Вести

Вучић: Сарадња са Приштином, али нећемо признати Косово

Изабрани председник Александар Вучић поручио је да ће за време његовог мандата на месту шефа државе, Београд повећати напоре за нормализацију односа са Приштином, под окриљем Европске уније, али и да Србија неће признати једнострано проглашену косовску независност.

Вучић је на Ројтерсовом "Глобал Маркетс Форум", дан уочи полагања заклетве и преузимања председничке дужности, рекао да државе региона морају да раде на побољшању, пре свега, своје економије на свом путу ка чланству у ЕУ.

Упитан да ли ће бити спреман да предложи измену Устава како би омогућио признавање независности Косова, Вучић је рекао:

"Положићу заклетву над Уставом Србије, што значи да нећемо признати независност Косова, али оно што је важно за нас је, не само отворени дијалог са косовским Албанцима, већ веома отворени разговор међу нама Србима о нашој будућности, како политичкој тако и економској. У исто време, уложићемо огромне напоре да унапредимо наше разговоре и процес дијалога са Приштином под окриљем ЕУ".

Он је рекао да је "апсолутна истина" да ЕУ показује замор за процес проширења, али је нагласио да ће Србија без сумње чврсто остати на свом европском путу.

"Нема сумње да ћемо чврсто остати на нашем путу ка ЕУ, али истовремено ћемо морати да урадимо нешто за наш народ у региону, и зато сам предложио успостављање регионалног економског простора (на западном Балкану)", подсетио је Вучић, који у среду у Народној скупштини полаже заклетву, а након тога и преузима дужност председника Србије.

Вучић за ЕУ каже да је то за њега економски савез који ће омогућити бољи живот народа на западном Балкану. У исто време, казао је, Србија ће остати чврсто на путу ка ЕУ, "али морамо и да живимо пре него што постанемо пуноправне чланице".

Тежиће, најавио је, јачању економских односа међу земљама у региону, од којих се већина још опоравља од оружаних сукоба 1990-их, с крајњим циљем придруживања ЕУ.

Ројтерс тврди да Србија, БиХ, Црна Гора, Македонија, Албанија, као и Косово* морају да спроведу дубоке реформе, од којих ће за неке бити потребне деценије како би се придружиле ЕУ.

Вучић каже да док се то не догоди, регион би требало да успостави регионални економски савез.

"То ће значити јединствено тржиште за 20 милиона људи, које ће постати једно од најважнијих тржишта на континенту", рекао је Вучић у Београду.

То ће, сматра, економски ојачати позицију Србије у погледу ЕУ.

Осврнуо се и на статус "проблематичних спрских петрохемијских постројења" наводећи да Влада Србије покушава да их прода, али се и даље суочава са огромним проблемима наслеђеним из прошлости.

"Ипак, били бисмо веома задовољни уколико бисмо могли да пронађемо стратешког партнера који би могао да се брине о тим компанијама заједно са државом Србијом", навео је Вучић.

 

 

 

извор: Танјуг