Вести

Вучић: Сигурна будућност само са дуалним образовањем

Дуално образовање је важно, јер је то модел у којем је значајно знање, оно што се има у глави и рукама и оно што неко зна да уради, поручио је председник Александар Вучић учесницима конференције "Дуално образовање - знање за будућност".

Вучић је поручио да само земље које имају у свом систему дуалан модел образовања могу да имају сигурну будућност.

"Ми ћемо са оваквим образовањем бити много "жилавији" за сваку врсту рада, него што смо били до јуче", поручио је Вучић.

Председник је у том контексту упозорио да ћемо, на пример, у Србији све више имати проблема да обезбедимо довољан број столара, бравара, тесара, заваривача и других занатлија.

Приметио је да на градилишту Београд на води нема довољно домаћих радника и да су ту и Албанци из Северне Македоније, Румуни, Срби из БиХ и других земаља.

Подсетио је да је Србија спустила незапосленост на 9,5 одсто и додао да је реално и мање, пошто су ту и људи који само хоће да извуку нека права на бироу.

Вучић је рекао да је разговарао раније и са државним секретаром Швајцарске који има седморо деце, од којих су двоје доктори наука, али су далеко мање плаћени него њихова браћа и сестре који се баве конкретним занатима.

"Код нас ће, на пример, водоинсталатери бити најплаћенији. И треба да буду, када нисмо на време разумели да се више траже водоинсталатери, него правници. Морамо да раузмемо којих занимања нема на тржишту", поручио је председник.

Вучић је рекао да није смисао само да се повећавају ниска примања људима одређених професија, већ да се размишља унапред о будућим потребама за радном снагом, те истовремено о будућности наше деце, односно чиме ће се бавити.

Вучић истиче да инсистира на мини Шенгену сигурно не зато да би се сликао са Едијем Рамом и Зораном Заевим, већ да би обезбедили недостајућу радну снагу одређених профила.

"Ми данас не можемо ниједан ауто-пут да изградимо без радника са стране...Занатлија нам нестаје и мораће да нам долазе из иностранства. Сви хоћемо чисте улице, изграђене путеве, а нико не пита ко ће то да ради", приметио је Вучић.

Нагласио је да је зато и посетио недавно раднике Градске чистоће, да би их подржао у ономе што раде.

"Не питамо се ко су људи који то раде и да ли ћемо их имати сутра", додао је Вучић и истакао да једино ако им се повећају плате да ће доћи и други то да раде.

Зато ће, верује, занатлијама драматично расти примања, а падаће менаџерима и свима осталима.

Председник је рекао да у области дуалног образовања наша земља има вероватно најбоље резултате у региону и поручује да ће још брже напредовати у тој области.

Поносан је на младе људе који су у том систему образовања, јер су разумели шта то доноси, а доноси, како је истакао, не само сигуран посао и примања, већ и још две важне ствари - одговорност и озбиљност, рекао је Вучић.

Уз то, трећа ствар је да ће та деца раније да напусте родитељски дом, да оснују своје породице, да имају своју децу и да имамо генерацију више него данас, и радника и стручњака из свих области, додао је председник.

Вучић је истакао и да је, када се тек упознао са системом дуалног образовања, размишљао да ли је то ствар навике или система, нечије природе или облика друштвене свести, те да је схватио да је то, ипак, ствар система који се организује.

"Онда схватите да ми Срби ни у чему нисмо лошији од било ког другог, ако успемо да спроведемо то. Али, ми не признајемо ни сопствене резултате. Не признајемо их ни Новаку Ђоковићу, а како ћемо тек у политици", констатовао је Вучић.

Вучић је рекао да је пре неколико година слушао предавање у Шавајцарској Урсуле Ренолд видео на графиконима да су земље које баштине дуално образовање, као што су Немачка, Швајцарска, Данска и Холандија, значајно испред других земаља, на пример Италије и Француске.

Приметио је да је, када је доношена одлука о увођењу тог модела у средње образовање, данима трпео нападе на насловним странама, чак да је полуписмен, незналица, јер људи нису били спремни на промене.

"А, они који не би да мењају ништа, они су све знали, али нам је привреда остала у колапсу", рекао је Вучић.

Подсетио је да је и велики Михаило Петровић Алас, завршио факултет, докторирао на Сорбони, а после тога стекао и мајсторски занат.

"Зато је важно да имамо дуално образовање у средњим школама, да се и универзитет томе прикључи", рекао је Вучић.

Захвалио је људима из образованог система и Привредној комори Србије и позвао компаније да још једном размисле о дуалном образовању, јер ће његовим увођењем и они имати пуно користи.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк