Вести

Вучић са децом из Републике Хрватске

Председник Републике Србије Александар Вучић угостио је децу српске националности из Хрватске, са Баније и Кордуна, којима је поручио да увек чувају и буду поносни на своје име и презиме, да поштују Хрватску, али и да је у Србији увек њихов дом.

Деца из Топуског, Вргинмоста, Војнића, Костајница, Двора, Глине, са Кордуна и Баније, бораве у посети Београду поводом Божићних празника, а Вучић им је уручио поклоне.

"Хвала вам што сте овде. Срећан сам што сте могли да видите Храм Светог Саве и да уживате у најлепшем православном храму на свету, за који ми верујемо да је најлепши и иначе", рекао је Вучић.

Наводећи да је сутра Божић, празник који слави рођење, живот и љубав, а Бадњи дан, дан који Срби проводе са најдражима, у кругу породица, у дому. Зато сте ви данас овде - јер сте нам најближи, ви сте нам породица, јер вам је ова зграда на Андрићевом венцу кућа, и у Србији увек имате свој дом", поручио им је Вучић.

 

Како им је рекао, они знају ко су и одакле су, да су њихова презимена славна, наводећи као пример да их тог краја Хрватске потиче и православни свештеник Никола Беговић, који нам је подарио прву записану химну, Химну Светом Сави.

"Будите увек поносни на своје српско име и презиме и корисни чланови друштва којем припадате. Поштујте хрватску државу. Од срца вам желим срећу, здравље и благостање. Желим да увек долазите у своју Србију, да се овде осећате као своји на своме јер то и јесте, да волите Србију колико поштујете Хрватску, да увек гледате и волите Београд онако како ми волимо вас", рекао је Вучић.

 

 

 

 Честитао им је Божић традиционалним поздравом:

"Мир Божји, Христос се роди. Живела Србија".

Једна од најмлађих гостију у згради Председништва, Невена, из Карловца, захвалила је председнику на гостопримству, додајући да су сви који су дошли у Београд из подручја Епархије Горњо-карловачке, која је страдала у земљотресу у децембру 2020. године.

"Нама, српској деци из Хрватске много значи што смо посетили Београд, ове светиње. Храм нам се посебно свидео, драго нам је што нас и патријарх угостио", рекла је Невена видно узбуђена, па су јој другови помогли аплаузом да превазиђе трему.

Она је Вучића позвала да посети њихов крај.

"Надамо се да ћете посетити нашу епархију, јер сте много допринели и захвални смо вам на помоћи и подршци коју сте нам пружили. Надамо се и очекујемо вас у Карловцу", поручила је Невена председнику.

На то се надовезао Вучић, који је подсетио да је Србија пружила помоћ подручју погођеном земљотресу, као и обнови епархијске зграде, што није био мали новац, те поручио да ће се помоћ наставити.

"Улагаћемо још више, да можете да будете своји на своме. Трудићемо се да учинимо још више за вас", рекао је Вучић, и додао да ће им, иако је видео колико поштују традиционалне обичаје, можда бити занимљиво да вечерас у оквиру Београда на води виде посебан "light show" којим ће на модернији начин бити обележен Божић.

Иначе, групу која је јутрос дошла у госте код председника, чини више од 20 деце и младих из 13 села и градова са Кордуна и Баније.

 

 

Нећемо проводити санкције против припадника свог народа

Вучић је најавио да ће 10. или 11. јануара разговарати са српским чланом Председништва Босне и Херцеговине Милорадом Додиком и са председницом Републике Српске Жељком Цвијановић о актуелној ситуацији и поручио да Србија ни у једној тачки, не само да се неће сагласити са санкцијама, већ ни на који начин неће проводити санкције против припадника свог народа и представника српског народа у Босни и Херцеговини и Републици Српској.

Вучић је тако одговориo на питање новинара да прокоментарише санкције које су САД увеле Додику и Алтернативној телевизији баш уочи обележавања 30 година постојања Републике Српске и да ли то види као кршење медијских слобода, иако је Додик изјављивао да поштује устав Босне и Херцеговине.

"Већ 10. или 11. јануара разговарати са Додиком и Цвијановић. Реч је о веома компликованим стварима које нису за хитну реакцију, посебно не брзоплету, јер ово доноси бројне изазове не само за Српску већ и за Србију", навео је Вучић.

