Вести

Вучић: Пруга Ниш-Димитровград биће завршена до краја 2027. године

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је током обиласка радова на реконструкцији и модернизацији пруге од Ниша до Димитровграда, на деоници Пирот - Суково, да ћемо добити више новца од ЕУ за тај пројекат - око 430 милиона евра заједно са обилазницом око Ниша.

"И сад разговарамо са Европљанима, са којима радимо ову деоницу, биће значајно више новца, све укупно заједно са обилазницом око Ниша и са свим другим, рачунам да ће то бити негде око 430 милиона евра. Од тога ћемо добити за ову деоницу Ниш - Димитровград, плус за обилазницу и за сва та три дела о којима причамо, око 108 милиона евра од Европе, на поклон", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је додао да је то велики новац који ће Србија добити од ЕУ.

"Највећи новац смо добили, од укупно 2,775 милијарди евра, колико је сад процењено 610 милиона евра за брзу пругу Београд - Ниш. И ствари се крећу коначно, ја сам увек незадовољан, увек мислим да може брже, али то су велике ствари које мењају изглед наше земље", рекао је председник Вучић.

Нагласио је да ће, када буде готова брза пруга, моћи да се стигне за два сата и десет минута од центра Београда до центра Ниша.

 

Затражио сам већу подршку ЕУ за реконструкцију деонице пруге Ваљево-Врбница

Председник Вучић приликом обиласка радова на реконструкцији и модернизацији пруге Ниш-Димитровград, на деоници Пирот-Суково, рекао је шефу Делегације Европске уније у Србији Емануелу Жиофреу да би било добро да ЕУ више финансијски помогне око реконструкције дела пруге на деоници Ваљево - Врбница.

"То је највеће парче које недостаје. Ми смо радили од Раковице и Ресника до Ваљева , остаје Ваљево, Косјерић, Пожега, Ужице, Прибој, Пријепоље па све до Врбнице. Све ће много другачије изгледати када се то заврши", рекао је председник Вучић.

Жиофре је одговорио да је то још један пројекат за који је ЕУ заинтересована, да на црногорској страни раде пругу и имају план раста са додатним средствима.

Председник Вучић је рекао да ће тај део бити посебно значајан због конекције са Баром, Подгорицом и уопште севером Црне Горе.

"И за нас још важније - до Пријепоља, Прибоја, Ужица. Истовремено, када завршимо ауто-пут до Пожеге, Прибоја и Златибора", рекао је председник Вучић.

 

Невероватна ствар за целу Србију је да од Пирота до Београда дођете за три сата

Председник Вучић изјавио је да ће пруга Ниш-Димитровград бити завршена до краја 2027. године.

"Ми бисмо волели када би могли да завршимо до маја 2027. због ЕXPО, али реално је да буде до краја 2027. То је невероватна ствар за целу Србију, од Пирота до Београда да дођете за три сата. А можете да замислите колико ћемо да скратимо пут до Истанбула", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је нагласио да брине за пругу Београд- Ниш и позвао ЕУ да пожури мало са радовима на њој.

"Ми смо бескрајно захвални за огроман новац који су нам дали. Само када би још мало убрзали", рекао је председник Вучић.

Амбасадор ЕУ у Србији Емануел Жиофре одговорио је да тесно сарађују са српским министарствима да убрзају процедуре.

То је наш заједнички стратешки пројекат и могу вам рећи да, као и ви, гледамо да то урадимо што пре", рекао је Жиофре.

Председник Вучић је на то рекао да не може да натера Жиофреа, нити може министру грађевине Горану Весићу да каже да се нешто нелегално ради.

"Само молим да се убрза, али мора да се уради квалитетно и добро. То је од огромног значаја. Људи су већ навикнути на велике резултате, знају да ће ово да буде, а раније када чују неко такво обећање, нису веровали да ће се то урадити", поручио је председник Вучић.

Додао је да нико ништа није урадио 40 година и онда неко приговара што се касни месец дана.

"Ни у једној европској земљи се не гради као у Србији", констатовао је председник Вучић.

Председник Вучић је истакао да су логистички центри оно што нам је веома важно и што нам недостаје.

"Попут логистичког центра који смо заједно са представницима ЕУ својевремено отварали у Батајници, биће нам потребно много нових логистичких центара у које ћемо да улажемо новац. У Јагодинској општини ћемо морати да ми урадимо један логистички центар", рекао је председник Вучић. 

