Вести

Вучић присуствовао свечаној додели стипендија "Доситеја"

Председник Србије Александар Вучић поручио је најбољим студентима Универзитета у Београду, добитницима стипендија Фонда "Доситеја", да држава рачуна на њих, а да је на њима да буду најбољи део нашег друштва.

Вучић се у обраћању на свечаности присетио да је и он пре 30-ак година постао стипендиста Фонда за развој научног и уметничког подмлатка, и, како је рекао, иако није постао ни научник, ни уметник, једну ствар је разумео - да они сада имају обавезу да буду најбољи део друштва.

Најавио је да ће висина стипендије, која сада износи 30.000 динара, бити већа следеће године.

Вучић је рекао да нико не мисли да је држава са 30.000 динара стипендије превише помогла, да је "спасила планету", нити да су надлежни због тога заслужили ордење и споменике, али је држава урадила једну важну ствар.

"Не зато што ће то вашим родитељима да олакша улагање у вас, јер су они заслужни за ваше успехе, већ зато што то ствара обавезу - да, када добијете ту потврду од државе, видите да држава на вас рачуна, са више одговорности бринете о својој земљи, да се на сваком месту понашате најодговорније", поручио им је Вучић.

Морате да будете најбољи део друштва, да својом марљивошћу, одговорношћу, радом и посвећеношћу увек побеђујете.

"И видећете једно невероватно правило, а то је да ће увек они који су најбољи, бити најбољи. Потребно је да сањате највеће снове, јер без њих нема ни великих дела. Молим да своју озбиљност још унапредите, увећате, како бисте били још успешнији и држава имала још више користи", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да време пред нама није лако.

"Време у свету је другачије од оног у којем смо живели, то је време у којем ће информатика и роботика доминирати, а не традиционалне ствари. То је време које се мења сваког дана. Ви можете то да пратите", подвукао је Вучић.

"Уверен сам да та мала подршка државе може само да значи да добро разумете колико сте важни, значајни, али и да на то умете да узвратите, не што ћете било шта лепо да говорите о држави, већ је ваша обавеза да наша држава буде боље место за живот и за будуће генерације", нагласио је Вучић.

Рекао је да није никаква флоскула и празна прича када се говори о важности улагања у младе.

То је, како је рекао, важно, јер ће млади данашњице олакшати будућим генерацијама.

"Има овде будућих најбољих правника, политиколога, физичара, хемичара, медицинара. Сви сте ви потребни. Као што се већ један број враћа у земљу, молим вас да останете", нагласио је Вучић.

Истакао је да ће држава гледати да примања буду већа, и додао да то зависи и од њих и њихових способности.

Указао је да је од Шимона Переза чуо научио да земље, у којима се не разуме да деца морају да уче да раде, буду одговорнија и посвећенија, и да одрасли морају да уче сваког дана, неће имати будућност.

"Желим вам да радите и учите, опростите другима што сте себи, да будете добри људи, да бринете о нашем друштву и волите Србију", закључио је Вучић.

 

 

Извор: Танјуг