Вести

Вучић: Сименс жели да Крагујевац буде центар за производњу возова у Европи

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је Сименс одлучан да Крагујевац постане у будућности железнички центар за производњу шинских возила у Европи.

"Данас сам посебно поносан, јер када сам био пре две или три године овде скоро ништа од овога нисам могао да видим. Делује ми и сада мало нестварно, како одједном ми да производимо трамваје и возове, како за тако кратко време", рекао је Вучић.

Вучић је, заједно са директором Сименса у Србији Удом Ајхлингером, разгледао трамвај који је у Крагујевцу направљен за Минхен.

Додао је да је првих 10 трамваја произведених у Крагујевцу већ отишло у Бремен, да се праве трамваји и за Нирнберг и Копенхаген.

"Слушајући наше Србе, уверио сам се колико снаге и знања и памети имамо и колико смо добили нових технологија, али и колика озбиљност и одговорност је пренета на наше људе", рекао је Вучић.

Цитирао је Николу Теслу који је рекао да му није жао што су украли његову идеју већ што нису имали своје.

Председник је додао да му је исто тако жао што ми сами нисмо умели такве фабрике да отворимо много раније.

Такође, нада се да ћемо ускоро у Београду и широм Србије моћи да видимо трамваје и возове произведене у Крагујевцу.

Председник је истакао да расте сарадња Србије и Немачке и да немачке компаније запошљавају више од 71.000 радника, као и да немачки инвеститори не напуштају Србију када истекне рок за субвенције.

Вучић је најавио да ће у Крагујевцу бити направљено 1,4 километара најсавременије пруге за тестирање у фабрици Сименса, која ће коштати више од 20 милиона евра.

Најавио је и да ће се у Крагујевцу налазити развојно - истраживачки центар Сименса.

"Урадићемо и нову железничку везу за повезивање фабрике Сименса и Мајнд парка: Собовица - Лужнице - Мајнд парк - Баточина, у дужини од 16 километара, што је додатних 18 милиона евра", навео је Вучић.

Додао је да је у Сименсу запослено више од 900 људи, углавном из Шумадијског и Подунавског округа.

"Када виде људи у Минхену ове трамваје знаће да су направљени у Крагујевцу. Хвала Сименсу што верује у Србију. Пуно ћемо моћи заједно да постигнемо у будућности. Честитам свим нашим радницима", поручио је председник.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк