Вести

Вучић: Слушаћу народ и грађане, а корумпиране политичаре никада

Председник Србије Александар Вучић рекао је вечерас да су протести који се одржавају у Београду политички, али је, истиче, важно да су демократски и мирни. Вучић је то рекао на питање директорке и главне и одговорне уреднице Студија Б, да ли су протести који су у току грађански или политички.

"Протести су политички, али имају право да протестују. Све док је мирно, полиције неће бити на протестима. Спреман сам да сагледам и да видим чиме су ти људи незадовољни", рекао је председник Вучић, који је, на улаз у зграду Београђанке стигао за време протестне шетње демонстраната тим делом града. Указао је да није видео много пензионера међу окупљенима, јер су они разумели добро шта је урађено, али је међу њима много пристојних људи између 48 и 60 година, који, истиче Вучић, завређују пажњу, и не треба их стављати у исти кош са ситним криминалцима или наркодилерима, попут Николе Сандуловића, ни са лоповима, Ђиласом, Јеремићем, Обрадовићем, који сада не могу да пљачкају земљу, као ни са интересним групама које погађа увођење реда у земљи.

"Грађани који су незадовољни и протестују завређују рационалан приступ и однос, да видимо шта смо погрешили и шта би могли даље да урадимо", објаснио је он.

"Спреман сам да сагледам и да видим чиме ти људи нису задовољни", истиче он. Он је пренео и утиске сусрета "уживо" са демонстрантима:

''Када сам дошао на главни улаз приметио сам протесте. Неки људи су викали, и они су ме додатно осоколили и бодрили", казао је Вучић и приметио да су имали "вођено навијање", односно да су неки људи налагали учесницима шта треба да скандирају, а он је, каже, мислио да је то спонтано.

Вучић је, поводом застајања демонстраната испред Студиа Б, рекао да су мислили да ће да се он уплашити и да неће смети да уђе у телевизију, али је поручио да је ''дочек био величанствен" и да ће их убудуће обавештавати где буде гостовао.

"Вичу из свег грла, али боље им иде "Вучићу, педеру", како им онај заповеда, али не иде им баш "Вучићу лопове", кад погледају поред себе Ђиласа, Јеремића...", каже он.

Рекао је да ни за динар није постао богатији и да му је важно да уради кључне ствари за Србију, а то су економске реформе и политички проблеми који деценијама нису решавани, али морамо да се храбро суочавамо са њима. Он наглашава да је домографски пад највећи проблем данашње и сутрашње Србије. Вучић каже да је од обичних људи који протестују чуо неколико ствари - "Да, тачно је - економија иде на боље, у неким стварима смо успешни, и Београд на води, који смо критиковали, је бољи пројекат него што смо мислили, тачно је да су неке ставри урађене које "ови наши" нису, али оно што нам се не свиђа јесте то да у парламенту нема пуне демократије и опозициони посланици немају времена да постављају више питања".

"Спреман сам да се позабавим тиме", каже Вучић, додавши да ипак то не сматра стварним проблемом. Како додаје, они кажу и да би желели више демократије.

"Волео бих да видим како то замишљају у земљи у којој сам Пиноче, јер желим да градим стадионе. Ниједан нису изградили за 12 година, у болнице смо уложили десет пута више него они", истиче Вучић. Додао је да кад је некоме чиста савест, нема разлога да брине.

Раније је, каже, било 280. 000 људи на листи чекања за здравствене прегледе, док је сада то спуштено на 70.000, као и да је циљ да се спусти на 40.000 или 30.000 људи. Нагласио је да је Србија била током претходне власти последња у Европи по квалитету здравственог система, док смо сада испред шест земаља ЕУ.

Каже да је за здравство издвојено око 2,2 милијарде динара, од чега само део иде за плате здравствених радника - око милијарду, док остало иде на лекове и потрошни материјал и плус за инвестиције.

"Никад више нисмо имали инвестиција у здравство", нагласио је председник Србије. Каже да ће од 1. јануара бити веће плате и да ће се у наредном периоду посебно ићи на то да се повећају плате лекарима и медицинским сестрама, како не би одлазили да раде у иностранство.

Говорећи о изградњи аутопутева, Вучић је рекао да цео аутопут од Обреновца до Чачка није још завршен, зато што је претходна власт уграђивала у деоницу Уб - Лајковац глину и којешта, тако да сада та деоница од 12,5 км мора да скоро поново да се ради. Истакао је да је завршена деоница Љиг - Чачак, која је у саобраћају, затим Обреновац - Уб и Лајковац - Љиг.