"Могу у једној реченици да кажем , пре свих наших анализа и промишљања о будућем понашању и разговора са представницима српског народа и Републике Српске, а то је да Србија свакако није ни срећна нити мисли да је решење у санкцијама и нема никакве сумње, да се Република Србија ни у једној тачки не само да се неће сагласити већ ни на који начин неће проводити санкције против свог припадника свог народа и представника српског народа у Босни и Херцеговини и Републици Српској", поручио је Вучић.

"Морамо да одржимо рационалне и да чувамо пристојне и коректне односе са Американцима, велика су сила, а са друге стране нећемо да враћамо време у коме су подизане блокаде и барикаде према политичким представницима нашег народа на Дрини", истакао је Вучић одговарајући на новинарско питање да ли ове мере и притисак на Републику Српску и Додика доносе помирење или продубљивање међуетничких тензија.

Вучић је истакао да је забринут због санкција Додику и неким лицима у Републици Српској, али је рекао да је још забринутији због образложења санкција да је Алтернативна ТВ део корупционашког система.

"Имаћемо много питања за америчку администрацију око неких других медија и веза са криминалом и корупцијом на које нам се чини да је немогуће пружити адекватан одговор. Али, то ћемо оставити за време после Божића. Разговарао сам јуче и са Додиком и  Жељком Цвијановић и наставићемо разговоре у данима пред нама", додао је Вучић.

Замислите, додао је Вучић, ови који купују фудбалске клубове а нису део корупционашког система, а корумпирали су били цео Телеком и све на грбачи српског народа и грађана Србије подигли.

"Замислите где је ту правда, право и истина", упитао је Вучић.

 

О епидемиолошким условима само када се ради добро за државу

Вучић је рекао поводом позива организације ЦРТА Влади и Кризном штабу да се изјасне да ли постоје епидемиолошки услови за одржавање референдума, да се не бави тиме, али му је, како је рекао, интересантно да се услови не доводе у питање када је реч о протестима.

"Не бавим се тиме. Што се мене тиче, то је питање за Владу и њихове процене. Могуће је да ће да прихвати, могуће је да неће, али ми је увек интересантно да када треба да се праве протести, ако треба неког да бију, да спречавају, онда епидемиолошке мере нису проблем, али ако треба нешто да се уради у корист државе, онда јесу", рекао је Вучић.

Како је рекао, када треба да се изађе на изборе, да се остваре демократска права, онда почиње да се говори о епидемиолошким мерама.

"Могуће је да ће Влада то да прихвати, не бих до краја да улазим у то. Не морам да мислим као Влада", рекао је Вучић.

 

Грчић свакако неће бити директор ЕПС-а

Вучић је рекао да Милорад Грчић свакако више неће бити директор Електропривреде Србије.

"Да ли је то питање једног дана, седам дана...Ми чекамо да се стабилизује систем, верујем да ће 10. у потпуности бити саниран мада је данас прилично редовно стање. Дакле, верујем да ће бити санирани сви проблеми, а Милорад Грчић неће бити директор ЕПС-а", рекао је Вучић.

Грађани Србије, рекао је Вучић, знају да када тако нешто кажем да ће то бити поштовано за разлику од оних који су пљачкали ову земљу, а који данас видим да постају магнати покушавајући да унизе српски народ и да његовим парама купују чак и фудбалске клубове и бог ће га знати шта све.

На констатацију новинарке Н1 да је Грчић запослио људе после 30. децембра по страначкој линији, Вучић је одговорио да је чуо да по страначкој линији само запошљавају тајкуни Шолак и Ђилас.

"Али то нисам видео на вашој телевизији, изгледа да то не сме да се види", рекао је Вучић.

 

О литијума у Немачкој: Што је дозвољено Јупитеру...

Речима "ми смо мали и морамо да останемо мали и сиромашни, а они велики морају да буду једини богати", прокоментарисао је Вучић констатацију новинара да у долини Рајне у Немачкој почиње ископавање литијума.

На питање зашто то у Немачкој, у којој се добијају дозволе за истраживања, иако су Зелени у владајућој коалицији, није баук, а код нас, ипак, јесте, Вучић је одговорио да се у самом питању крије и одговор:

"Што је дозвољено Јупитеру, није дозвољено волу... Ми смо мали, ми морамо да останемо мали, сиромашни, а они морају да буду једини богати".

Како је приметио, и у другим земљама Европске уније, попут Португалије, те у државама Јужне Америке, ископава се литијум, а у Србији треба "да избије трећи светски рат", због тог литијума, да, како је рекао, њихове компаније не би биле угрожене.

"Не могу ни да гледам лажне сузе фолираната у земљи, који глуме да им је до нечега стало, а појма немају...", додао је Вучић.

