Вести

Вучић: Самит велика прилика за Србију

Самит шефова Влада Кине и земаља Централне и Источне Европе у граду Суџоу представља велику прилику за Србију, рекао је премијер Александар Вучић за РТС. Истиче да ће Србија у Кини потписaти највећи број споразума.
 
У кинеском граду Суџоу почео je самит Кине и лидера 16 земаља Централне и Источне Европе, на којем учествује и премијер Србије Александар Вучић који је истакао да је Србија почаствована учешћем на самиту.
 
У кинеском граду Суџоу почео je самит Кине и лидера 16 земаља Централне и Источне Европе, на којем учествује и премијер Србије Александар Вучић који је истакао да је Србија почаствована учешћем на самиту.
Изјава Александра Вучића
 
"Самит је велика прилика за Србију. Ми смо као земља почаствовани, добио сам прилику да говорим пред председником Кине Си Ђинпингом и премијерoм Ли Кећангом, предстаљајући Србију, и то говори о, не могу да кажем привилегованом, али веома добром положају Србије у Кини", рекао је Вучић за РТС.
 
Премијер је навео да је Србија захвална и да поштује Кину и додао да је очигледно "да и они поштују нашу политику и пријатељство према НРК, али и то што се понашамо као независна и суверена земља".
 
"Ми смо земља која овде потписује највише споразума", рекао је премијер, додавши да се ради о сарадњи у области енергетике, путне и железничке инфраструктуре, пољопривреде, туризма.
 
"У свим областима желимо да унапредимо нашу сарадњу", нагласио је Вучић.
 
Најављено је потписвање Меморандума о разумевању у вези са смедеревском Железаром са једном кинеском компанијом, премда модел за сада није познат, разговараће се и о учешћу кинеске стране у изградњи појединих деоница на Коридору 11, израдњи термоелектране која ће користити отпад као гориво, као и уговора о извозу јунећег месеса из Србије.
 
Очекује се и потписивање уговора о модернизацији пруге Београд-Будимпешта. Кинески премијер Ли Кећанг рекао је на отварању Самита да ће та бити завршена за две године.
 
Тродневну посету Кини Вучић је започео јутрос обиласком Индустријског парка у граду Суџоу и посетом фабрици аутобуса "Хајгер". Вучић ће, током посете Пекингу, у четвртак разговарти са највишим кинеским званичницима.
 
Иначе, Суџоу индустријски парк основан је 26. фебруара 1994. године, када су Кина и Сингапур потписали споразум о заједничком развоју ове административне регије.
 
Административни одбор индустријског парка Суџоу био је главни кинески орган који регулише парк, укључујући сва административна питања као што су регулација ресурса, одобрења, дозволе, као и бизнис услуге и координација са сродним владиним одељењима или агенцијама на различитим нивоима.
 
Читава регија обухвата укупну површину од 288 квадратних километара, од чега област кинеско-сингапурске сарадње покрива 80 квадартних километара са популацијом локалног становништва од 1,2 милиона, наведено је у саопштењу Канцеларије Владе Србије за сарадњу с медијма.
 
Заједнички Савет, предвођен кинеским потпредседником Владе и замеником председника Владе Сингапура, састаје се сваке године како би се утврдиле смернице развоја индустријског парка.
 
Највећи инвеститори присутни у индустријском парку су: "Филипс", "Нокиа", "Исола", "Самсунг", "Хитачи", "Фуџицу"...
 
Прилив страних директних инвестиција је достигао око 80 милијарди америчких долара. БДП се креће око 30 милијарди америчких долара на годишњем нивоу.
 
До 2012. у индустријски парк улагања је имало више од 86 компанија са листе "Фортуне 500".
 
Најзаступљенији сектори су: електроника, механичко-електронска интеграција, фармација, хемикалије, прецизни инžењеринг и индустрија нових материјала.