Вести

Вучић: С Континенталом Србија улази у вишу лигу

Србија са Континенталом улази у "вишу лигу", изјавио је данас премијер Александар Вучић после разговора у компанији Континентал у Новом Саду, где се између осталог разговарало о плановима за развој софтверског истраживачко-развојног центра, који ће запослити, за почетак 500 инжењера, а чија ће бруто примања бити око 2.300 евра.

Како је рекао, причамо о компанији највишег квалитета, што је од невероватног значаја за Србију.

"То је до сада најбољи немачки инвестициони пројекат и истовремено то је сигнал и за све велике компаније да дођу у Србију", рекао је премијер.

Подсетио је да је Континентал хтео и пре три године да дође у Србију, да је и тада тражио одобрење од централе у Немачкој, али да је тада менаџмент из Немачке сматрао да економски услови нису били одговарајући.

"Данас је економска ситуација другачија, имамо пуну финансијску стабилност, поверење у све договоре које смо направили и зато један такав гигант попут Континентала долази у Србију", рекао је Вучић.

Додајући да кроз различите компаније Континентал запошљава у Србији 1.030 радника, ово сада је "другачија прича, и то је спејс шатл у односу на све друго".

Вучић је истакао да Србија доласком немачке компаније више није место за производњу најниже вредности, већ да постаје атрактивно место за развој, науку и истраживање.

"Србија је до сада производила аутомобилске делове које су други развијали, а од данас Србија почиње да развија делове које ће она да производи, али и неки други широм света", рекао је Вучић.

Како је додао, српски универзитети постају место развоја технологије.

"То смо чекали и то је од кључног значаја. Тек када наше школе и факултети буду радили са привредом и индустријом, моћи ћемо брже да трчимо и приближавамо се Немачкој, Аустрији и Швајцарској", сматра Вучић.

Иако би Континентал требало да запосли, како је рекао Вучић, десетоструко мањи број људи од смедеревске Железаре, долазак те компије је на нивоу значаја за државу баш као и Железара.

"Долазак Континентала у Нови Сад је показатељ и другим инвеститорима.Србија је ушла у вишу лигу и то је доказ да смо оправдали поверење једног таквог гиганта софтверско-научно-истраживачке енергије, који долази у Србију", рекао је Вучић.

Очекује се да ова компанија запосли више од 500 инжењера.

"Припада ми велика част да пред крај свог мандата с поносом објавим грађанима Србије да Континентал долази у Нови Сад. Запослиће, у складу са нашим договором, у Центру за истраживање и развој 500 инжењера. Бруто плата ће износити око 2.300 евра. Ово ће нам омогућити значајан развој за Техничке факултете. Србија је овим ушла у вишу лигу, рекао је премијер Србије.

Он се захвалио свима који су помогли да овај софтверски гигант дође у нашу земљу.

"Захвалио бих се и Акселу Дитману који је увек помагао да немачке компаније долазе овде. Србија више није место за производњу најниже вредности. Она постаје атрактивно место за развој, науку и истраживања. Србија почиње да развија делове које ће да производи, а и који ће други да производе", рекао је Вучић.

 

Како је било - добро је, и биће све боље

Сви ће у јавном сектору имати веће плате него икад, али мени је драго да ће плате у приватном сектору да пристижу те у јавном, што нам и јесте циљ, јер ће у противном сви да беже у јавни сектор, рекао је данас премијер Александар Вучић, на конференцији за новинаре након сусрета с представницима немачке фирме Континентал, која планира да ускоро отвори истраживачко-развојни центар у Новом Саду.

Одговарајући на питања новинара колико ће брзо бити запослено 500 инжењера, колико је планирано да ради за почетак у том центру, Вучић је рекао: "што брже", те додао да би посао могло да добије врло брзо и две хиљаде стручњака, али да их ми толико немамо.

У том је смислу поменуо позитивна кретања финансија, наводећи да ћемо у првој половини године уместо 700 милиона евра дефицита имати плус, што ће можда имати још само три или четири земље ЕУ.

Упитан када ће у Србији просечна плата достићи 500 евра, Вучић је рекао да би до краја ове године она могла да дође до 440, 445 евра, да је сада 404, те да ће до краја 2017. просечна плата бити 20 одсто већа него кад је он преузео мандат.

"Како је било, добро је и ићи ће све боље", закључио је.

 

За аеродром очекујем понуде и од око 350 милиона евра

Премијер и изабрани председник Србије Александар Вучић навео је да у оквиру необавезујућих понуда за аеродром Никола Тесла, очекује понуде и од око 350 милиона евра.

Вучић је, указујући на побољшање инвестиционог амбијента, поверење у политичку и економску стабилност Србије рекао да када је преузео мандат, понуде за аеродром Никола Тесла биле до 50 милиона евра, а да сада очекује да необавезујуће понуде буду седам пута више од те цифре.

Он је на конференцији за новинаре на којем је представљен долазак немачког Континентала за Србију рекао да је јасно да када доводите најозбиљније, најсигурније и најпоузданије инвеститоре у Србију, што немачки сигурно јесу, онда и тим мора да буде такав.

За довођење инвеститора, као уосталом и за успех свих послова, заслужан је добар тим, рекао је и истакао да је он такав тим имао, те да то резултати и показују.

Вучић је рекао да у односу на све земље бивше Југославије много смо ефикаснији у томе и имамо далеко више инвестиција него што је код њих случај.

 

 

 

 

извор: Танјуг