 

У року од 48 сати обратићу се о разговору са Додиком и другим темама

Председник Вучић најавио је да ће у року од 48 сати обавестити јавност о разговорима које је имао са председником Републике Српске Милорадом Додиком.

Председник Вучић је током обиласка радова на прузи Ниш - Димитровград, на питање новинара како види изјаву Додика да ће наставити борбу за интересе Републике Српске и српски народ, без обзира на личне последице и о чему су разговарали, рекао:

"Добићете одговоре сутра или прекосутра око свега тога", рекао је председник Вучић новинарима, које је интересовало и како коментарише то што се сви питају - шта припремају Вучић и Додик.

"Видео сам сваку изјаву и у сваком тренутку, не могу да прокоментаришем. Али прокоментарисаћу у року од 48 сати. Разговарао сам са Додиком. Наравно да сам видео и све што је увек потребно да се види, а тиче се региона, увек сам међу првима који виде", рекао је председник Вучић.

 

Радови на обилазници око Ниша почеће најкасније 1. јуна

Председник Вучић изјавио је да ће радови на обилазници око Ниша почети најкасније 1. јуна и да је реч о пројекту од великог значаја за људе који живе у том граду.

Током обиласка радова на реконструкцији и модернизацији пруге Ниш - Димитровград на деоници Пирот - Суково, председник Вучић је рекао да је обилазница око Ниша важан пројекат за Нишлије, јер ће растеретити велики део града, а посебно у Црвеном крсту и Пантелеју.

"То је за Нишлије огромна вест, уз све пројекте које смо радили, уз све фабрике које смо довели, знам да људи нису никада сасвим задовољни, али ово су велике ствари за Ниш", рекао је председник Вучић.

Када је у питању пруга Београд-Ниш, председник Вучић је најавио да ће се у наредном периоду изводити радови у три фазе - прва до Велике Плане, друга Велика Плана - Параћин и трећа Параћин -Трупале.

"То су три сектора која ћемо да радимо на прузи Београд-Ниш, од изузетног значаја. Ми тиме подижемо цело Поморавље, подижемо тај смедеревски и подунавски део Шумадије, комплетан нишавски део Расинског округа", рекао је председник Вучић.

 

Ускоро и завршетак Железничке станице Нови Београд и аутобуске станице

Председник Вучић изјавио је да се ускоро очекује завршетак Железничке станице Нови Београд. 

"Завршава се и аутобуска станица, и метро иде испред рока. Мени је стало да што пре видим пругу Аеродром - Центар Београда, знате каква је то промена за град. Пре свега што се ради данас, за 36 година изграђено је нула метара пруге", рекао је председник Вучић. 

Председник Вучић је рекао и да Србија постаје лидер у региону када је реч о изградњи брзих пруга и да већ сада не постоји нигде пруга као што је Београд - Нови Сад, а да се до Нове године завршава пруга Београд - Суботица.

Када буду изграђене, рекао је председник Вучић, Србија ће имати преко 400 километара брзих пруга.

"Брзина од 120+ километара на час за нашу земљу је огроман помак, а за нас је и теретни саобраћај у будућности од огромног значаја, зато логистичке центре које смо радили са Европљанима морамо да радимо још више", рекао је председник Вучић.

Навео је да ће економија Србије да расте у региону, као и да је мали број земаља чија производња расте, будући да се њихове економије, према речима председника Вучића, заснивају на туризму и малопродаји, а да се у Србији заснивају на производњи и на индустријском развоју.

"Зато је за нас инфраструктура и логистика од пресудног значаја, јер ћемо онда моћи да развијамо и туризам", рекао је председник Вучић.

Навео је да је са премијером Мађарске Виктором Орбаном био у Бриселу где су разговарали у деоници пруге кроз Мађарску и додао је да му је Орбан обећао да ће убрзати све што могу.

"То је за нас страшно важна вест, после тога до Беча очекујете да можете да дођете за 4 сата и неколико минута, онда вам се више исплати да идете возом уместо авионом", рекао је председник Вучић.

 

Биће све комплекснија политичка ситуација, о свему одговарам за 48 сати

Председник Вучић изјавио је да ће се у року од 48 сати обратити грађанима и одоговорити на сва политичка питања, јер времена у политичком смислу за нас нису једноставна и биће још комплекснија.

Председник Вучић је током обиласка радова на прузи Ниш - Димитровград рекао да  такви пројекти мењају Србију на боље и да данас није желео да говори о другим темама и да политичка питања буду у првом плану.