Вучић је најавио да ће за неколико месеци бити готов цео аутопут од Обреновца до Чачка, као и да остаје да се убрза деоница Сурчин - Обреновац, која би требало да буде готова 2020. године.

Када је реч о Грделичкој клисури и Коридору 10, Вучић је казао да се завршава аутопут, као и да ће источни крак од Ниша до Димитровграда бити готов за три месеца. Нисмо хтели да пуштамо делове, додао је Вучић.

На питање о ММФ-у, Вучић истиче да је та међународна финансијска институција веома конзервативна и строга установа и да је за Србију рекла да смо постали 'звезда ученик', нешто што је мали број земаља могао да уради за три године. Навео је да Србија има трећу годину заредом суфицит у буџету и да смањујемо јавни дуг, који би требало 1. јанура да буде 50 или 50,01 одсто БДП и подсетио да европски критеријуми из Мастрихта подразумевају до 60 одсто.

Вучић каже да је Ђилас и Јеремић немају појма о економији, чим кажу да је дефицит смањен на рачун грађана.

"Да ли је требало да штампамо паре, па то грађанима не би вредело ништа. Ми имамо суфицит три године за редом и то не рачунамо 500 милиона евра од Вансија од концесије аеродрома што је уплаћено".

Вучић је рекао да држава има суфицит и поред тога што мора да враћа око милијарду евра годишње дугова претходне власти заједно са каматама.

"Ми смо и поред тога у суфициту и повећавамо пензије и плате". Вучић додаје да је курс динара стабилан и поред тога што је флуктуирајући односно пливајући и да је разлика у томе што је 2008. године евро вредео 75 динара, а 2012. 117 динара, док сада вреди 118 динара.

Председник је поновио да ће се у априлу знати да ли ће бити реализована велике инвестиције у Србији која би значила да је Србија на изванредном путу, пошто би та фабрика извозила годишње четири милијарде евра, што је 10 одсто нашег БДП. Додао је да би та компанија највише извозила на тржишта ЕУ, као и да би запошљавали сигурно више од 5.000 радника и инжењера.

 

А, шта су нам то они оставили? Швајцарску?

Председник Србије Александар Вучић вечерас је на критике опозиције да "није у Србији баш добро, да су мале плате" одговорио конкретним подацима - да је минималац на врхунцу снаге њихове власти био 162 евра, а данас је 228 евра, "њихова" просечна плата 330 евра, према 422 евра колико је данас.

"Да, да није Србија Швајцарска, а они су нам оставили Швајцарску", приметио је одсговарајући на примедбе опозиције да се у Србији не живи добро. У децембру ће, каже, просечна плата бити 445 евра, а у марту - 465, па треба израчунати колики је то раст у односу на 330 евра. Није, наравно, тиме задовољан, каже председник Вучић, и подсећа да су за раст плата и пензија потребан економски раст и нове инвестиције.

"Светска економија, међутим, успорава, али ми морамо да држимо раст преко 3 или 3,5 да бисмо могли да повећавамо плате и пензије", рекао је и додао да не може да говори са људима који су слаби ђаци, који не воле да раде.

"Коју су фабрику отворили у Београду док су били на власти?", упитао је. Он је подсетио да има области у Србији у којима није улагано готово 30 година, као што су Лебане, Владичин Хан и други...

"Тамо је овај што воли да бије жене, Обрадовић, ишао испред фабрике Теклас, да протестује усред кампање говорећи - ово ћемо да затворимо. Јеси ли ти луд? Не верујете да људи такве ствари изговарају", рекао је он, додајући да су људи који од те фабрике живе запретили Обрадовићу и осталима да ће их моткама терати ако то буду још једном рекли. Упитан каква је то порука за стране инвестироре, Вучић каже да сви инвеститори знају да се они неће вратити на власт и да добро знају шта народ у Србији мисли.

Поводом изјаве Сергеја Трифуновића да Вучић има личне комбинације у приватизацијама каже:

"Што читате то, што губите време? Ја енергију усмеравам на друге ствари. Молио сам Кинезе и Русе да учествују у тендеру и спасу Бор, то је оно место где су они хтели да саде кикирики". Навео је и да је Зоран Ђинђић знао шта је економија и колико "крваримо" преко јавних предузећа, док су они коју су дошли после Ђинђића причали глупости.

 

Србија мора у корак са светом

Србија мора да иде у корак са светом, рекао је вечерас председник Србије Александар Вучић и истакао да је неопходно спровести реформе у просвети, јер се у доба информатике и технолошког напретка ствари мењају.

