Вести

Вучић се састао са шефом Делегације Европске уније амбасадором Семом Фабрицијем

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се са шефом Делегације Европске уније амбасадором Семом Фабрицијем, са којим је разговарао о кључним краткорочним и дугорочним приоритетним радњама у вези са владавином права и демократским управљањем.

Вучић је истакао да је чланство у Европској унији приоритетни циљ Србије и да је неопходно благовремено обавестити Европску унију о свим мерама које Србија предузима у области владавине права.

Амбасадор Фабрици је изразио задовољство на конструктивном и корисном састанку, нагласивши да је напредак у владавини права и демократском управљању један од кључних елемената који диктира темпо напретка Србије у процесу приступања Европској унији. Поздравивши присуство председнице Владе и неколико министара, нагласио је да владавина права прожима различите секторе Владе и друштва у целини.

Фабрици је подсетио да акциони план Србије за поглавља 23 и 24 представља главни план за реформе у области владавине права. Транспарентно и сврсисходно спровођење реформе је од највеће важности за демократију и просперитет Србије. Констатовао је да посебан приоритет имају реформе у правосуђу, борби против корупције и организованог криминала и слободе медија.

Двојица саговорника су нагласили да би законодавство и стратегије требало да се развију кроз инклузивне и садржајне консултације свих учесника. 

Српски парламент би требало да званично отпочне другу фазу међустраначког дијалога, док радна група за изборе треба да почне са применом приоритетних препорука ОСЦЕ-ОДИХР, уз редовне консултације са ОДИХР. Такође, неопходно је израдити нацрт и применити распоред за кључне одреднице у процесу уставних реформи“, истакао је Вучић. Вучић је нагласио да је неопходно брзо почети са применом радњи предвиђених у акционом плану медијске стратегије, што обухвата и почетак израде нацрта за измене и допуне Закона о јавном информисању и медијима. Израда ревидираног Закона о финансирању политичких активности у складу са препорукама ОДИХР, такође је један од услова како би Србија брже напредовала у приступним преговорима и учинила прави напредак у владавини права. 

Закључено је да је у процесу придружења неопходно прилагодити стратегије и законодавство у другим областима основних права попут родне равноправности и насиља над женама, као и да је потребно предузети садржајне и делотворне кораке за борбу против корупције.

 

 

 

Извор: Танјуг