Вести

Вучић: Сарадња у пољопривреди са државом Махарастра

МУМБАЈ - Премијер Србије Александар Вучић састао се данас у Мумбају, другог дана званичне посете Индије, са главним министром државе Махарастра Девендром Фаднависом, са којим је разговарао о бољој сарадњи у области пољопривреде, прераде семена и другим технологијама за прераду хране, али и привлачењу већег броја индијских инвеститора у Србију, као и формирању заједничких тимова који би на томе радили.

Тема разговора биле су и заједничке компаније у сектору информационих технологија.

Премијер је, како је саопштено, истакао да би било веома важно радити на узајамној промоцији Србије и Индије, као туристичких дестинација, саопштено је из кабинета. 

"Ово ће бити нови замах у нашој сарадњи, нарочито у области пољопривреде", рекао је главни министар Фаднавис и нагласио да је извоз пољопривредних производа из Србије у Индију велика могућност за српске компаније. 

Вучић и Фаднавис договорили су формирање заједничких тимова, који ће истражити све могућности сарадње Србије и Махарастре, десете најмногољудније државе на свету.

Премијер је, такође, позвао главног министра Фаднависа да са делегацијом индијских привредника посети Србију.

Вучић је одласком у Мумбај наставио вишедневну посету Индији, у оквиру које се јуче састао са индијским премијером Наредндром Модијем и учествовао на самиту "Вибрант Гуџарат", у индијском граду Гандинагару.

Унапређење економске сарадње и политичких односа и долазак индијских инвеститора у Србију су међу мајважнијим темама посете премијера Индији.

Вучић и Моди су, према речима премијера Србије, имали дуг и срдачан разговор и сагласили се по питању највећег броја важних политичких тема у данашњем свету.

"Али, много је важније да смо разговарали о свим аспектима билатералне сарадње, о томе шта треба да урадимо да бисмо увећали нашу трговинску размену која је на нивоу од 130 милиона долара. Мислим да можемо не да је удвостручимо или утростручимо, већ да дођемо до милијарде за свега пет до седам година," рекао је премијер новинарима након састанка.

Он је потом у обраћању на самиту "Вибрант Гуџарат" рекао да ће Србија обезбедити најбоље могуће услове за компаније из Индије које буду инвестирале у нашој земљи.

"Обезбедићемо најбоље услове за индијске компаније, а надам се да ће и српске компаније наћи овде у Индији плодно тло за наше инвестиције", рекао је Вучић.

Премијер се састао и са Виџајем Рупанијем, главним министром савезне државе Гуџарат у којој се одржава самит након чега је новинарима рекао да је постигнут договор да привредна делегација те државе, са премијером Индије Нарендром Модијем и Рупанијем на челу, дође у Београд.

Како је додао српска делегација разговарала је са представницима Федерације индијских привредних комора и о доласку више туриста у Србију.

У наставку посете премијер Вучић ће разговарати и са представницима највећих индијских компанија и присуствовати свечаном отварању Мумбајске берзе.

"Вибрант Гуџарат глобални самит" представља један од најзначајнијих политичко-економских скупова у Индији. 

Самит окупља шефове држава и влада, корпорација, представнике привредних комора и индустријских асоцијација, малог и средњег предузетништва, научнике и експерте. 

На самиту су учествовали представници више од 100 држава, 2.000 индијских и страних компанија, а очекује се више од 2 милиона посетилаца.

Партнерске земље су САД, Француска, Велика Британија, Пољска, Холандија, Данска, Сингапур, Канада, УАЕ, Аустралија и Јапан.

Вучић се у Индији састао и са Дмитријем Рогозином, потпредседником Владе Руске Федерације.

 

Извор: "Танјуг"