Вести

Вучић: Са Путином ћу дубље разговарати о питању КиМ

Вучић је рекао да је част за нашу земљу што је он први страни званичник са којим Путин разговара након инаугурације.

Част је да будемо први и да имамо састанак, и вечеру, и то уочи велике параде, Параде Победе. После тога имамо заједничко полагање венаца са премијером Израела, господином Нетањахуом. Мислим да ћемо заједно бити у Александровској башњи, Путин, Нетањаху и ја. Затим смо добили позив и за велики пријем у Кремљу, а после пријема, сутрадан је и велика шетња Бесмртног пука, и тај позив смо добили. Моји родитељи су нашли једну једину малу фотографију покојног деде којег су усташе убиле, изјавио је председник Вучић.

Вучић је додао да ће ићи поред председника Путина, да покаже да жели да сачува памћење на оне који су страдали од фашизма у то тешко време.

Пре свега са жељом да се то време више никада не понови и да знамо какав нам је наук за будућност. То је велика част за Србију. Ми ћемо разговарати о конкретним, важним и рационалним темама, темама од интереса за Србију и Русију. Нашим економским односима, нашој војно-техничкој сарадњи, о нашој политичкој сарадњи. Ја ћу молити председника Путина да још дубље и садржајније сагледамо проблеме везане за Косово и Метохију, истакао је Вучић.

Како каже, Русија је увек недвосмислено пружала подршку територијалном интегритету Србије, и не само то, пружала је подршку независном одлучивању.

Русија је пружала подршку суштинској независности Србије, као што је пружала подршку војној неутралности и нема никакве сумње да ћу ја поновити став Србије и чињеницу да Србија ни на који начин неће да се прикључује НАТО-у или било којим другим војним блоковима, већ ће љубоморно чувати и штитити своју војну неутралност, нагласио је председник Србије.

Сматрам да поред тога што Русија подржава ставове Србије, било би важно да Русија изађе са својим ставом, и молићу Путина да недвосмислено изађе са својим политичким ставом, не само у директној подршци коју пружа Србији, недвосмислено изађе са својим политичким ставом кроз све друге органе и институције и међународне организације. Такође ћемо разговарати и о војној опреми. Увек разговарамо и о томе. Захвалио бих се на миговима које смо добили по значајно повољнијим условима од неких других. Али не желим да говорим унапред о ономе што није у Србији, када буде причаћу, рекао је Вучић.

Како је рекао, јутрос су добили позив за учешће у Бесмртном пуку.

Позив као што сви знамо може да дође само од председника Путина лично. Сматрам да људи разумеју да постоје лидери, а када неки понављају туђе ставове. Ми имамо своје ставове. Никакве санкције им нисмо уводили и негде се подразумевало све ово, и хвала Путину што показује поштовање према томе.

Према његовим речима, суштина посете је да грађани Србије живе боље, али да не постоји глупости каквих се није наслушао.

Када неко нема политику, план, програм, онда мора да измишља нападе по сваку цену и на сваки начин. Моја жеља је да будем само обичан и нормалан човек. Знам да сам радио најбоље за своју земљу. Претње ме не плаше, то су празне приче, само су резултат политике мржње. Не могу да верују да постоје поштени људи који се боре за своју земљу зато што је воле. Људе не можете да преварите, рекао је Вучић.

 

 

Извор: Пинк