Вести

Вучић: Путин долази 16. октобра

Председник Руске Федерације Владимир Владимирович Путин долази у Београд 16. октобра где ће присуствовати обележавању 70-те годишњице ослобођења Београда и победе над фашизмом, саопштио је данас премијер Александар Вучић.

Вучић је на конференцији за новинаре након састанка са амбасадором руске Федерације Александром Чепурином рекао да је са руским дипломатом делимично разговарано о програму посете председника Путина који ће у Београду разговарати са њим и са председником Томиславом Николићем, а биће приређен и заједнички ручак са представницима руске и српске делегације.

"Председник Путин ће присуствовати и војној паради онаквој какву нисмо имали више од 40 година јер мислим да датум и поводом то заслужују", рекао је премијер.

Додао је да је борба против фашизма је нешто над чиме се грађани Србије поносе.

Премијер Вучић изјавио је да ће са председником Русије разговарати о будућности односа две земље.

"Разговараћемо о томе да ми данас имамо пријатељске односе са Руском федерацијом, желимо и сматрамо да ти односи могу бити још бољи, још успешнији и потпуно сам уверен да много тога заједничког можемо да направимо у будућности у интересу Србије и Руске федерације", рекао је Вучих.

Амбасадор Русије Александар Чепурин потврдио је данас да ће председник Русије Владимир Путин боравити у Београду 16.октобра када ће се одржати радна посета.

"Током посете су предвиђени састанци и преговори са председником Србије Томиславом Николићем и председником Владе Србије Александром Вучићем. Предвиђено је учешће у свечаности, као и разматрање кључног питања руско-српских односа", истакао је Чепурин.

Он је подсетио на пријатељство две земље која је утемељено на широом консензусу народа, на традицији, менталитету, вери и додао да политичко разумевање треба да омогући и привредни развој.

И Кремљ је данас саопштио да ће председник Русије Владимир Путин, на позив српског председника Томислава Николића, 16. октобра допутовати у посету Србији.

Руски председник ће у Србији "присуствовати манифестацијама поводом обележавања 70 година од ослобођења Београда од немачко-фашистичких окупатора", наводи се на сајту Кремља.

Током разговора Путина са председником Томиславом Николићем и премијером Србије Александром Вучићем, планирано је да се размотре кључна билатерална питања, а пре свега из трговинско-економске области, наведено је у саопштењу.

 

На добром смо путу да решимо случај ФАП-а

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је данас да је влада на добром путу да заврши приватизацију прибојског ФАП-а.

"Радници нису имали решење 20 година, а ми ћемо га наћи и направити. Надам се да они који су неодговорно покушали да отерају компанију "Сису ауто" (са којом се преговарало о приватизацији ФАП-а) из Србије нису у томе успели", рекао је Вучић на конференцији за новинаре.

Премијер је нагласио да ће се у приватизацији ФАП-а поштовати законска процедура, те да очекује да се то врло брзо заврши.

"Ствари добро стоје и на добром смо путу", закључио је Вучић и навео да радне групе у том случају добро раде.

 

Вучић: Мој брат се легитимисао, постоји снимак

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је данас да је његов брат Андреј показао легитимацију припадницима Жандармерије који су га претукли, те да је то пребијање почело док је држао личну карту у руци, о чему постоји снимак.

"Имамо снимак на коме се види да су дали легитимације, али о томе више нећу да говорим. Наравно да сам објективан, а жао ми је што се многи радују нечијој несрећи, а да то неко ничим није заслужио", рекао је Вучић на конференцији за новинаре.

Он је поновио да су се његов брат и они који су били у његовој пратњи, легитимисали и да надлежни органи имају снимке и да су сви очевици већ потврдили да су то видели.

"Али ја о томе више нећу рећи ни реч. Претпостављам да ћете са одушевљењем да поздравите и чињеницу да су још неки полицајци рекли да је требало да их убију и то јавно саопштили, али ћете рећи да сам за то крив ја или мој брат пошто је некада за неког Почучу који је тражио да неко буде пребијен био тражен затвор, а ови треба ваљда да добију награду", рекао је Вучић.

"Мржњу према мени не морате да ширите на мржњу према мојој породици", навео је Вучић и додао да ту мисли на оне који су "лажима покушали да дезиформишу јавност".

Премијер је рекао да је пребијање његовог брата Андреја почело док је држао личну карту у руци, као и да је његов брат ишао код родитеља који живе у близини.

"Жао ми је што не можете да верујете, не уклапа се у клише. Требало је неки други да буду пребијени па да се тражи седница СБ УН или нешто друго како је то мој брат написао у писму. Али десило се нажалост опет мојој породици и можда је тако и боље него да се деси неом дугом", навео је Вучић.

Он је рекао да неће доказивати било шта било коме већ да ће то да раде надлежни државни органи.

"Наравно да су људи из обезбеђења, који нису ни узвратили, били науоружани. То показује њихову свест да нису желели да употребе оружје против државних органа", рекао је Вучић.

Он је рекао и да су они били свесни и одговорни и да, иако су трпели језиве батине, ни на који начин нису узвратили Жандрамерији.

"Још једанпут извините што се тај Андреј презивао Вучић", закључио је Вучић.