Поновио је да у овом тренутку нити има жеље, нити снаге, нити постоје студије, нити ће, како је рекао, бити било каквог померања, нити ће било ко било шта радити по том питању, док сами не будемо видели шта и како.

Додао је и да види да је код чланова Владе велико расположење да се забрани ископавање литијума, па ће можда он остати "последњи Мохиканац" који ће да мисли да не треба нечега тек тако лако да се одричемо у будућности.

"Најсмешнији су ми они који говоре о лобистима Рио Тинта, и то они који су директно узели паре од Рио Тинта, мени који ни чашу воде нисам добио од њих... Они који су продали куће и виле, које су опљачкали од грађана Лознице, у Вискози...А, продали их, 750.000 евра ставили у џепове. Реч је о куму Драгана Ђиласа, упосленику у фирми Мултиком. Узео новац од Рио Тинта, а сад траже од нас да од тога одустанемо и да ми из џепова осталих грађана то платимо. То што је 750.000 евра и бог зна колико још дао Ђиласу, кумовима.. Само да се разуме суштина", рекао је Вучић.

Додао је да види да су све гласнији захтеви из Владе да се тако понашамо, али да је његово да каже да онда морају грађанима да кажу да ће да их опљачкају да би вратили дугове Ђиласа, Мултикома, Тепића, Благојевића и осталих...

"Важно је да то људи знају... А, колико су пара узели да истражују по Србији, за одлуке о начелу континуитета из 2006. године за који су гласали заједно... Да не говорим...", рекао је Вучић.

Додао је да је поносан што није узео ни динар, никада, већ се, како је рекао, увек руководио интересом државе и грађана.

Зато ће, поручује, наставити да разговара са обичним грађанима, док га, политичари и њихови захтеви, из власти или из опозиције, не занимају.

 

Води се општа политичка хајка против Ђоковића 

Вучић је изјавио да није фер што се против Новака Ђоковића води општа политичка хајка, у којој учествују сви од аустралијског премијера до свих осталих, глумећи како иста правила важе за све.

Вучић је истакао да је то бесмислено, пошто су више тенисера пустили у Аустралију под истим условима по којим Ђоковића нису.

Вучић је тако одговорио на питање "Euronews" шта је држава урадила да помогне Ђоковићу да превазиђе ситуацију у Аустралији.

Рекао је да га је изненадило што га то пита новинар са телевизије за коју је приметио да подржава Виолу фон Крамон и њене идеје, од независности Косова до тога како би Србију и Српску требало кажњавати.

"Видео сам да је она подржала акцију против Ђоковића, а сигуран сам да ће и владика Григорије и други то да подрже", приметио је Вучић.

Вучић је навео да је синоћ касно први пут разговарао са Новаком и други пут рано јутрос.

"Пошто је Никола Селаковић на територији САД, Влада Марић (помоћник министра ) је позвао амбасадора Аустралије синоћ и јутрос и у складу са договорима које имамо, Ана Брнабић позива управо жену из "Home Affairs" у Аустралији ( Министарство унутрашњих послова) и молећи да се пре понедељка, пре коначне одлуке аустралијског суда, Ђоковићу дозволи да буде уместо у овом злогласном хотеле, буде у кући коју изнајмљује и у којој може да се креће и буде под надзором од 24 сата".

Вучић је истакао да је на свему што је Новак тражио од своје државе у сваком тренутку и рађено и да је то и обавеза државе да штити интересе својих грађана.

"Све што можемо да предузимамо се ради, наше Министарство спољних послова и Брнабић очекују разговор са шефицом "Home Affairs" која треба ту одлуку формално да донесе", нагласио је Вучић.

Рекао је да је то исто као када Алтернативну телевизију у Босни и Херцеговини прогласе за корупцију, док су оне који купују фудбалске клубове у Премијер лиги од наших пара легло поштења.

Свима је јасно о чему се ту ради, нагласио је Вучић.

"Разговарао сам са оцем Новака Ђоковића више пута, сви смо у контакту и министар спорта, али плашим се да ће та врста политичког иживљавања да се настави над Ђоковићем, да би доказали друге ствари. Када некога не можете да победите онда се бавите оваквим стварима. Подсећа ли вас то на нешто, када неко не сме да се кандидује или не сме да се такмичи", запитао је Вучић.

 

Знају да не могу да победе, али хоће немире и неред

Вучић је рекао да његови политички противници не мисле да могу да победе кандидата који је за прогрес и просперитет Србије, али да то говоре, јер се надају да ће неко са стране огромним новцем да их погура да чине немире и нереде по Србији попут оних у Казахстану, али да се то овде неће десити.

