Вести

Вучић: Резолуција ЕП увредљива и узнемирујућа за Србију

Председник Владе Србије Александар Вучић оценио је данас да је резолуција Европског парламента о лидеру радикала Војиславу Шешељу увредљива, узнемирујућа и веома разочаравајућа за Србију и додао да му није тешко да те, како је рекао, нимало лаке речи упути европским парламентарцима.

"Србија је данас осуђена што није политички и правно адекватно реаговала на долазак господина Шешеља. Ко га је пустио из Хага, ми или ви? Јесте ли нас питали нешто о томе. Нисте", поручио је Вучић на ванредној конференцији за новинаре и додао да Србију Хаг није обавестио ни о условима под којима ћете га пустити.

Вучић је рекао да је сазвао конференцију за новинаре, јер власт у Србији не жели да се скрива ни да бежи од нечега што, како је рекао, нисмо разумели или што ни они, који су за то гласали нису разумели "ни како, ни зашто, ни о чему су данас гласали".

Усвојени документ није важан ни обавезујући, осим што показује неколико веома важних ствари, рекао је премијер.

"Ово је требало да представља нешто као наук за грађане наше земље да добро видимо како се односе према нама, шта је то што стварно мисле о нама и како нас доживљавају и са колико мука и тешкоћа објективних, али и неких којима се нисмо надали ћемо се тек суочавати на нашем европском путу и у блиској будућности свакако", казао је Вучић.

За њега је, додао је, резолуција увредљива, узнемирујућа и веома разочаравајућа за Србију и није му, казао је, тешко да ове не лаке речи упутим европским парламентарцима.

Истовремено, премијер је захвалио посланику из Бугарске, Едвардку Кукану и словеначкој парламентарки Тањи Фајон који су покушали да разувере европске парламентарце.

"Зашто је донета резолуција у којој се Србија оптужује за нешто што нико од њих не разуме. Или разумеју. Или је у питању лицемерје неслућених размера или је у питању жеља да се нашкоди Србији или из неких других разлога", казао је премијер.

Не постоји, додао је, ниједан човек на кугли земаљској који би руковдоство Србије могао да повеже са господином Шешељом и зато нећу да улазим у матрицу коју жели да наметне Хрватска и европски парламентарци.

"Они су у томе успели јер је то био њихов интерес, зато што су неки желели да унизе углед Србије у Европи и свету, зато што она није ни мала ни безначајна као што је била, није врећа за ударање као што је била и зато што Србија, и што се њене екномије тиче, није и неће бити тако слаба као што је била", рекао је премијер.

Према свим параметрима, истакао је, пред Србијом су светлије перспективе него пред земљама у региону које не могу да прихвате чињеницу да Србија има заслужено боље место у Европи него што је имала пре неколико деценија.

Премијер је рекао и да је лицемерно било данашње доношење резолуције, те да је очигледно да се неком не допада рад владе и да може да предпостави из ког разлога је она донета, али да не жели о томе да говори.

"Што се мене тиче ми ћемо истим путем да наставимо. Не гледамо преко плота, да би изазвали емоције код нашег становништава и мржњу нашег становништва према било коме. Ми се бавимо најтежим мерама, најтежим реформама, имамо сувише посла, да би могли да се бавимо шовинистичким темама које би подизале тензију у нашем народу и чиме би ми добијали неке поене", рекао је Вучић.

Премијер је додао да на здравој економији, вредном и марљивом раду влада жели да добије подршку народа, као и да неће дозволити да Србију "туку као врећу".

"Видело се да је европске парламентарце било прилично срамота због резолуције и да скоро нико, осим Хрвата, о томе није говорио позитивно", закључио је премијер.

 

Ми смо Хрватској мало бољи пријатељи него она нама

Вучић је поновио да Србија жели добре односе са Хрватском, а упитан шта ће влада урадити ако јој Трибунал нареди да врати Шешеља одговорио да он не прима наређења и да нико са њим тако не разговара.

"Председнику владе може само народ Србије да изда наређење", рекао је Вучић.

Упитан о односима с Хрватском након усвајања резолуције о Шешељу, Вучић је рекао: "желимо добре односе са Хрватском, али хвала им на свему што су говорили".

"Јасно нам је шта мисле о нама и шта нам желе. Ми смо њима мало бољи пријатељи него они нама и због те чињенице сам такође поносан што смем овако јасно и недвосмислено да је искажем и изговорим", поручио је Вучић.

На питање о Ер Србији и страху у Хрватској од конкуренције, Вучић је рекао да је веровао да страх од конкуренције у 21. веку посебно у ЕУ не постоји.

