Вести

Вучић : Са Шарићем неће бити нагодбе

Kурир 14.02.2013.

 Лидер СНС и први потпредседник Владе задужен за одбрану, безбедност и борбу против корупције Александар Вучић у разговору за Курир тврди да ниједан оптужени криминалац не може преговарати с државом о висини казне и истиче да му је одлука да сада не иде на изборе једна од најбољих које је донео, "Не можете се нагађати с државом око казне. Информације које се појављују показују да је некоме маневарски простор све мањи."

 ♦ На основу чега верујете да ће Шарић у првој половини године бити приведен пред лице правде и да ли је тачно да преговара с државом?

- Са државом нико не преговара. Ни господин Шарић. Не можете се нагађати с државом да ли ћете и колику казну добити. Информације које се појављују говоре о томе да је некоме маневарски простор све мањи.

♦ Ипак, стиче се утисак да се зна где је он и да се само чека прави тренутак за хапшење.

- Ако мислите да ли знамо прецизну локацију па га неко не дира или не сме да ухапси, то није истина, а да ли се зна регион у коме се налази - да.

♦ Рекли сте да можемо очекивати подизање оптужнице против Мишковића.

- Ја само очекујем, као што је то био случај са Агробанком, да се то догоди и у свим осталим случајевима. Очекујем да ће у неком релативно кратком периоду Тужилаштво урадити свој посао, а да ће се затим ући у ефикасан судски поступак. Мислим да то грађани очекују. Тако би стекли веће поверење у правни систем. Немам никакву сумњу у тужиоца или било ког судију да ће у складу са законом и часно урадити свој посао.

♦ На састанку државног врха било је речи и о вашој посети Немачкој?

- Најважније је шта ће Немачка рећи о датуму, али и о многим другим стварима, јер је можда најзначајнији партнер у економском, али и политичком погледу - кад погледате ниво размене и њихових улагања, све вам је јасно. Они имају око 400 предузећа у Србији са око 20.000 запослених, што мало људи зна. Ниво њихове подршке и помоћи, као и улагања у нашу земљу је међу највишима у свету. Немачка је за нас врло важна и то неће бити нимало једноставни разговори. Имам трему и одговорност због свега. Потпредседница Владе Сузана Грубјешић, Милица Делевић и ја покушаћемо да их убедимо да одреде датум.

♦ Како?

- Да прихвате да је Влада урадила све и да покушају да одреде датум за отпочињање преговора. Истовремено, имаћемо и састанке с представницима најзначајнијих немачких фирми, попут „Џенерал електрика“, за које очекујемо да би могли уложити у нашу земљу у наредном периоду. Срешћемо се с министром спољних послова Гидом Вестервелеом, с Томасом Демезијером - једним од најближих пријатеља Ангеле Меркел и министром одбране СР Немачке, имаћу тет-а-тет сусрет с Кристофом Хојзгеном, саветником Меркелове, с генералним секретаром ЦДУ... Биће много важних састанака и много посла. Надам се добрим вестима, иако увек страхујем.

♦ Да ли одржавање избора у Србији зависи од одлуке Немачке о додељивању датума за почетак разговора или од ваше одлуке - као лидера најјаче странке?

- У овом тренутку бавимо се само Србијом, то јест оним што можемо урадити за земљу и њене грађане. О изборима нити размишљамо нити се тим послом бавимо.

♦ Није тајна да избори тренутно највише одговарају СНС, а чини се да их баш ви избегавате.

- То што одговара СНС, или било којој странци у неком тренутку, не мора значити да одговара Србији. Ниједна странка, па ни СНС, не може бити испред Србије. Није и неће бити!

♦ Пре две недеље, кад су се појавиле информације о састанцима премијера и Родољуба Радуловића - Мише Банане, Влада је била озбиљно уздрмана. Шта је превагнуло да не падне?

- Постављало се питање да ли је неко починио кривично дело и о томе ће говорити надлежни државни органи. Тиме уопште нећу да се бавим! Ја сам рекао да мислим да Дачић није починио кривично дело, али то апсолутно ништа не значи и свој суд ће дати надлежни органи - пре свега Тужилаштво, и како они буду рекли, тако ће и бити.

♦ Да ли је онда ово што сте преломили - да се сада не иде на изборе - исправна одлука?

- Размишљао сам о свему томе ноћима и с тим сам изашао на седницу Председништва наше странке. Они су то прихватили и то је наш коначан став. Апсолутно сам сигуран да је то исправна одлука. Много сам погрешних одлука у животу донео, али ова је била добра.

♦ Да ли вам је Дачић рекао о чему је разговарао с Мишом Бананом?

- Није морао да ми каже.

♦ Знате ли које странке је финансирао Шарић? Бранко Ружић је поменуо ДСС...

- Не, нити мислим да је то баш тако једноставно. Нису странке у Србији Содома и Гомора, како то неко покушава да представи, а истрага ће утврдити уколико су такве ствари постојале.

♦ Како је саветник премијера Ивица Тончев прошао безбедносну проверу и постао саветник за националну безбедност?

- То је политичка функција и не мора проћи безбедносну проверу. То је политичко постављење.

♦ А шта ако се утврди да је Дачић знао ко је Миша Банана?

- Није питање да ли је неко знао или није знао, већ да ли је почињено кривично дело.

♦ Шта то значи? Утврђује ли се да ли је премијер одавао државне тајне?

- Не бих да улазим у то. Постоје различита бића кривичног дела. Ако се на било који начин утврди да га је било, зна се како даље тече поступак.

♦ Чини се да је ваша опција, да Милорад Вељовић остане на челу полиције, ипак превагнула.

- Не бих искључио ту могућност.

♦ Да ли знате за инцидент са обезбеђењем Драгана Ђиласа?

- Знам и разговарао сам те вечери с њим.

♦ О чему?

- Тражио је подршку државе у борби против оних који изазивају нереде на спортским приредбама. Мој одговор је био кратак и јасан: сви који су починили кривично дело или прекршај одговараће за то. С државом нема игре! Можда ће бити потребно да неке законе пооштримо, али ми законе имамо, само треба да их примењујемо.
Споразуми са УАЕ и Анголом

♦ Ускоро путујете у УАЕ. Какве резултате од те посете очекујете?

- Потписивање међудржавног споразума, више споразума из домена одбране, да бисмо могли да развијамо сарадњу и у обавештајном, војном и медицинском погледу. Истовремено, присуствоваћу потписивању споразума СДПР с државном компанијом Абу Дабија на изради једног важног пројекта вредног више од стотину милиона евра. Бићемо на највећем сајму у Абу Дабију, где ћемо понудити нека од својих решења. Очекујем сусрет с великим пријатељем наше земље и нашег народа шеиком Мухамедом и његовом браћом и сарадницима. Очекујем да ћемо са шеиком Абдулом потписати међудржавни споразум, што је велика част јер они обично шаљу своје сараднике да то потписују, тиме ће показати колико поштују Србију. Надам се да ћемо шеика Мухамеда ускоро поново видети у Србији.

♦ Након Немачке путујете у Анголу.

- После, надам се, успешне посете Немачкој, као шлаг на торту дошла би посета Анголи. Неке наше компаније ту би потписале уговор о изградњи болница и других војних објеката, вредан више стотина милиона евра. Ако успемо, то ће бити уговор који више од 20 година у Србији није потписан. То би била добра вест за грађане Србије.