Вести

Вучић са представницима шведских компанија

СТОКХОЛМ - Премијер Србије Александар Вучић представио је данас најзначајнијим шведским компанијама програм економских и законодавних реформи српске владе и позвао их да изнесу сугестије и савете у циљу поправљања инвестиционих услова, како би Србија привукла што већи број страних инвеститора.

На Пословном форуму у Стокхолму, у организацији Трговинске коморе Шведске, уз учешће представника компанија Сцаниа, Ерицшон, СААБ, Алстом, Ампхенол Конекси и других, српски премијер је рекао да мере фискалне консолидације иду по плану, те да је први пут у државној каси у јануару остварен суфицит.

Према Вучићевим речима, Влада спроводи реформе због Србије, а не због некога споља, иако у томе има подршку ММФ-а, Светске банке, ЕБРД-а.

За наредне две године премијер је најавио раст од око два одсто. 

Он је позвао шведске компаније да улажу у Србију и нагласио да од њих можемо да научимо шта су рад, дисциплина и одговорност. 

Говорећи о предностима Србије за улагања, премијер је, између осталог, навео новчане подстицаје, добар Закон о раду, уговоре о бесцаринском извозу и пре свега политичку стабилност земље која је на путу ка чланству у Европској унији. 

Српски премијер је додао да у Србији људи морају много више да раде како би живели боље и да ништа неће пасти с неба, што је наишло на одобравање и изазвало велики аплауз свих учесника Пословног форума, саопштила је Канцеларија Владе Србије за сарадњу с медијима.

Вучић је нагласио да је Србија стабилна земља, која има добре односе са земљама у региону, али и осталим земљама у Европи, као и споразуме о слободној трговини.

Представници шведских компанија, које имају своја представништва у Србији, истакли су да инвеститори у случају наше земље могу рачунати на добар инвестициони основ, као и на образовану и стручну радну снагу. 

Такође, нагласили су значај политичке и друге стабилности Србије, што је веома важан услов за привлачење страних инвестиција. 

Истакнута је и важност наставка процеса приватизације јавних предузећа, што ће побољшати економску ситуацију у земљи, наведено је у саопштењу.

Програмом посете Краљевини Шведској предвиђено је да се председник Владе Србије састане са својим шведским колегом, председником владе Стефаном Ловеном, министарком спољних послова Маргот Валстором и првим замеником председника парламента, а потом и једним од лидера компаније "Ериксон".

У српској делагацији су министар финансија Душан Вујовић и председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж.

 

Извор: "Танјуг"