"Имамо дивне наставнике који желе и себе и друштво да мењају, верујем да можемо да их наградимо", рекао је Вучић, наводећи да су наставници уз здравство, војску и полицију, најважнији сегмент друштва. Навео је и да се чини све како би се променила ситуација у здравству и лекари задржали у земљи, наводећи да се велики број њих већ запошљава и да је пре неки дан 60 младих лекара добило уговоре о раду.

Вучић је рекао и да треба "подмладити" лекаре специјалисте, јер је њихов садашњи просек од пет до седам година до пензије и да се мора спречити да останемо без једне генерације. Он је рекао и да се планира додатно повећање плата медицинским сестрама и лекарима и да би, уколико се повећају још за 15 одсто, за годину и годину и по велики број њих остао у земљи. Подсетио је и на речи Шимона Переса који је рекао да они људи који не желе себе да мењају и да уче, за њих будућности нема. Зато они који заврше факултет са 23 године, морају да наставе да уче до 70. године, напоменуо је председник.

Он је говорио и о значају вештачке интелигенције, наводећи да трку у томе воде САД и Кина, али да Србија, иако мала земља, мора да има своје место у технолошком напретку. Подсетио је и да је недавно био на скупу у Абу Дабију на коме се говорило о променама у свету, информатици и технолошкој револуцији. И најмоћније компаније из области информатике се мењају, рекао је Вучић, наводећи да ће за десет до 12 година, од 10 интернет компанија бити једна или две, док ће остале бити из области вештачке интелигенције, а промениће се и однос између људског ума и машине.

"Бићемо инфериорни у односу на машину и вештачку интелигенцију, то ће променити свет у целини", навео је Вучић.

Казао је да су Кинези ти који данас иду напред, који имају више патената у вештачкој интелигенцији од Американаца и да је то "трка будућности". Он је рекао да Србија као мала земља такође мора бити спремна за све те промене и да је зато захвалан премијерки и Влади који раде на томе.

Говорећи о запошљавању у јавном сектору, казао је да је оно значајно смањено и одбацио као глупост оптужбе о партијском запошљавању. Како је казао, партијско запошљавање је примењивала бивша власт, како би купила социјални мир и добила гласове.

"Они су партијски запошљавали", навео је Вучић, објашњавајући да је то почело после 2008. године, када се урушава приватни сектор.

На основу партијског договора повећане су пензије, при чему је угрожено да их људи уопште добију, казао је Вучић додајући да је због усисавања великог броја људи из приватног у јавни сектор, јавни дуг кренуо геометријском прогресијом. Вучић је рекао да и данас има злоупотреба, али стоструко мање него тада.

"Говорим о здравом систему који имамо данас, они то знају и зато им се жури на власт, знају да има новца, па би опет да Србију доведу до просјачког штапа", истакао је Вучић.

 

За кризу се припремамо повећањем девизних резерви

Председник Србије Александар Вучић истакао је да постоји опасност од нове економске кризе, крајем следеће или 2020. године, и да Србија на то не може много да утиче, али може да се припреми да би лакше "примали ударце".

Рекао је да ће се Србија зато оријентисати на повећање девизних резерви, али и резерви злата. Он је додао и да је гувернерки Јоргованки Табаковић рекао да полако купује злато, "јер када буде криза у свету, злато је најскупље".

Вучић је навео да ће Србија од Кинеза, који су преузели налазиште бакра и злата Чукару Пеки код Бора, тражити право прече куповине злата. Такође, ни девизне резерве нећемо да трошимо, већ да их повећавамо.

 

Са Путином о КиМ, гасу…

Председник Србије Александар Вучић каже да ће прва тема разговора са руским председником Владимиром Путином бити Косово, али да ће се разговарати и о допремању руског гаса, железницама и бројним другим темама. У плану је, истиче, потписивање више од 20 споразума.

"Прва тема је Косово и наши билатерални односи, односи у региону и свету. Ја од Путина чујем шта мисли о стварима које се догађају у свету, у Украјини, Сирији, шта мисли о односима са великим силама", каже Вучић.

На питање како на Путинову посету реагују у окружењу каже:

"Шта ме брига? Позвали смо и Трампа, али није дошао, Путина смо позвали и он се одазвао, доћи ће и Макрон, а надам се да ће у 2019. поново доћи Си Ђинпинг, то би била огромна част."

Једна од тема разговора биће и допремање руског гаса у земљу, посебно с обзиром на могућност да се нешто догоди у односима Русије и Украјине. Вучић наводи да наша потрошња гаса стално расте, а немамо одакле да га довучемо, јер, немамо "Александропули луку или течни гас (ЛПГ)".