Председник Вучић је додао да је о тешким временима која су пред Србијом недавно разговарао са представницима Квинте и шефом делегације ЕУ Еманулом Жиофреом.

Председник Вучић је рекао да је ситуација у земљи и стабилна и безбедна, али је веома тешка и да ће о томе говорити други пут.

 

Хвала ЕУ на подршци, пруга Ниш-Димитровград оживеће југоисток Србије

Председник Вучић изјавио је током обиласка радова на реконструкцији и модернизацији пруге од Ниша до Димитровграда, на деоници Пирот - Суково, да је то веома значајан пројекат за југоисток Србије и захвалио ЕУ на подршци.

"Било је незамисливо да урадимо ауто-пут до бугарске границе. Знамо колико смо се деценијама мучили кроз Сићевачку клисуру, знамо на жалост колико смо живота ту изгубили. Данас сви користе ауто-пут и мислим да ниједну већу трагедију нисмо имали", рекао је председник Вучић.

председник Вучић је подсетио да је уз подршку ЕУ изграђен и гасни интерконектор са Бугарском и захвалио бугарским партнерима што смо могли да изградимо и Балкански ток, као и представницима ЕУ.

"Могао бих да стичем политичке поене колико хоћете да кажем нешто лоше, али ја морам да кажем да дугујем огромну захвалност Европској унији и Европској комисији, њиховим представништву у Београду, јер су ти људи нама донели изузетно велики новац да би наша Србија била развијенија и била боље место за живот", рекао је председник Вучић.

Истакао је да ћемо са ЕУ заједно градити и брзу пругу Београд-Ниш, као и железничку обилазницу око Ниша, која ће много значити за тај град.

То су огромне промене за нашу земљу, додао је председник Вучић и поручио да зато морамо стално да градимо нове путеве, нове логистичке центре, нове пруге и друго.

Председник Вучић је рекао да је важна европска агенда раста за нашу земљу и реформе за јединствено европско тржиште.

"Агенда реформских процеса која треба да нас доведе до јединственог европског тржишта, да дођемо до јединственог европског тржишта за нас је много тешко у овом тренутку. Ми смо се ту са разним чудима и триковима служили у прошлости", рекао је председник Вучић.

Као пример је навео прелевмане за заштиту домаћих пољопривредника, што ускоро неће више бити могуће.

"У једном тренутку то више неће моћи све тако како сам се ја борио за нашу земљу, они би могли да кажу како сам њих варао. Мислим да морамо да имамо снажну земљу која може да буде део јединственог тржишта. И ако неко то може да буде у будућности са Западног Балкана, а без озбиљних негативних последица и уз много фантастичних и добрих последица, онда је то Србија. И ја се много више уздам у ту врсту реформске агенде, у ту врсту добијања могућности за зелене коридоре и потпуно слободно кретање људи, капитала, услуга, него у сам новац", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да поред европских грантова, то јест бесповратних средстава, добијамо и повољне кредите.

Председник Вучић је истакао да у Србији јавни дуг неће прећи ниво од 55 одсто БДП-а иако у неким земљама ЕУ тај проценат иде и до 240 одсто.

Председник Вучић је рекао да ћемо морати да реконструишемо и барску пругу на делу од Ваљева до Врбнице на црногорској граници и да ће та пруга подићи тај део земље.

"Морамо да урадимо и око Крагујевца. Шта ћемо да радимо када Стелантис за који месец крене да производи (електричне) аутомобиле. Ми морамо и око Минд парка да направимо ту пругу, да буде бржа и боља него што смо планирали. Да спојимо Крагујевац како са Краљевом, тако и Чачком и овамо ка Ужицу, али морамо и са Београдом да то буде неупоредиво брже него што је био случај до данас", навео је председник Вучић.

Говорећи о условима задуживања у Европи, председник Вучић је рекао да је еурибор још висок и додао да се очекује његов пад када Европска централна банка почне да смањује камате, што се очекује о октобру или новембру.

Тада ће европски зајмови бити повољнији, додао је председник Вучић.

"Јуче сам добио информацију на неколико места да су нам се вратили лекари, чак и са много деце које имају у иностранству, неки су од њих најбољи хирурзи, ендокринолози, брачни парови из Шведске и Америке. Много сам срећан због таквих вести и позивам све људе да се врате у своју Србију, јер је могуће пристојно зарађивати и релативно лепо живети у нашој Србији и да наставимо да гарадимо заједно", рекао је председник Вучић.

 

 

 

 Извор: Танјуг/ТВ Пинк