Вести

Вучић: Приштина прича, али не ради то што прича

Приштина "прича, али не ради оно што прича", рекао је данас председник Србије Александар Вучић у Минхену и подсетио да је прошло 2.026 дана од потписивања Бриселског споразума, а да ЗСО није формирана и 102 дана од увођења нецивилизованих такси на српску робу.

На молбу Ишингера да каже шта то спречава Београд и Приштину да могу да славе успех 2019. године, попут Северне Македоније и Грчке, Вучић је рекао да мисли да је питање Косова, односа Београда и Приштине, много компликованије и теже од питања Северне Македоније и Грчке.

"Разни су писали о односима Београда и Приштине, прича се о људима, судбинама, о територијама, али није лако обухватити сва та питања...Али, једна ствар је свима нама битна - нема рата, то је најважније за све нас. Стабилност и мир је нешто што смо постигли, то је нешто што се не сме олако узети. Стално се плашим могућности да неко одмрзне тај тзв. замрзнути конфликт у процесу дијалога који је у пат позицији", рекао је Вучић.

Србија даје све од себе да се постигне компромисно решење, стварно то чинимо, поручио је Вучић.

Вучић наводи да је Србија испунила све обавезе из Бриселског споразума, те да није повукла ниједан унилатерални потез који би могао да изазове проблеме и који би проузроковао нестабилност.

"Зашто смо сад у пат позицији? Данас је 2.026 дана од усвајања Бриселског споразума, он има 15 тачака, од 7 - 15 су биле обавезе Србије, 100 одсто тога смо испунили - учествовали на локалним изборима, добили су позивни број, решили смо питање правосуђа, полиције. Они су имали само једну - ЗСО и данас је 2.026 дана да нису испунили ништа", рекао је Вучић.

Нису успели са укључивањем у Унеско и Интерпол, па су онда наметнули нецивилизоване таксе против Србије иако су усвојили сва правила Цефта.

"Сада је 102 дана од наметања тих такси, упркос међународном притиску, ЕУ, Русије, Кине, САД - они нису решили то питање, врло су тврдоглави и увек кажу - урадићемо то кад признају независност Косова", навео је Вучић.

Шта се десило, запитао је - Србија није реаговала, нисмо наметали реципрочне мере, али се суочавамо са новом палтформом коју је усвојила тзв. косовска влада, платформу која је против дијалога. Тај документ, наводи, прецизира да Косово треба да чува територијални интегритет који је неповредив, неотуђив и нераздвојив и истовремено Србија треба да призна независност Косова и штавише да се сагласи са формирањем трибунала за Србе.

"Следи моје питање - кад кажу да смо ближи споразуму, ја онда кажем - Приштина прича, али не ради оно што прича. Зашто је потребна Србија у дијалогу кад само чекају наш потпис, ако ће да добију све, а ми да изгубимо све. Да ли мислите да ће тако да се деси? Па, неће", поручио је Вучић.

Србија је посвећена, врло озбиљна и одговорна - када кажемо да ћемо нешто да урадимо , то и урадимо.

Подсетио је на своју последњу посету Косову и Метохији и рекао да су му то била најтежа два дана у животу, јер су му тамо звиждали и скоро га напали, али и да је имао храбрости да свом народу каже да је мир постао најважније питање за Србију.

Поновио је да је Србија економски стабилна, са стопом привредног раста од 4,4 одсто, уз смањен јавни дуг, мању незапосленост... и истакао да је оно што све то може да угрози, управо однос са Приштином.

"Учинићемо све што је до нас да се постигне компромисно решење, које неће бити једнострана капитулација Србије", нагласио је председник Вучић.

Вучић је поручио да, ако Приштина жели да настави дијалог, Београд стоји на располагању, не само ЕУ, већ и Албанцима и Србима, јер је најважније питање - начин на који ћемо развити односе Срба и Албаније.

