непризнавања независности Косова и Метохије, Вучић је рекао да не мора ни да говори колики значај то има за нашу земљу.

"Азербејџан ужива огроман углед у муслиманском свету, јер не припада такозваним блоковима муслиманског братства и антимуслиманског братства. Председник Алијев држи ту политику сарадње и са Турском и Ираном, али и са арапским земљама које су неретко у конфликту са њима – говорим и о Саудијској Арабији, и о Емиратима, и многим другим. Држи стално трилатералне састанке и труди се да одржи мир и стабилност за ове људе и  много тога је урадио и успео. За нас је то утолико важније. Подршка једне такве земље значи и сигнал многим другим муслиманским земљама да не могу да пристану на прекрајање норми међународног права јер ће се касније то сваком обити о главу", рекао је Вучић.

 

 

 

 

извор: РТС