Вести

Вучић: Са УАЕ имамо истинске и пријатељске односе

Председник Србије Александар Вучић оценио је данас, поводом посете Уједињеним Арапским Емиратима (УАЕ), да је у време вештачке интелигенције бесмислено да се с неким бијете, и пренео да је принц престолонаследник шеик Мохамед бин Зајед ал Нахјан саветовао да Србија сачува мир.

"Он одлично познаје ситуацију у нашем региону, али је по први пут рекао да само избегнемо било какав сукоб и нађемо решење око Косова са Американцима и Русима, да ће и Европљани тада да буду ти који ће га прихватити. Он разуме колико је то важно", рекао је Вучић.

"За 20 година имаћете машине које ће имати снагу милион пута већу од људског ума, што је немогуће да замислимо у овом тренутку. Цео свет ће да се промени. Биће уништене бројне индустрије, од транспортне до грађевинарства. Ко зна шта ће све и како да се дешава у свету. У време вештачке интелигенције да гледате с неким да се бијете је бесмислено", нагласио је Вучић.

Каже да је пренео да Србија не може да буде понижена, што је саговорник разумео и изразио уверење да ћемо успети у очувању мира, што је жеља и савет престолонаследника УАЕ.

Вучић је подсетио да са УАЕ имамо истинске и пријатељске односе.

"Разговарао сам са шејиком Мухамедом о свим важним темама. Реч је о човеку који је један од најмоћнијих и најважнијих људи у свету, који је веома добро умрежен на истоку и западу. Разговарао сам о политици, позицији Србије и о томе шта је то што нам се тренутно збива. Замолио сам за подршку и помоћ пре свега за политику мира, за очување стабилности у нашем региону, што значи да сам га молио за подршку и помоћ у различитим деловима света, нарочито у Вашингтону и за боље разумевање у свим круговима, српских ставова, са којима је шејик у блиском контакту", објаснио је председник Србије.

Вучић је рекао да је разговарао и о унапређењу економских односа, подсећајући да сарадња са УАЕ није само Београд на води, који одлично напредује, већ и већински удео у Ер Србији, Ал Дахри у ПКБ-у, као и многим компанијама које раде код нас.

Пренео је да постоје нови предлози за улагање, посебно у туризам и туристичке потенцијале.

Подсетио је да су УАЕ 2014. и 2015, када је Србија била у тешкој ситуацији, када је била пред банкротом, када је долар растао на дневном нивоу, од Емирата добила две милиајрде долара под апсолутно најповољнијим условима од два одсто камате, те да без те подршке ко зна како бисмо успели да изађемо из кризе.

"Данас тих проблема нема, нисам дошао по новац. Србија има суфицит у буџету, смањује јавни дуг. Шеик је веома задовољан тим развојем. Рекао је да је импресиониран, али боље да ја то спустим на нижи ниво. Смањење јавног дуга, суфицит у буџету, смањење незапослености, повећање плата и пензија нису мали, већ велики резултати који људи у свету умеју да цене", казао је Вучић.

Вучић је пренео да је у Абу Дабију учествовао на форумима, који су одржани под правилима не изношења реченог, и да је имао прилике да се састане са бројним моћним светским лидерима, са којима је разговарао о економској и политичкој сфери.

"Искористили смо један дан да много тога сазнамо и да пренесемо наше поруке пре свега везане за КиМ, али и много тога научимо и видимо где је место Србије у свету по питању вештачке интелигенције, које ће да потпуно прегази интернет. Сада ће људи полако морати да се навикавају, јер ће у наредних десет година почети да нестају интернет компаније и побеђује вештачка интелигенција. Србија мора да пронађе своје место и мора да улаже више новца када је реч будућност“, нагласио је Вучић.

 

За дијалог одговорни Београд и Приштина, не Могерини

Председник Србије Александар Вучић одбацио је тврдње Рамуша Харадинаја да је шефица европске дипломатије Федерика Могерини крива за актуелну ситуацију у дијалогу, те казао да за то могу да буду криви само Београд и Приштина.

Вучић је, упитан да прокоментарише изјаву Харадинаја да је Могерини крива за пропаст дијалога, одговорио да се не слаже с тим.

"Не мислим да је Могерини неко ко је на било који начин наклоњена Београду или Србији. Напротив. Али свакако да није она крива. За то можемо да будемо криви ми и Приштина. Нека размисле добро у Приштини ко је крив, ко је тај који је желео договоре, а ко је тај који договоре није желео", поручио је председник Србије.

Вучић је изразио наду да ће доћи до већег разумевања у будућности и да ће Приштина схватити да насилничким и противправним мерама не можете ништа да постигнете.