То је, каже, оно што је поновио Тачију 100 пута - да је Београд спреман да настави дијалог и да чека Приштину.

"Чуо сам обећање на десетине пута до сада да ће повући таксе. То се није десило. Нисам оптимиста, али уколико радимо сви заједно, марљиво и озбиљно, не одбацујем могућност да ћемо доћи до компромиса. Међутим, данас се налазимо веома далеко", рекао је Вучић.

 

Покажи ми где то пише... Нећеш? Па наравно...

Председник Србије Александар Вучић прибегао је данас једноставном "аргументу" у дуелу са Хашимом Тачијем, у Минхену, који је рекао да Србија крши споразуме блокирањем чланства Косова у међународним организацијама.

Вучић је, наиме, на панелу у оквиру Минхенске конференције, у околностима у којима је Тачи износио позицију Приштине, према којој је Приштина кооперативна и конструктивна, а Београд не испуњава обавезе и отежава договор, пружио Тачију текст Бриселског споразума и затражио да покаже где пише да Београд не сме да се противи уласку Косова у међународне организације.

"Он каже да је била обавеза Србије да се не противи уласку Косова у међународне заједнице. Међутим, где то пише у Бриселском споразуму. То је било предложено, али ја нисам прихватио. Ево, дајте Тачију, да пронађе место где пише у Бриселском споразуму да Београд не треба да се противи уласку", рекао је Вучић пружајући Бриселски споразум Тачију, али је документ прихватио комесар Јоханес Хан, који је седео између њих, и спустио га на сто, пошто је Тачи игнорисао "папир".

"Хајде, пронађи где то пише? А, нећеш? Па наравно, када то не пише нигде", рекао је Вучић.

Вучић је такође узвратио на Тачијево излагање, рекавши да Албанци нису испунили ниједан услов, већ да су имали само једну обавезу, формирање ЗСО, али ни ту једну нису испунили.

 

О томе шта Албанци не разумеју или неће да разумеју

Председник Србије Александар Вучић одбацио је као бесмислену тезу Хашима Тачија да Приштина из бриселског споразума није могла да испуни само оно што је против устава Косова.

Тачи није прецизирао да је реч о формирању ЗСО, што је, иначе, и једина обавеза Приштине из тог документа.

"Њихова једина обавеза била је ЗСО. То нису испунили, а његов коментар је да не може да се формира против устава државе Косова....а, скоро све може што није у складу са Уставом Србије?", запитао је Вучић.

Да ли то значи да треба да престанемо да разговарамо, јер ми не признајемо њихову државу, запитао је Вучић.

"Надамо се да зато и имамо дијалог, али они то не разумеју", констатовао је Вучић.

Вучић је поручио да Србија жели да реши односе са Албанцима, да очува економски раст и да има бољу будућност.

"Знам да то и Тачи зна, али треба да имамо поузданог партнера и изводљива решења, а не некога ко само игра улогу за међународну заједницу", рекао је Вучић на панелу у Минхену одговарајући на излагање Тачија.

Вучић је истакао да Београд и Приштина треба да нађу решење које ће значити мир у наредних 200 година, да раде једни за друге, а не оно што кажу у међународној заједници.

"Зато сам лично спреман да ризикујем више од политичке каријере, а Јоханес (Хан) то зна, да бих пробао да се постигне решење, али то мора да буде компромис", истакао је Вучић и додао да не може само једна страна све да добије, већ да обе стране морају да буду подједнако незадовољне.

Поводом услова које поставља Приштина, Вучић је поновио да је Србија испунила све из Бриселског споразума, а они нису ни једину ствар - ЗСО, а онда су увели таксе, при чему, како је истакао, Србија и даље ништа не предузима, а може.

Вучић је истакао да је спреман на разговоре са Албанцима, као и да ниједну лошу реч нису чули од њега, али, истакао је, и Србија има своје интересе.

