Вести

Вучић: Снага наше војске биће драстично увећана

Снага наше војске биће драстично увећана и измењена у наредних девет месеци, најавио је врховни командант Војске Србије и председник Републике Србије Александар Вучић, оцењујући да повећана снага војске показује и снагу државе јер, како је рекао, то не би било могуће да није веће финансијске снаге.

Вучић је након војне вежбе Муњевити удар на Пештеру рекао да ће држава наставити да улаже у нашу армију.

"Не интересује нас да икоме претимо, не интересују нас сукоби, ратови, али нас интересује да увек можемо да будемо у стању да своју земљу и народ одбранимо. Ништа више од тога, ништа лепше од тога, ништа часније није од тога", рекао је председник.

Захвалио се припадницима Војске Србије који су, како је рекао, фантастично извели вежбу и указао је на оно што су сви данас могли да виде.

У том смислу навео је да је по први пут на нашем небу данас могло да се види 11 мигова 29, од којих је осам "тукло" ракетама ваздух - земља, а три које нису, а потпуно су модернизовани и виде са својим радарима до 110 километара далеко и боље од осталих.

Вучић је рекао да је тиме ловачка авијација Србије добила посебну снагу којој нисмо никада били близу.

Такође, на вежби могло се видети четири Г4, 25 ловаца или бомбардера у ваздуху, што је Војска Србије до пре неколико година имала четири, пет, и то мањег квалитета.

"Оно што смо видели да морамо да радимо и појачавамо јесу беспилотне летелице. Већ смо набавили нешто, наручили смо нове, наручићемо више", рекао је Вучић.

Истиче и посебно задовољство што је данашњем приказу вежбе присуствовао и командант Кфора и поручује да Србија мора да сарађује са јединицама Кфора.

 

Јунаци са Кошара допринели да данас имамо снажнију војску

Вучић је изразио посебну захвалност херојима са Кошара за то што су присуствовали војној вежби Муњевити удар на Пештеру и поручио да су они својом борбом допринели да данас Србија има неупоредиво снажнију војску.

Како је рекао, након вежбе, данас је у Пештеру присуствовало 240 јунака са Кошара међу којима и седморица који су били на Кошарама, а са територије Црне Горе су.

"Посебно хвала тим јунацима, тим људима који су бранили тада Савезну Републику Југославију", рекао је председник.

Захвалио им се за њихово храбро срце и за то што су данас на Пештеру.

"Видео сам са каквом страшћу су пратили све ово што су данас могли да виде и видео сам срећу и задовољство што је њихова војска данас много снажнија", рекао је Вучић.

Председник истиче да су управо они допринели томе да имамо данас неупоредиво снажнију војску и то својим ранама, пожртвованошћу и животима њихових колега.

Вучић је на крају позвао хероје са Кошара да се заједно фотографишу уз речи да на тај начин жели да покаже колико смо сви поносни на њих.

 

Курти своје, мој одговор о признању се не мења

Може све да се промени, али мој одговор о признању Косова није се променио нити ће се променити, поручио је Вучић поводом последњих изјава Аљбина Куртија.

Замољен да прокоментарише питање француског председника Емануела Макрона Куртију о томе шта би Косово могло да понуди Србији за евентуално признање, као и Куртијеву изјаву да би будуће признање Косова од стране Србије требало повезати са уласком Косова у УН, Вучић је рекао да нема никаквих новости у томе што говори Курти и да је то милион пута чуо.

"Ако мисли да је могуће да понижавањем Србије и свакодневним хиперпродукцијским изјавама у којима ће нашу земљу да омаловажавају и говоре о нашим обавезама, да објашњавају да су они велика демократија, а ми бесмислена и неспособна земља, само кажете све је у реду, погледајте бројке, а не оно што говоре аналитичари", поручио је Вучић.

Вучић је истакао и да је Куртију одговор о признању тзв. Косова дао у Бриселу и да се тај одговор није променио.

"Може време да се промени, снага војске или економски раст да се промени, али одговор се није променио и не мења се", поручио је Вучић.

 

Сутра или прекосутра разговарам са Меркел

Вучић је рекао да ће сутра или прекосутра разговарати са немачком канцеларком Ангелом Меркел, а да се 4. или 5. јула очекује велика Берлинска конференција.

"Разговараћемо о свему, Косову, регионалној сарадњи и улози Немачке и Берлина. Хоће ли то после бити бриселски или берлински процес видећемо", рекао је Вучић одговарајући на питање шта очекује од овог разговора путем видео линка, на коме ће једна од тема, поред предстојећег самита о берлинском процесу бити и Косово.

Вучић је после војне вежбе на Пештеру истакао да је сваки разговор са немачком канцеларком од изузетног значаја за нашу земљу, да ће бити добро припремљен и да се нада добром разговору.

 

Што је Србија јача биће више небулозних напада

Сваког дана што Србија буде јачала и снажила небулозни напади и притисци биће све присутнији, истакао је Вучић.

Вучић је, упитан за тврдњу бившег лидера Народне странке и потпредседника Скупштине Црне Горе да он одлучује да ли ће Демократски фронт рушити владу Здравка Кривокапића, рекао да је очигледно да свако ко пожели нешто да се свако, ко каже против њега, осећа важним.

"Рекао сам раније да када за неким великим бродом уплове две ајкуле у Боку Которску онда сам ја крив. Не знам ни ко је тај, ни која је странка. Мене не занима ко ће тамо да влада, али ће увек да ме занима позиција српског народа", поручио је Вучић.

Истакао је да за оне који га нападају ни мајка рођена не би чула, јер постају велики, како сматрају, тек када их Вучић помене.

Вучић је рекао да се наслушао бесмислених оптужби, и да ће тога бити још. Што се Народне странке у Црној Гори тиче констатовао је да је била једном таква странка, па су је уништили.