"ЕУ је ту била само да понуди своје добре услуге. Да ли смо понекад били ми под притиском свега - па јесмо, али томе можете увек да се одупрете. На крају све зависи од Београда и Приштине. Ми немамо тако лични однос према Могерини, њеном тиму и раду. Хвала што су трошили време и придавали значај нашим разговорима", казао је Вучић.

Вучић је подсетио да је веома важна вест била што по први пут Уједињени Арапски Емирати у Интерполу нису подржале чланство Косова.

"То је била страшно важна вест. Не знате како је то била страшно важна вест у читавом региону, арапском свету. Да не говорим колико земаља се везује за њих, а они су били једни од најснажнијих подржавалаца, због добрих веза и помагача које је својевремено имала Атифете Јахјага. Ми смо се годинама овде борили и у важној бици успели да се изборимо", нагласио је председник Србије.

 

Аустрија се држала своје речи

Председник Србије Александар Вучић истакао је данас да се Аустрија држала својих речи и да је током председавања ЕУ, у протеклих шест месеци, упутила важне поруке.

"Морам да кажем да сам одушевљен енергијом коју је канцелар Себастијан Курц уложио у претходних шест месеци по питању решавања балканских проблема. Аустрија иначе разуме проблеме на Балкану. Огроман број наших људи живи у Бечу и другим градовима Аустрије - Салсбургу, Инсбруку, Клагенфурту и Линцу. Заиста је Аустрија, а посебно канцелар Курц, уложила огроман труд, рад, енергију у то да проблеми буду решавани мирним путем", објаснио је Вучић.

Истакао је да се званичан Беч држао своје речи, подсећајући да је Аустрија признала независност Косова, али исто тако недвосмислено Приштини рекла свој став по питању такси и стварања војске Косова.

"Рекао бих да важне поруке, које су долазиле из ЕУ и од наших различитих комшија, у ових шест месеци долазили су управо из Аустрије“, нагласио је Вучић.

Председник Србије је указао и на битне инвестиције које су дошле из Аустрије, посебно у Ниш, наводећи да то не би могло без канцелара Курца, који је на недавно отварање фабрике послао свог министра за европска питања Гернота Блимела.

"Ми смо веома срећни због готово сваконедељног присуства Аустрије. Задовољан сам због пријатељства које имамо са канцеларом Курцом. Наравно да сам задовољан због пријатељства које сам остварио и са председником Александером ван дер Беленом. Верујем да то пријатељство Србији може у будућности да донесе само нешто добро. Да ћемо моћи преко ноћи да им мењамо ставове који су донели пре 10 година, није реално очекивати", казао је Вучић.

 

Неувођење нових мера, притисак на Приштину делује

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да одлука приштинских власти о неувођењу даљих мера против Београда показује да притисак на њих делује, да није тако тешко као што нам се говорило и да је тај који га је извршио то требало на такав начин да учини и по питању такси на српску робу.

Вучић је подвукао да Приштина мора да разуме да је неопходно правити договоре, а не силом покушати остварити своје циљеве.

"Ми би сада требало да кажемо како нам је лакнуло и како смо срећни. Имамо таксу од 100 одсто, формираће војску за два дана, а треба да говоримо како смо срећни што нису ко зна шта урадили. Све док се не укину таксе, док Приштина не разуме да је потребно да правимо договоре и разговоре, а не противправним путем, правним насиљем, не дај Боже физичким насиљем да неко остварује своје циљеве, неће бити велике среће", нагласио је Вучић.

Председник Србије је истакао да се показало и по овоме јуче да када неко жели да изврши притисак на Приштину, то није тако тешко као што су нам говорили.

"После два или три дана колико су Харадинај и сви остали понављали да следе нове мере, одједанпут сви су одустали од нових мера. То нису учинили зато што су се тако пробудили, већ зато што им је то неко рекао. Тај који им је рекао око нових мера, јер је схватио да ми више буквално немамо где, да смо у ћошку ћошка, и да после тога морамо да се штитимо и бранимо, тај неко би требало то исто и на такав начин каже за таксу. Задовољан сам што је немачки министар спољних послова на коректан начин изнео захтев за укидање такси. Видећемо шта ће сви други да кажу", рекао је Вучић.

На информације да из САД стижу поруке да Србија треба да одустане од активности на повлачењу признања независности Косова и да ће Приштина онда укинути таксе, Вучић је подсетио да Америка Косово посматра као своје чедо, дете, о којем говори као да је већ тинејџер.

"Мислим да ћемо чути још много разлога и ствари, много услова које морамо да испунимо да би они укинули таксе. Све то можемо да слушамо, али никаквог смисла нема. То је оно што су хтели да направе потпуно нову позицију, да у трци на 100 метара оду 15 метара напред, а да будемо срећни када се врате пет метара уназад. На то нећемо пристати. Није важно која је ствар у питању”, поручио је председник Србије.