"Нећу да платим дупло већу цену течног гаса да би се то некоме на Западу свидело. Хоћу да платим најјефтинији гас, да грађани могу да живе и индустрија да се развоја. То нису моје паре него паре грађана, државне паре. Да тако платим вашу љубав, тај филм нећете да гледате", рекао је он.

Иако Србија разговара са Бугарском о интерконектору и другим изворима гаса, он каже да ће 90 одсто гаса долазити од Русије, из Турског тока.

"Само да се договоримо са Русима, можемо и хоћемо, али само ви из Европе реците одакле можемо да узмемо гас. Ви сте се за себе лепо договорили (о Северном току), кад вама треба онда може, а кад нама треба онда не може", истиче Вучић.

Са руским председником разговараће и о даљем ангажовању РЖД (руских железница).

"Не раде они код нас за џабе, али раде добар посао. Тражио сам да убрзају радове, да се заврши рад на деоници Сатар Пазова - Нови Сад и диспечерски центар, па онда да идемо од Ваљева ка граници Црне Горе, а онда за друге а можда и за њих - да завршимо Коридор 10", рекао је Вучић.

Планиран је и бизнис форум који би се тицао савремених технологија, ИТ и неких предузећа која желе да се баве роботизацијиом.

"Русија у то много улаже, 70 милијарди, и то је један од предлога. Имамо и добру војно-техничку сарадњу, полицијску...", додао је он. Каже и да је потребно да се повећа трговинска размена, која може и мора да буде много већа.

"Размена са Немачком је сада прешишала размену са Русијом, сигурно да је ту било и грешака наших и руских партнера", закључио је Вучић.

 

Ли је искрени пријатељ Србије

Нова амбасадорка Кине у Србији биће актуелна амбасадорка те земље у Босни и Херцеговини, рекао је вечерас председник Александар Вучић и најавио да ће сутра у опроштајну посету примити Ли Манчанга, за којег каже да је искрени пријатељ Србије, који је много уложио у развој односа Србије и Кине. Како је рекао, Ли је заиста заслужио одликовање Србије, те верује да ће кинески амбасадор то одликовање и добити на Дан државности Србије, 15. фебруара.

Истакао је да је Ли учинио много и да "Шангдонг Линглонг" дође у Србију и најавио да ће ускоро бити положен камен темељац за ту фабрику у Зрењанину, што ће значити и том граду и целом Банату.

"Много је Кина учинила за нас и много нам је помогла, тако да тај сусрет чекам помало и са тугом и сетом, то ће да буде и емотивни сусрет", рекао је Вучић. Додао је да ће амбасадора лично испратити на аеродрому, што, каже, никада нико није радио, јер на тај начин показује искрено поштовање пријатељима Србије, као и да Ли, који одлази у пензију, има његов позив да, уколико жели, ради било шта у циљу даљег развоја добрих односа Србије и Кине.

 

Дијалог потребан, али сам изгубио поверење у Приштину

Председник Србије Александар Вучић истакао је вечерас да је дијалог потребан, иако има посла са људима чија реч не значи, ама баш ништа, али са којима мора да се гради нешто и да се имају добри односи због будућности.

Вучић је, упитан да прокоментарише изјаву Вука Јеремића да се наводно све договорио са Хашимом Тачијем, указао да никада није сам на састанку са Албанцима. Ипак, каже, нема никакво поверење у албанске политичаре у Приштини. Пренео је да је три месеца после успостављања Бриселског споразума схватио, из једног разговора у Бриселу, да Приштина никада неће успоставити ЗСО, да је то била шарена лажа, не би ли Србију довели у ситуацију да подржи чланство Косова у међународним организацијама, што је он одбио, а било је понуђено као члан 14. тог документа.

''Ја примећујем све већу нервозу код њих као и код међународног фактора, јер су схватили да користимо Бриселски споразум као штит наших интереса, грађанских права Срба. Добро су разумели да се Србија подиже из ужасне економске ситуације. То почињу да примећују и у региону, и некима почиње да смета'', указао је он додајући да је Давор Штир у једном тексту навео да је Вучићева Србија нешто друго.

Подсетио је да је отворио унутрашњи дијалог о Косову и Метохији, како би се ишло ка рационалном решењу, те је годину дана Косово била тема у Србији, што никада до сада није било. Тада је, каже, схватио да ми Срби живимо у облацима, да не разумемо шта се дешава на КиМ, и да 90 одсто људи није ни било у покрајини и не схвата реалност у покрајини. Подсетио је и на инцидент око хапшења и малтретирања директора Канцеларије за КиМ Марка Ђурића, рекавши да је он осетио, две вечери пре, да се нешто збива јер је приштинска страна била страшно нервозна.