"Не мисле они да могу да победе кандидата који је за прогрес и просперитет Србије, нису они толико глупи и необавештени", истакао је Вучић одговарајући на питање поводом тврдњи његових политичких опонента да ће он изгубити изборе у априлу.

Вучић је напоменуо да су избори за председника далеко, а далеко је и расписивање и да ће се видети ко ће бити кандидати и ко ће да побеђује, а ко да губи.

Они знају, како је рекао, да резултати нису ни близу, знају да је народ паметан и да цени напредак који је направљен и знају шта народ у Србији мисли.

"Они то говоре јер се надају да ће неко са стране огромним новцем да их погура да чине немире и нереде по Србији не би ли направили нешто попут онога у Казахстану где ћете имати на стотине или хиљаде мртвих и разорену земљу за много година унапред", указао је Вучић.

Вучић је приметио да су се у Казахстану умешале стране службе различитих великих сила "па би ваљда желели и да се то деси и у Србији".

"Неће бити ни једнога ни другога, а ако народ одлучи да њима пружи поверење ми ћемо честитати", поручио је Вучић.

Разлика је у томе, како је рекао, да сам ни са било којим пријатељима не може да купује енглеске прволигаше, нити има стотине милиона или милијарди евра.

"Немам рачуне нигде, трудио сам се да док сам председник поштено и одговорно обављам своју дужност", истакао је Вучић.

На питање шта би политичким опонентима остало у наслеђе ако победе Вучић је рекао да би остало на стотине обновљених и изграђених домова здравља, стотине и хиљаде километара нових путева, пруга, дупло веће плате, 270 нових фабрика са много запослених.

"Оставили би им једну уређену земљу, која је последње две године са највишом стопом БДП, имаће шта да уништавају", рекао је Вучић додајући да би то могли да униште за две до три године и брже него што су учинили од 2000. године.

 

Општа зараза омикроном у Србији, здравствени систем под притиском

Вучић је изјавио да је тренутно здравствени систем под великим притиском и да је у Србији већ дошло до опште заразе омикроном.

"Бројке говоре да је већ дошло до експоненцијалног раста. Прошле недеље у осам ујутру смо имали 11,2 одсто заражених, а данас 35 или 36 одсто од тестираних, а у Београду чак преко 40 одсто", рекао је Вучић.

Истакао је да је урађено секвенционирање генома на узорку код различите структуре у становништву и да су готово сви заражени тим сојем Корона вируса.

Вучић наводи да је то почело много пре Нове године и не због појединих скупова, већ да је то почело 24. или 25. децембра када су људи кренули из иностранства да долазе у нашу земљу, од повратка из Дубаија и западних земља.

Од тада имамо геометријском прогресијом раст броја заражених, додао је Вучић.

На питање новинара да ли је разговарао о томе са министром здравља Златибором Лончаром или са неким из медицинског дела Кризног штаба и шта се ради у тој ситуацији, Вучић је рекао да сваког дана разговара са Лончаром као и са многим лекарима о томе шта може држава још да уради.

Вучић је нагласио да наш здравствени систем има лекове против короне који су моћно оружје, од којих су неки веома скупи, али разарају корону.

"Важно је да се људи јаве на време и имају стрпљења да сачекају, пошто је већина људи у здравственом систему заражено. То је огроман проблем, али имамо лекове и брже решавамо проблем са короном него раније, и нешто је лакши сој од делте и првих сојева короне", навео је Вучић.

Додао је да су веома важни ти лекови који су најбољи на свету, наравно уз вакцину која даје неупоредиво бољи имунолошки одговор.

Вучић је рекао да су му и мајка и отац били у болници после Светог Николе и додао да нису били на неком посебном третману и да су брзо оздравили иако су стари.

Данас имамо сјајно оружје у борби против короне, али морамо да будемо стрпљиви, нагласио је Вучић, да ускоро треба да нам дођу "Pfizer" пилуле, које су нешто јефтиније и коштају око 250 до 260 долара, али и још једна нова европска вакцина.

Вучић је рекао да ће корона још много живота однети, али да се полако приближавамо решењу и изразио уверење да ћемо ове године успети у потпуности да победимо корону и да ћемо већ у другој половини ове године или следеће потпуно нормално живети.

Имамо сада много моћније лекове него раније, нагласио је Вучић.

Честитао је грађанима Бадњи дан и Божић.

 

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк