Вести

Вучић: Сагласни да је приоритет мир и стабилност

Премијер Србије Александар Вучић казао је данас да су САД и Србија сагласне у томе да је очување мира и стабилности на западном Балкану најважнији приоритет, циљ који нема конкуренцију, јер то обезбеђује бољу економију, већи раст, више инвестиција и бољи извоз.

Он је, на конференцији за штампу, после разговора са замеником помоћника државног секретара САД-а за европска и евроазијска питања Хојтом Јиом, рекао да су билатерални односи Србије са САД добри, као и да је за нас од изузетног занчаја да имамо одличне односе.

Указао је да немамо исте погледе по питању Косова и Метохије и захвалио се САД на понашању Кфора и присуству америчких војника на Косову, због којег се српско становништво јужно од Ибра осећа сигурније.

Исто тако захвалио се и на реакцијама САД на покушај формирања војске Косова.

Захвалио се што САД разговарају са нама и када имамо другачије виђење, јер и то показује поштовање према Србији.

„Сагласни смо да очување мира и стабиности на западном Балкану представља највиши циљ. Зато смо спремни да увек разговарамо на отворен и најискренији начин, решавамо проблеме, како би сачували мир и стабилност, и како би економија била главна тема разговора.

Пренео је да је госту из САД пренео бриге посебно око могућности избора новог премијера на Косову, ако би то био Рамуш Харадинај.

Истакао је да ће Србија бити посвећена дијалогу и разговору с Албанцима. 

„Очекујем и вечерас да наставимо разговоре у Бриселу. То ћемо чинити и убудуће. Важно је да се дијалог настави, морамо све проблеме да решавамо на миран начин, дијалогом, разговором“, казао је Вучић.

Подсетио је да је Ји лично помагао у више наврата отаврању појединих поглавља и спровођењу договора са Албанцима.

„Тешко да бисмо постигли неке важне договоре без његове помоћи. Америчкој администрацији сам захавалан на подстицању и очувању мира у региону“, рекао је премијер.

Он се захвалио на подршци коју САД пружају европским интеграцијама Србије и чињеници да имамо недвосмислену жељу да не припадамо ниједном пакту.

Замолио је Јиа да утиче да још више америчких иневститора долази у нашу земљу, попут Аметек-а.

„Ако би се то наставило то би био најбољи начин за прављење одличних однсоа између Србије и САД у будућности“, нагласио је Вучић.

 

Бесмислице да Хојт Ли не представља званичне САД

Премијер Александар Вучић осврнуо се данас на спекулације у јавности да Хојт Ли не представља актуелну америчку администрацију и истакао да је реч о бесмислицама српских таблоида и појединих аналитичара.

Одговарајући на питање и констатацију Прве телевизије упућено госту из САД да припада бившој америчкој администрацији и да о посетама Балкану није разговарао са државним секретаром Тилерсоном, Вучић је истакао да су га са те телевизије поједини српски аналитичари "саветовали" да са њим не разговара, јер, наводно, представља бившу вашингтонску администрацију.

„То су бесмислице. Са пуном одговорношћу, зато што представљам грађане Србије, примио сам Хојта Јиа, јер је то важно за нашу земљу, не што ми се допада, или што га познајем дуго“, рекао је Вучић.

Он је истакао да је Ји званични представник САД, а људима који мисле и који су нас убеђивали да ће све да се промени и све бити другачије после избора Доналда Трампа за председника Америке, поручио је да америчка политика има континуитет и да зна шта се неће променити.

Подвукао је да је важно да имамо дијалог са САД.

„Ако Срби воле бајке, да он не представља никога и да смо ми сви будале што са њим разговарамо, онда да гласамо за Ханса Кристијана Андерсена или браћу Грим. Сувише сам рационалан да бих у томе учествовао. Изабран сам да водим земаљску Србију на одговоран начин, а не да причам бајке за српске таблоиде“, истакао је Вучић.

Колико су бесмислени наводи да Ји не представља америчку администрацију говори, рекао је Вучић, и то што му је Ји пренео позив америчког потпредседника Пенса да посети Вашингтон.

 

О набавци оружја и оруђа одлучујемо сами

Премијер и изабрани председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је суверено право Србије да купује оружје и оруђе и поручио да Србија о томе одлучује сама као суверена и независна држава.

Вучић је то рекао на заједничкој конференцији за новинаре са високим званичником Стејт дипартмента за европска и евроазијска питања Хојтом Јиом, одговарајући на питања да ли је у разговору било речи о томе где и од кога Србија купује оружје. 

Он је додао да високи представник америчке администрације о томе није данас ништа ни говорио, да Ји њега добро познаје и да зна да - и да јесте - он га не би слушао. 

Међутим, додао је Вучић, пре неколико дана се водила кампања о некаквој регрутацији и слично, а када се десило да су позвана четворица резервиста, у редовним обавезама, одмах су неки дигли панику зашто их зову и слично...

"Договорите се шта стварно хоћете или пустите Владу Србије да ради свој посао" рекао је Вучић.

Он је указао да САД и Србија имају различито виђење и однос према КиМ и додао да је наш интерес да разговарамо о неопходности дијалога, мира, сарадње и што бољих односа Срба и Албанаца уопште "Алтернатива тоиме је ужасна и то пре свега за српски народ на КиМ", навео је Вучић. 

 

Аметек- нова, велика и добра америчка инвестиција у Србији

Премијер Александар Вучић најавио је нову америчку инвестицију у Србији, компаније Аметек, у наредним данима и захвалио и на томе, али и на дубоком разумевању заменику државног секретара Барајану Хојту Јиу, с којим је данас разговарао. 

"Биће то једна велика и добра инвестиција. Американци долазе због доброг пословног амбијента који имамо у Србији, и у том пројекту ми не дајемо никакве субвенције", навео је премијер, додајући да ће у наредних неколико дана бити отворена хала од 10 хиљада квадрата у којој ће посао добити 500 људи. 

Хојту је захвалио због отвореног и искреног односа који, како је рекао, већ дуго имамо. 

"Нисмо и не морамо увек о свему исто да мислимо и да будемо сагласни, али код њега ценим то што увек и о свему можемо да разговарамо", рекао је Вучић и замолио га да још таквих инвеститора, попут "Аметека", чији је долазак најавио, доведе у Србију. 

Како је напоменуо, поносан је што ће у наредним данима отворити халу Аметека, а нада се и новим америчким инвестицијама. 

Прецизирао је да су имали успешне разговоре о билатералним односима.

Вучић је истакао да је било речи и о питањима у којима нема сагласности , попут питања Косова и Метохије.

Он је рекао да је америчком дипломати пренео бригу у погледу могућности да Харадинај буде премијер.