Вучић је рекао да никада неће да говори о ономе што се прича иза затворених врата, јер у супротном нико више не би разговарао с њим.

Свима који мисле да је лако бусати се у прса и све одбијати, што иначе ради на свакодневној основи, он је поставио питање да ли су спремни, када дођемо у тако тешку ситуацију, када више немамо шта, и само да леже у неком рову три дана у води.

"Не да пуцате у неког или неко у вас. Само да лежите у рову на минус три или док киша пада три дана. Јесте ли спремни на то или нисте. Или сте спремни само на то како и колико мотки узмете и лупате мене по глави. Албанци су веома спремни за све и веома мотивисани. Они су срцем ушли у ове санкције. То је колико њихова предност, толико и нешто што им страховито одмаже", рекао је Вучић.

Казао је да имамо све време тешку политичку борбу у којој морамо да истрајемо и изборимо се за највише што можемо да добијемо.

"Да ли ће бити скорог и доброг решења - ако га ви видите реците које је, ако га види било ко нека каже", подвукао је Вучић.

Албанци, подсетио је, што се њих тиче имају државу завршену, и без каквог великог рата неће дозволити да то буде другачије, и по цену ко зна коликих губитака.

Навео је да свет на један или други начин доживљава стање, те додао да се стање на терену неће променити.

"Хоће ли то много помоћи Србији - неће. Наш посао је да тражимо мирно решење, да покушамо да сачувамо стабилност, мир, али и одбранимо наше националне и државне интересе, да кажемо не можете да газите наш народ. Имамо и ми захтеве и права, али морамо да будемо усклађени са оним што је реалност и у нашим захтевима да тражимо више од тога, али да добро разумемо да те ствари нису лаке и да добро разумемо своју позицију у свету, на КиМ, и целом региону. Свако ко говори другачије је неозбиљан, неодговоран и гурао би Србију у катастрофу", уверен је Вучић.

На питање да ли је и даље, као што је рекао Тијанић "Косово најскупља реч", Вучић је додао да је казао и да би сви тобож дали живот за Косово, али нико не би да живи на Косову.

"Ја могу да неког парафразирам или цитирам, али најлакше је туђим главама трговати. Узмите само наше војне и полицијске аташее који су, на пример, овде у Уједињеним Арапским Емиратима. Кажите им сутра да иду на КиМ или негде, после плате од 3.000 евра. Неће ни један. Пустите те приче. Хоће до првог кишног дана", нагласио је Вучић.

 

Не подлежем притиску опозиције, могу добити само изборе

Председник Србије Александар Вучић поручио је данас опозицији да неће подлећи притиску са улице, али да може да им да изборе, што је најдемократскији начин за решавање проблема у једној земљи.

Вучић је, одговарајући на питање новинара да ли је близу одлуке о расписивању превремених избора, рекао да није, али да каже да, за разлику од председника Француске Емануела Макрона, није спреман да угрожава јавни дуг Србије, да се додворава било коме.

"Проводили смо тешке, озбиљне и одговорне реформе, да бих ја лагао и варао народ, само да бих купио себи шест или 12 месеци на власти. Хоћете народе да гласате за те лопове, неспособне да било шта ураде за државу, способне само себи да пуне џепове - ево прилике гласајте за њих. Али отом потом. За нас је сада КиМ најважнија тема. Имамо још важних економских реформи битних везано за Дуинг бизнис листу да урадимо, па онда ћемо разматрати и то питање", навео је Вучић.

Вучић је пренео да је разговарао са страначким колегама, али и на кратко са премијерком Аном Брнабић, пре свега са људима из СНС који су му блиски како би размотрили како се ствари крећу, и ништа више од тога.

Казао је да су људи у СНС, не рачунајући на њега, који би волео да влада има пун мандат, али не по сваку цену, листом за изборе.

Вучић је рекао да постоји сада тешка ситуација и да очекује да ће Ђиласове, Јеремићеве и Обрадовићеве листе однети победу у Лучанима, пошто су Велимир Илић и Обрадовић на претходним изборима без Ђиласа, Јеремића, 10 силоватеља и свих осталих имали 27 одсто, па је за очекивати да имају нешто мање од 45 одсто.

"Они су близу победе. Ја ћу сутра да одем у Лучане да се обратим грађанима и да покушамо да се боримо, укажемо шта смо све урадили за Гучу, Лучане, да кажемо да никада држава није више уложила у Драгачевски крај и да смо спремни да улажемо више. На људима је да одлуче", казао је Вучић.

"Они су вероватно близу победе. Не можете ни помислити какви ће потом притисци бити. Нису желели да учествују на изборима у Кули и другим местима, јер знају да ће тамо лоше проћи, немају никог. Хтели су да свима у Београду покажу, преко Лучана, да су моћни и јаки. Ми ћемо сада покушати да будемо близу, да њихова победа не буде убедљива, као што су наше биле на другим местима", рекао је Вучић.

Поручио је да притисцима неће подлећи, а да мотком неће моћи ништа да остваре.

"То сте могли да сањате некада, то више нико неће моћи у Србији", подвукао је Вучић.

 

Вучићевић показала шта је женска храброст

Председник Србије Александар Вучић оценио је данас да опозиција све време врши страховиту агресију на политику и да у томе непристојно нападају новинаре, а да је директорка и главна уредница Студија Б Ивана Вучићевић у свом одговору на нападе показала шта значи женска храброст.

Вучић је рекао да они покушавају да забораве шта су урадили, те упитао да ли је тачно да је један човек-магарац, нокаутирао Гордану Узелац иза леђа, а да никада нису рекли извини.

"Јесу ли по новинама, које говоре да су и о којима причају да су слободољубиве, инстинољубиве, некада рекли нешто ружно о том магарцу који вас је ударио и ономе ко му је наредио, стали у заштиту вас и ваше колегинице. Јесу ли икада осудили лидера, њиховог синдикалног потрчка, лажног синдикалца, уствари батинаша и силоватеља, Веселиновића, који је претио силовањем Ане Брнабић - да јесу, сменили би га. Нису. Силовање је богоугодно дело када претиш политичким противницима. Затим колико су пута у скупштини тукли Мају Гојковић, нападали Мартиновића, нападали чланицу Изборне комисије ови из Двери. Јел некада неко реаговао. Онај из Двери прети вешањем на Теразијама. Људи забораве све то што они ураде и то у кратком времену", рекао је Вучић.

"Да буде лицемерје најизраженије, идемо да се шетамо, да будемо у колони против насиља, због тога што је нападнут један од њихових лидера, имао лаке телесне повреде, полиција га спасила да не буду теже повреде, полиција је одмах ухапсила нападаче. Не знам шта би још неко да тражи од државе. Наше је да се понашамо одговорно", навео је Вучић.

Казао је да свакодневно гледа извештаје Ђиласових и Шолакових медија, који немају никакве везе са истином, подвукавши да се хајка и кампања бруталним лажима води свакодневно, а да никоме због тога није претио или му вређао породицу.

"Кренули су од мале Барбаре, да ли је рекла далеко мало или далеко мање. Свакоме се деси грешка. Јесте ли ви безгрешни људи", питао је Вучић, додајући да говоре о 10.000 и 15.000 људи.

Вучић је објаснио трик приказивања да је било више људи него што јесте.

"Никада се не сликају када стоје, јер тада могу 2,5 човека у зимском оделу да стоје на једном квадратном метру, а када шетате једна особа заузме 5 до 6 квадратних метара. Зато се увек сликају у покрету. И када је 1.000 људи изгледа као милион. Никада се не сликају када стоје, већ само када су у покрету. Постоје надлежне службе и људи којима је посао да изброје број људи, а који су избројали много мање. Нека им буде 20.000", казао је Вучић.

Председник је указао да измишљају да он не поштује народ.

"Рекао сам не поштујем вас лоповске лидере. Можете да ми одсечете главу, и све до тога тренутка ћу мислити и говорити да сте лопови. 500 милиона евра си Ђиласе узео од народа док си био на јавној функцији. За то можете да изградите 3.000 модерних, лепих обданишта. То је све стрпао у своје џепове и хоће да ту неко нешто поштује и цени. Немам шта ту да ценим и поштујем. Под притиском и да слушам ваше глупости вас лидера, не пада ми напамет било шта да урадим", поручио је Вучић.

О томе да неко жену назива лажљивом фуксом, као што је то био случај пре неки дан за Мају Гојковић, према његовим речима, говори о елементарном неваспитању, непристојности, о томе да неко што је требало да стекне у кући, у школи, то није стекао.

"Таква непристојна и таква дивљачка Србија не може да побеђује", уверен је Вучић.

Што се тиче напада на директорку Студија Б, Вучић је најавио да ће о томе говорити у емисији на телевизији Прва, ако не буду отказали по притиску неког.

"Ивана је одржала лекцију свима, па и мени и свима другима који су се трудили да нешто ту одговарамо. Увек смо били недовољно јаки и храбри. Она је показала да женска храброст неретко превазилази мушку, и одговорила како је сваки човек помислио, као и свака жена, али мало ко би то рекао јавно. Посебно су ми јадни они који су после тога кренули у додатне нападе на њу. Капа доле за храброст, за то како је штитила и своју кућу, новинарку и себе. Што се храбрости тиче, могли би и можемо много да научимо", закључио је Вучић.

 

 

Извор: Танјуг/Пинк