На крају, Вучић је исказао захвалност припадницима Војске Југославије из Црне Горе који су бранили нашу земљу на Кошарама.

 

Никад више ракета није испаљено, помоћи ћемо воћарима

Вучић је најавио да ће држава помоћи воћарима у Западној Србији, којима је град уништио засаде, јер штета свакако постоји, али додао је да никада толико воћа није спасено, захваљујући великом броју испаљених противградних ракета.

Вучић је рекао да је данас разговарао са министром пољопривреде Браниславом Недимовићем о томе.

"Испуцано је много ракета, никад толико ракета није испаљено, није се толико пуцало, никада толико воћа није спасено. Штета постоји и гледаћемо да помогнемо људима", рекао је Вучић.

Како је рекао, не може се увек и за све помоћи, али свакако ће бити помоћи у складу са моућностима.

Вучић је додао да постоје и проблеми са откупном ценом млека, за шта ће се такође тражити решење.

 

Водимо политику најбољу за грађане Србије

Вучић је изјавио, одговарајући на питање колико је тешко водити избалансирану политику, да је таква политика једино могућа и најбоља за интересе грађана Србије.

"Данас имамо оруђе и оружје са различитих делова света и зато је војска све снажнија и зато постајемо снажнији у свим областима. Ако ми објасните да можемо другачије а да буде добро за Србију…", рекао је Вучић.

Истакао је да се једино ужасно плаши јесени, због делта соја вируса корона, и невакцинисаног дела становништва. јер је, како је рекао, делта сој вируса сигурно стигао у Србију, али да је питање у којој размери.

Вучић је то рекао одговарајући на новинарско питање поводом упозорења да ће тај сој стићи и у нашу земљу.

Председник је рекао и да је јутрос разговарао са доктором Гораном Стевановићем и да је забринут због тога.

"Очекујемо да наредних месец или два проведемо у релативном миру, али после тога, видећемо", рекао је Вучић.

Зато је позвао све да се вакцинишу, јер, како је рекао, делта сој коси све пред собом.

"И када нам дође у већем обиму плашим се да нећемо имати адекватан одговор", рекао је Вучић и додао да и Велика Британија са тиме има проблема.

 

Урадићемо пут до Куманица

Вучић је изјавио да ће бити урађено девет километара пута до манастира Куманица, а да ће за седам дана писаним путем обавестити монаштво када ће то бити учињено, односно шта ће се урадити ове, а шта следеће године.

"Погледаћемо и добићете одговор у наредних седам дана и упутићемо писани одговор за Куманице да их обавестимо када. Урадићемо свакако, али само да видимо шта ћемо ове године, а шта следеће", рекао је Вучић.

Вучић је тако одговорио на питање да ли је до њега дошло писмо игумана манастира уз констатацију да ће испасти "зликовац ако каже не може", а ако каже да може, "биће неозбиљан".

"Покушаћемо да решимо, данас смо у Бучу договорили четири километара, па плус километар и 200 метара до Доњег Буча, 2,5 плус 7,5 километара у Дежави", рекао је Вучић и упитао када су се у Србији радили толики путеви.

"Нисмо никада", рекао је Вучић и подсетио да је Карајукића бунар урађен, као и Дојиће.

"Разумем да сви хоће све што нисмо 70 година радили. Ми смо издвојили још 60 милиона евра, а министар Момировић је рекао да ће да види ако не потроши да још убаци, што ће бити 100 милиона евра укупно за путеве до краја године", рекао је Вучић.

Додаје да људи само путеве хоће јер виде да се сада заиста и граде.

"Никада не можете да постигнете све то да изградите, коначно су машине и у Краљеву и почињу да враћају оно што је лоше од поплава", рекао је Вучић.

 

Видовдан провести у радости уз подршку народу на Косову и Метохији

Вучић је изразио уверење да ћемо национални празник Видовдан провести у радости јер Србија брзо напредује и посебно га честитао српском народу на Косову и Метохији и монаштву у светињама Српске православне цркве у јужној покрајини.

"Верујем да ћемо Видовдан провести у радости јер Србија брзо напредује, са погледом у будућност и много изазова који нас очекују, али чврсто опредељени да чувамо своју земљу, да је штитимо, да се убрзано развијамо и напредујемо", рекао је Вучић.

Такође, истакао је и да ћемо Видовдан провести уз подршку српском народу на Косову и Метохији, који се труди да сачува своја огњишта и монаштву Српске православне цркве у јужној покрајини које чува наше цркве и огњишта нашег народа.

Најавио је и да ће сутра Видовдан бити прослављен у Крушевцу, који ове године слави и 650 година постојања, а након тога и у Крагујевцу где ће бити одржана војна вежба.

"Све што су људи могли да виде данас на Пештеру, моћи ће да виде сутра у Крагујевцу", рекао је Вучић.

Председник је, одговарајући на критике што се на војну вежбу позивају деца, рекао да сматра да нема ништа лепше ни за људе, ни за децу да виде оруђе и снагу наше војске, а да им притом нико не држи никакве политичке говоре.

"Треба да дођу да виде како изгледа панцир, пасарси, да уђу у те машине, да похвалимо нашу индустрију, да виде какво оруђе имамо, да виде како изгледају модернизовани тенкови, шта има лепше и за људе и за децу да тако нешто виде, а нико им не држи никакве политичке говоре или било шта и нико им не каже да је то обавезно", рекао је председник.

Додаје да су те критике у духу тога да поједини морају да урушавају своју војску, земљу, све што вреди у држави на сваки начин.

"Ми не бисмо били ми да не постоји таква кампања", закључио је Вучић.

 

 

Извор: Танјуг/РТС 1