Поводом Тачијевих критика да Србија све покушава како би се повукла признања тзв. Косова, Вучић је истакао да и они раде све како би то признање привукли.

"Када су они добили признање од Мадагаскара, то је у реду, а када ми тражимо повлачење, онда су луди Срби", рекао је Вучић напомињући да се ту ради о дуплим стандардима.

Вучић је поручио и да не жели да коментарише пренадуване цифре које је изнео Тачи о броју албанских жртава током сукоба на Косову и Метохији истакао да довољно говори податак да је најмањи број повратника на свету, само 1,3 посто Срба, забележено на КиМ.

 

Што онда преговарате са нама

Ако је Тачи, како каже, председник суверене земље, што онда преговара с нама, запитао је председник Србије Александар Вучић.

"Уколико ја не прихватам да сте ви лидер суверене државе, а не прихватам, пре него што постигнемо једног дана споразум, моје питање је - а шта ћу вам онда ја, Србија, зашто преговарате са Србијом ако је све готово, завршено?", узвратио је Вучић и констатовао да Тачи на то питање нема одговор.

"Како се то десило да ви нисте и даље чланица ЕУ, Интерпола, Унеска ако сте консолидована суверена држава?", наставио је Вучић доводећи у питање Тачијеву тезу.

Вучић је такође указао да се Тачи стално враћа у прошлост, у време сукоба, пре две деценије, јер на тај начин Приштина себе свуда представља као жртву.

"Кад год им нешто кажете о неиспуњавању обавеза, или нешто што не желе да чују, они увек позивају у сећање прошлост... Ок, ако вам је тако лакше", рекао је Вучић.

Вучић је, међутим, указао да Београд и Приштина треба да преговарају, јер треба да се очува мир.

Додао је и да Београд, за разлику од неких у Приштини, нема никакве замерке на рад Могерини, и указао да је за Приштину грешка увек на страни неког другог, никад на њима - некад је српска, ЕУ, Русије...али они никад нису криви.

На мени и Тачију је дакле да створимо добру атмосферу за преговоре и постизање договора, приметио је Вучић.

"Ако неко треба да буде окривљен за лошу атмосферу, онда то треба да будемо ја и Тачи, на нама је да створимо атмосферу. Ми дајемо све од себе да спустимо очекивања наше јавности, а они чине све да та очекивања јавности прошире и то је оно што ствара лошу атмосферу за будућност", рекао је Вучић.

Вучић је тако одговорио на питање модератора Волфганага Ишингера - ако су проблеми тако тешки, шта би онда могла да буду његова и Тачијева очекивања, да ли имају различита очекивања од ЕУ и других актера или им је потребно другачије посредовање.

На Ишингерово питање шта је са идејом разграничења или размене територије, председник Србије је рекао:

"Замена територија - мрзимо тај израз, зато говоримо о демаркацији. Питам вас, пријатељу (Ишингер), о којим границама причамо - оним које признаје Немачка или Кина, оним које признају САД или Русија, Шпанија или Италија...Београд или Брисел - то су потпуно различите границе и зато треба да преговарамо, о свему, о сваком питању, да будемо што отворенији и да саслушамо другу страну."

Вучић каже да је лично увек спреман за то, да нема теме коју није саслушао кад је приштинска делегација излагала.

"И то тражимо и за нас, ништа више", рекао је Вучић.

Вучић каже и да је добро што се на овом панелу разговарало о свим питањима, да се покажу све потешкоће.

"Боље је да се види колико је тешко или колико може бити тешко у будућности, уместо да се даље игра представа за међународну јавност, сад ћемо ми добити Нобелову награду и сл. То је глупост. Оно што нама треба јесте посвећеност и напоран рад са један, два или три одсто шанси да се постигне компромис. Ја могу да гарантујем са српске стране да ћемо дати све од себе али не гарантујем да ће бити успешно", рекао је Вучић.

 

 

Извор: Танјуг