Вести

Вучић: Сачуваћемо мир на Западном Балкану

Србија је много инвестирала у очување мира и стабилности у региону, истакао је премијер Александар Вучић на прес конференцији коју је државо заједно с немачком канцеларком Ангелом Меркел.

"Ситуација је турбулентна у појединим земљама западног Балкана", истакао је и изразио уверење да мир и стабилност могу да се очувају уз помоћ ЕУ и Немачке.

Премијер Србије је рекао да цео западни Балкан види као место будућег значајног раста, оценивши да је Србија на добром опуту кад је реч о економији.

"Ми ценимо чињеницу да Ангела Меркел цени наш труд и рад, али и поруку да имамо још много тога да урадимо. Госпођа Меркел је у праву кад говори о томе, посебно кад је реч о владавини права и ефикасности правосудног система и ту очекујемо велику подршку и помоћ и Немачке и ЕУ", поручио је Вучић.

Како је рекао, из Берлина иде у Сарајево са циљем да се разговара о стварним, животним питањима и подсетио на предлог који је изнео о царинској унији која би требало да омогући много бржи проток робе и капитала за добробит свих земаља региона.

Драго ми је да смо у тим настојањима увек имали подршку канцеларке Меркел, подвукао је Вучић.

Како је рекао, билатерална размена је прешла четири милијарди евра, да немачке фирме запошљавају у Србији 32.000 радника и да су анкете међу њима показале да ће још инвестирати у Србији.

Он је упозорио на прошлост и колико нас је скупо коштала, те подвукао да гледамо у будућност и да смо у том смислу и преузели тешке обавезе, и у разговорима са Приштином, али и не мање у разговору са руководством БиХ.

За све то време, тим радом и приступом, постали смо поуздан партнер и Немачкој и ЕУ, никада и никога нисмо лагали, и на тај начин и заслужили неку врсту поштовања Немачке, најмоћније европске земље.

Премијер је најавио и да ће ускоро у Србији бити подигнут први споменик подунавским Немцима, после 70 година.

"Као што смо ми задовољни како Немачка третира Србе који овде раде и који овде живе и који су интегрисани у немачки систем, желимо да покажемо какав је наш однос и према Немцима који су живели у нашој земљи и према онима који желе да дођу у нашу земљу", рекао је Вучић.

Што се тиче мигрантске кризе, у Србији има 7. 950 миграната, много више него неке земље у окружењу, рекао је Вучић и додао да веома цени чињеницу да Ангела Меркел препознаје уложени труд и рад.

Како је рекао, за нас није увек лако, неке друге земље немају буквално ниједног мигранта, а ми, иако нисмо чланица ЕУ, никада се не жалимо, не кукамо и захвални смо Немачкој на подршци, коју смо добили и у техничком смислу и у смислу слања полицајаца и опреме.

"Наставићемо свој пут, желимо да покажемо солидарно и хумано лице и увек ћемо подржавати политику Ангеле Меркел по том питању, као што смо то и до сада чинили, чини ми се, без изузетка", рекао је Вучић.

Он се на крају захвалио немачкој канцеларки на пријему, упркос великим обавезама у сусрет састанку са председником САД Доналдом Трампом.

 

 

извор: Танјуг/РТС