''Марко је још на дан тог састанка најавио, у складу са прописима, посету Косову. Отишао је на политички састанак о дијалогу. Лагали су да је ушао на алтернативни прелаз. Тај дан сам им рекао да до 19.30 Ђурића врате на неки од администартивних прелаза, а они су га вратили у 19.20. Ипак, тада сам изгубио сваку врсту поверења, односно схватио да све што раде – лажу'', казао је он.

Вучић је нагласио и да је знао, када су увели таксе да ће то бити дуготрајна и тешка борба. Србија ће, каже, колико је могуће и у немогућим условима чинити све да ради на опстанку Срба на КиМ, и у томе ће успети, биће лекова, хране, плата...

''Али, то нам неће бити алиби за проблеме у централној Србији'', поручио је он. Рекао је да ће бити тешка борба и да чека да повуку таксе, али додаје да су хтели да их повуку не би их проширили на даље компаније.

На питање да ли има назнаке да ће САД ући у дијалог, Вучић је казао да Срби и Албанци одлучују о томе.

''Ако уђу Американци, што не би и Москва. Ми одлучујемо о томе. Међутим, питаће се Американци, Руси, али је суштина како ћемо се ми и Албанци договорити'', рекао је он.

Осврнуо се и на истраживања Цесида према којем наводно 53 одсто нашег народа по сваку цену жели да Косово остане у Србији, упитавши да ли би се они из Цесида борили за останак Косова у Србији. Поновио је да је неопходно да људи схвате реалност, и да не слушају оне који само критикују, те и оне који су добили паре од амбасада других држава, што значи да раде за друге државе, а не своју.

 

О Београду, расвети, ГСП, култури...

На наводе да је градска власт у Београду у последњих неколико година уништила културу у Београду, председник Александар Вучић је изнео податак да је у време "када смо имали најбогатијег градоначелника на свету", буџет за културу био 750 милиона, уз велики дефицит, док се данас у културу у граду улаже 1,1 милијарда, уз три или четири пута нижи дефицит. Како каже, улепшали су град за Нову годину расветом, да би привукли туристе, да дођу, попуне хотеле и потроше новац овде, "а неке битанге секу осигураче, а неко их је научио да секу тако, да не може да се поправи".

"Политика 'уништи све' је катастрофална", рекао је председник. На критике да је боље да је више новца уложено уместо у расвету, у нешто друго, пре свега у лечење деце, Вучић је рекао да је актуелна власт уложила 6,5 пута више у лечење деце.

Приметио је и да постоји проблем са ГСП-ом у Београду и истакао да је Градско саобраћајно предузеће "већа рупа од било ког јавног предузећа у Србији", јер је готово све за џабе, односно много суграђана не плаћа превоз, већ се "шверцује". Како је рекао, многи од оних који не плаћају карту се не понашају тако када оду у иностранство. Сада се, истакао је, чека договор са којим ће се партнером ући у изградњу метроа, па ће, када буде изграђена прва линију и повезане линије метроа и аутобуса, почети и озбиљнија наплата карата. Нада се да ће тада и просечна плата бити 700-750 евра, па ће и наплата карата бити боља. Задовољан је, каже, резултатима актуелних београдских власти, градоначелника Зорана Радојичића и његовог заменика Горана Весића.

 

Грађани ће осетити у бољитак у џеповима

Председник Александар Вучић пожелео је вечерас грађанима срећну Нову годину и истакао да она за нас неће бити лака у политичком смислу, али да ће бити много боља у економском.

"Биће повећан стандард грађана и то ће грађани много јасније и снажније да осете у својим џеповима", истакао је Вучић. Он је навео да ће грађани да осете резултате свих тешких реформи које су спроведене.

"Моја жеља је да народ живи у миру, наш је посао да то обезбедимо, да се боримо за своју земљу и државу и да људи живе боље", поручио је Вучић. Он је дадао и да треба радити више, јер без рада неће бити боље и да је уверен да можемо да радимо више.

"Уверен сам у успех Србије и напредак и у наставак наше победничке серије", истакао је Вучић.

Упитан да ли нешто жели за себе, казао је да је његово да ради, и то ће чинити до 2022. године до када су га грађани изабрали. Све време ћу се борити за Србију, ничега се и никога не плашим, истакао еј Вучић додајући да ће слушати само народ и грађане, а корумпиране политичаре ниакада.

 

 

 

 

 

 

извор: Танјуг/Студио Б