Вести

Вучић: Приштина неће успети да унизи Србију

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да више нико не разуме и не може да "похвата" шта се дешава на Косову и Метохији, и шта албански политичари хоће, јер сваки дан дају различите изјаве, изјаве око велике Албаније, око такси и свега другог...

"Ни сам више не разумем шта је политика Албанаца", рекао је Вучић.

Како је рекао, плаши се да Албанци немају додира са реалношћу и не разумеју баш шта се збива у региону и свету.

"То је оно што ме природно плаши и као одговорног и озбиљног човека", рекао је Вучић.

"Сваки дан, када им читам изјаве, не знам шта им је политика, за шта се залажу и шта хоће. Нико не зна. Осим што знамо да хоће да Србија уради све што није реално и могуће да уради, да би они били срећни и задовољни. А, да ми ваљда треба да будемо срећни што ће они коначно да буду задовољни, што смо их признали. И, да им, ако треба, додамо још мало територије да би били још задовољнији", рекао је председник, после разговора са немачким министром спољних послова Хаиком Масом.

Каже да је Масу, који је претходно имао разговор са Харадинајем и Хоџајем, рекао оно што види и оно што се дешава.

"Ни они баш не могу све да похватају. Тешко да ико може", рекао је Вучић.

Истакао је да Немачка има другачији став од Србије, јер је признала Косово, због чега је позиција наше земље тешка и готово немогућа у разговорима:

"Треба да изведете чудо, да би вас чули и саслушали. Хвала Немцима што хоће да нас саслушају", истакао је Вучић.

Каже да они, наравно, не деле наш став, јер су признали независно Косово.

"И када они говоре о промени границе, причају о промени границе независног Косова, коју не дозвољавају", рекао је Вучић и додао да је добро што сада хоће да саслушају и Србију.

Како је рекао, разни преваранти у Србији покушавају нашим људима да "продају" причу како су против промене граница, али да је Косово Србија.

"Па, то није случај. Они само неће да се мењају границе независног Косова. И у каквом смо проблему? Наравно да смо у проблему", констатовао је председник.

"Шта очекујете да говорим о томе? Да кажемо да нисмо ни ми за промену граница, Косово је Србија? И сви ће да буду одушевљени...''ал` си им рекао'' ...А моје питање је како ћемо да сачувамо мир? Ко ће да га сачува, на који начин? Ко ће сутра да буде одговоран грађанима Србије ако пукне прва пушка и када будемо требали децу да шаљемо? Желим то да избегнем, да се понашам одговорно, да разговарамо", рекао је Вучић.

Вучић каже да и Приштина мора да разуме да је то што причају да су то пусти снови, да морају да мало спусте своје захтеве, да озбиљно размисле о томе и да дођу на разговоре спремни на уступке и постизање компромисног решења.

"А не нешто што би њих задовољило, а Србију понизило. Јер, ако мисле Србију да унизе, то се неће догодити. Не желим да причам о нечијој снази...она се не мери ни килограмима, ни бројем пушака, већ позицијом у свету, снагом економије...Ни у томе нису више снажнији и јачи од нас", рекао је Вучић.

На питање шта се може очекивати да ће поручити на панелу, на којем ће учествовати и Хашим Тачи, Вучић каже да чека да пажљивије прочита најновију изјаву албанског премијера Едија Раме, који је данас опет рекао да је Косово део Албаније.

"Вечерас ћу да радим на томе како да структуришем говор на панелу, а, иначе, имаћу безброј састанака на којима ћу се борити за Србију", рекао је Вучић.

Истакао је да је са Масом имао добар разговор, те навео да је трговинска размена Србије и Немачке 4,9 милијарди у 2018. години и да ће ове године сигурно прећи пет милијарди.

Навео је и да је Немачка највећи инвеститор у Србији, где запошљава 60.000 људи.

"Верујем да ће бити много већи број у будућности и да ће бити још немачких инвестиција. Наши билатерални односи су у реду", рекао је Вучић.

 

Фашистима који су правили спискове непожељних данас тапшу...

Фашисти у Србији никада неће победити, ма колико се трудили и наметали на разне начине, поручио је председник Србије Александар Вучић коментаришући инцидент у Орашцу на прослави Дана државности где је група присталица Двери и СНП Наши звиждуцима пропратила обраћање премијерке Ане Брнабић.

На питање како види то што поједини политичари, који су раније такве групе осуђивали, данас им кажу "браво", Вучић подсећа и да су они, који данас одобравају такво понашање, пре неколико месеци говорили како такве групе подржава власт.

"Причали су да их власт подржава онда када су ти који су данас викали правили спискове непожељних новинара, а данас, када дувају у исту тикву и праве коалиционе листе и партијске савезе, онда су им добри", навео је Вучић.

"За нас фашисти никада нису били добри и никада неће бити, борићемо се против њих и побеђиваћемо их увек", поручио је Вучић.

Вучић је рекао да се Брнабићева добро снашла и да не би желео да коментарише групу фашиста.

“Није питање да ли су то урадили против државе, мене или било кога другог, не зато што смо ми исто што и држава, већ зато што то пристојни људи не раде на одређеним местима, посебно не на такве празнике”, одговорио је Вучић на питање како види њихов иступ против државе.

Како је рекао, жао му је што није био тамо и да се због тога “појео жив”, међутим, поновио је да је Ана Брнабић одлично одговорила фашистима и такав одговор ће, каже, добити на сваком месту.

Поштујте претке, фашизам неће проћи, рекла је данас председница Владе Србије Ана Брнабић у Орашцу.

Вучић поручује: “Шта да говорите о нечијем примитивизму и о нечијој непристојности онима који гледају како ће својој земљи да нашкоде”.

 

Диковић заслужио одликовање,као и сви које сам наградио

Председник Србије Александар Вучић је изјавио да је генерал Љубиша Диковић од њега данас заслужено добио одликовање поводом Дана државности, као и сви остали који су награђени.

На питање новинара шта мисли о томе што се повела полемика поводом одликовања пензионисаног начелника Генералштаба Диковића, Вучић је рекао да не зна и да га то и не занима.

"Диковић је часно служио својој отаџбини и заслужио је то одликовање, као и остали људи који су били из различитих области, а који су задужили ову земљу", рекао је Вучић и још једном честитао добитницима одликовања.

Додао је да се не може угодити нашој јавности и да је свако ко то покуша осуђен на пропаст.

 

Више људи на скуповима у кампањи, него на протестима

Председник Србије Александар Вучић је изјавио да на скуповима у оквиру кампање Будућност Србије долази велики број људи, свакако већи него на протестима.

На питање новинара колико људи долази да га види и да ли је њихова бројност "забрањена тема" у медијима и зашто се о томе не говори, Вучић каже да то не може бити забрањена тема, али да о томе, изгледа, не сме да се говори:

"Али, интересантно је да не смете да говорите, зато што сте на скупу у Владимирцима синоћ имали више људи него на готово свим другим скуповима које неко други организује по највећим градовима. И зато не сме да се прича о бројевима. И зато сви ћуте о бројевима...кажу ''на препуном тргу'' у Шапцу, на препуном тргу у Панчеву и слично. Неће да кажу пред коликим бројем људи, јер ти људи стоје, не шетају, а да шетају заузели би четири пута већи простор", навео је Вучић.

Додаје да не брине око тога и да не жели да улази у те техничке ствари.

"Мислим да је свима јасно шта народ мисли и како. Хвала грађанима Србије на огромној подршци и надам се да ћемо ту подршку имати у тешким политичким временима пред нама, иако нам економија иде све боље".

Вучић је изразио наду да ћемо и ове тешке политичке препреке које су пред нама успети да пређемо на најбољи и најсигурнији могући начин, као и да је уверен да ће од грађана у још већем броју и проценту имати подршку у будућности.

Председник је казао да ће наставити кампању Будућност Србије обиласком Расинског округа, где ће обићи Крушевац, Трстеник, Александровац, Брус, Варварин, Ћићевац и више села, где ће разговарати са људима.

 

Свакако ће бити избора, а кад, то ћемо да видимо

Председник Србије Александар Вучић је изјавио да је једини захтев оних који протестују тај да њега нема, да то једино разуме у њиховим захтевима, али да могу да га смене само на изборима као у сваком демократском и цивилизованом друштву.

Тако је Вучић одговорио на питање како види то што у захтеву оних који протестују нема захтева за изборе и зашто, у ствари, протестују.

"То је довољно да протестују, али, то не иде другачије него изборима. Надам се да неко не мисли на неки други начин, а када дође до избора онда ћемо да видимо", рекао је Вучић.

Додао је да му се чини да и ти што протестују добро знају "да им на изборима баш и не би ишло најбоље".

"Биће их (избора) свакако, а сад кад, то ћемо да видимо", рекао је Вучић, на питање када ће бити избори.

 

 

 

 

извор: Танјуг/ТВ Пинк