"Како да велика ЕУ има страх од конкуренције од једне мале балканске земље као што је Србија, просто нисам веровао да то може да се догоди. Ми нећемо узвраћати реципрочним мерама, не зато што смо слаби, већ зато што смо јаки", поручио је Вучић и додао да је о одлуци Хрватске да не дозволи Ер Србији продају карата на њиховом тржишту обавештена домаћа авиокомпанија.

 

Јефтинији деривати - добра вест, биће их још

Вучић је рекао да појефтињење нафтних деривата од три динара представља добру вест и додао да ће их бити још.

Приметио је, међутим, да то у медијима данас готово да није била вест.

"Готово нигде то нисам видео. Нико није објавио. У Србији све што је добра вест то није добра вест. У Србији је само лоша вест - вест. Али биће још добрих вести у вези са лековима, железаром, ФАП-ом...",рекао је Вучић на питање Танјуга.

Он је подсетио да је Србија ушла у реформе, да припрема буџет и да ради темељно и одговорно.

"Наш раст и развој нико не може да заустави", рекао је Вуцицћ.

Вучић је рекао и да га од потешкоћа са којима се можемо суочити у економији много више брине политика, укључујући и дешавања у Украјини и у региону - када неко није задовољан напретком Србије.

Србија је посвећена стабилности, поновио је премијер, јер то услов напретка, а наша мирноћа, помирљивост и трпељивост није резултат слабости већ снаге.

"О томе сви у окружењу треба да воде рачуна којима се чини да ћутимо и не реагујемо зато што смо слаби.. Ћутимо и не реагујемо јер смо довољно јаки да се тако одговорно и озбиљно понашамо", закључио је Вучић.

 

Никад нам није ишло боље, у поређењу с 2013. и 2014.

Вучић је изјавио да Србија нема никаквих проблема са ликвидношћу и новцем, те поновио да ће 2015. бити најтежа за државу јер тада треба уштедети од 480 до 500 милиона евра, плус 200 милиона евра у консолидованом буџету.

То је неопходно да бисмо мање посла имали у 2016. и 2017. години, рекао је Вучић на ванредној конференцији за новинаре у Влади Србије.

Премијер је поновио да ће предлог буџета за наредну годину у парламенту бити 10. или 11. децембра, те да је уверен да ће и ММФ и пре краја, а сигурно до краја децембра одлучити о зајму Србији.

"Нама није потребан њихов новац, нама је потребна сигурност, да се види да они верују у оно што радимо и да својим печатом и потписом потврде да је то што Србија ради добро", рекао је Вучић.

Он је указао да треба да се боримо да будемо снажни и јаки да реформе спроведемо у дело.

Подсетио је да ММФ у своје пројекције није урачунао питање приватизације Железаре Смедерево, ФАП-а, Београда на води, те додао да ако остваримо само једну од тих ствари имаћемо раст бруто друштвеног производа.

"Немамо проблема са ликвидношћу и немамо проблем с новцем и никада нам није ишло боље и што се тиче акциза на нафту и цигарете и ПДВ-а бар у поређењу са 2013. и 2014. годином", казао је премијер.

 

У неким министарствима само путују, а резултат не видим

Вучић је изјавио да су осим "тврдих мера" које су донете на нивоу владе потребне додатне уштеде у сваком министарству оцењујућу да су се нека од њих претворила у туристичке агенције.

"Видео сам да су се нека министарства претворила у Топ травел или неку другу агенцију, само путују свуда по свету, и ја појма немам какав је резултат тих путовања. Уверен сам да ће то бити смањено у наредном периоду као што смо то успели са возилима", рекао је Вучић.

Подсетио је да има неколико хиљада возила, која више не користи државна администрација, а која ће сада бити продата или уступљена онима којима су потребнија.

Говорећи о томе колико је потребно уштедети, Вучиће је прецизирао да је пројекција министарства финансија била да треба да се уштеди 17 милијарди.

"А онда смо имали такозвани негативни бафер - те додатне захтеве у висини од 11 до 13 милијарди што је наравно немогуће, али полако радимо на томе и радимо на кресању трошкова и уверен сам да ћемо бити успешни и да ћемо тај посао до 10. или 11. децембра да завршимо", истакао је премијер.

Код нас постоји мали проблем, мимо оних тврдих мера које смо донели на нивоу владе, у сваком министарству је потребна додатна уштеда да се направи, рекао је Вучић и додао да то обично не раде министри већ државни секретари, помоћници, и "они се увек труде да извуку што је могуће више за себе, како би они и њихови министри били успешни, то вам је традиција већ 30 година у Србији".

"Сад, ви се сваки пут борите са тим да људима објасните, није циљ да потрошите што више и да се појавите више пута на телевизији да покажете како сте ви успешан министар већ је циљ да влада уштеди, е ту врсту навика и промену свести није лако да остварите", оценио је Вучић истакавши да је веома поносан на чињеницу да је добар део министара то разумео, али, додао је, нису сви.