Вести

Вучић: Пуна подршка Си Ђинпинга за авиолинију Београд - Кина

Премијер и изабрани председник Србије Александар Вучић изразио је данас задовољство што је од председника Кине Си Ђинпинга добио пуну подршку за отварање авио линије из Београда ка Кини и рекао да је уверен да ће веома брзо бити коначних резултата с тим у вези.

"Данас је по први пут прецизно председник Си као врховни ауторитет у Кини изговорио да ће пружити пуну подршку авио линији било да је из Шангаја ка Београду или Пекинга ка Београду. На нама је да обавимо технички посао, да разговарамо са приватним кинеским компанијама, јер ми немамо те капацитете, губили бисмо велики новац. Да би та линија била рентабилна потребно је да прође две године", објаснио је Вучић.

Он је новинарима након билатералних сусрета са премијером Кине Ли Кећиангом а потом и председником Си Ђинпингом рекао да је Влада Србије спремна да помогне тој компанији, која ће имати пуну подршку државног и партијског руководства Кине.

У складу с тим мислим да ћемо имати веома брзо коначне резултате јер је важно да смо добили такву врсту дозволе, рекао је Вучић.

Вучић је истакао да је оно што је Влада Србије урадила у протекле три године и што ће урадити у наредне две, бити више путева и пруга него што је урађено претходних шест деценија.

"То се може мерити, јер се броје километри. То су велики успеси који мењају лице наше земље", истакао је Вучић.

Вучић је, говорећи о изградњи инфраструктурних пројеката, поновио да ће за непуне три године возови од центра Београда до центра Новог Сада стизати за 45 минута и да ће развијати брзину до 200 километара на сат, а да ће се од Београда до Будимпеште стизати за око три сата.

"Сви технички проблеми су решени. Финансијски је све решено. Крећу радови за који месец", рекао је Вучић.

Он је додао да ће неко рећи да је то већ раније најављивао, али да се те ствари завршавају после 60 година.

"У претходне три године и наредне две, завршићемо више путева и пруга него у претходних 60 година, и то људи могу да измере", рекао је Вучић.

Остаје, како је додао, да се продужи пруга, односно модернизује према Нишу, што је од кључног значаја.

Изразио је захвалност председнику Кине Сију на огромној подршци коју је дао и рекао је да је Кина изузетно заинтересована за приватизацију аеродрома, да разматрају и гледају, као и да је чуо по први пут из његових уста, како да помогну и око у случају РТБ Бор.

С тим у вези се захвалио и амбасадору Кине Ли Манћангу који се ангажовао.

Око РТБ Бора, пренео је, да је током боравка у Кини имао састанке са две компаније.

"Можемо с поносом да кажемо да смо у оквиру програма који је председник Си представио ''Један појас, један пут'', да је наша земља на најважнијем састанку у свету у претходних неколико месеци била на веома добар начин представљена" закључио је Вучић.

 

Не брине ме додатна војска САД на КиМ

Премијер Александар Вучић изјавио је данас да га не брине то што САД шаље додатну војску на Косово и Метохију, те да верује да су Срби на КиМ сигурнији што је Кфор бројнији.

"Нема разлога за забринутост, зато што ми са Кфором имамо добру сарадњу. Ми се осећамо сигурнијим, осећамо да су Срби на Косову сигурнији кад је више припадника Кфора", рекао је Вучић новинарима у Кини упитан да коментарише информације да САД шаље додатну војску на Косово.

Додао је да је о томе својевремено било разговора и са бившим потпредседником САД Џозефом Бајденом, те приметио да Кфор једини може да зашстити Србе на КиМ.

"Ми не можемо на другачији начин. Како да заштитимо наш народ у Косовском Поморављу, како да заштитимо наш народ у Грачаници, у Метохији, него то може да чини Кфор", рекао је Вучић.          

"Ако је то смисао, онда смо захвални, ако то није смисао, онда не знам шта бих вам одоговорио. Али, ја мислим да другог смисла нема", рекао је Вучић.

 

 

извор: Танјуг