Вести

Вучић: Споразум са Египтом велика прилика

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је, у Каиру, да ће Споразум о слободној трговини са Египтом, који је данас потписан, много значити нашој привреди, а посебно пољопривреди и истакао да је важно да ојачамо сточарство и да ће држава обезбедити веће субвенције за оне највредније.

"Чим наше две стране обаве своје послове око ратификације, односиће се на производе, од свежих јабука, малина, купина, боровница, нешто такође ће бити либерализовано, али не у потпуности - брескве и нектарине, као и мед, али 87,5 одсто пољопривредних производа у потпуности ће бити либерализовано, као и 30,5 одсто индустријских производа, укупно преко 10.000 тарифних линија", рекао је председник Вучић за РТС 1.

Председник Вучић додао је да смо ми за Египат либерализовали 6.000 тарифних линија.

"Да ли ћемо то користити у овом тренутку или у будућности, потпуно је свеједно, сигуран сам да ће то много значити нашој привреди, посебно пољопривреди, уколико будемо имали снаге да ојачамо сточарство. Дакле, ту сад постоје различите тарифе за различите врсте живинског меса, али и говеђе месо и јагњеће месо је све оно што у сваком тренутку можемо пласирати, али оног тренутка када га будемо имали и за сопствене потребе. Дакле, за то мора много да се ради", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је да ће држава највредније морати да субвенционише и помаже много више него до сада.

Председник Вучић рекао је и да ће Србија, уколико настави да расте као до сада имати шансу за пласман пољопривредних производа у Египат, као и да верује да је то сада прилика за нас, али и у будућности.

Председник Вучић истакао је да је то за нас прилика, али да не можете да се такмичите ако неко не плаћа царине, а ми плаћамо и 40 одсто.

"То је посао државе да омогући равноправне услове, а гледаћемо да још побољшамо шансе", рекао је председник Вучић.

На питање о преорјентацији ка другим тржиштима, председник Вучић рекао је да ЕУ остаје највећи трговински партнер, али да Србија мора да гледа своје интересе.

"Ни они нас нису питали када су потписивали споразум о слободној трговини са Египтом. Споразум о слободној трговини са Кином је за нас од изузетног значаја. У ЕУ сада секу винограде, јер немају тржиште и било би им лакше да немају царине са Кином. Где ми да продајемо ракију и вино, имаћемо тржиште на које ћемо стотине милиона боца моћи да пласирамо. За те ствари се бори држава да грађани стекну предност или боље услове", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић додао је и да ћемо гледати да се боримо за афричко, али пре свега за азијско тржиште, и пре свега за растућа трржишта и економије.

"А где најбрже расте економија, где најбрже расту тржишта, то су Африка и Азија", рекао је председник Вучић.

 

Разговори о војној сарадњи доказ високог поверења између две земље

Председник Вучић изјавио је да је од 2022. године Србија са Египтом по питању војне сарадње одржала много разговора.

Председник Вучић рекао је да се разговара од војно-техничке, војно-економске, војно-медицинске до војно-војне сарадње.

"Оно што смо договорили, то је да пре краја године имамо показну вежбу наших специјалних јединица, али ми ћемо ту показати и део наших тада већ произведених дронова и других дронова које смо успели да набавимо у међувремену, пошто ја не мислим да то треба да цртамо свакоме, свакога дана", рекао је председник Вучић, на питање да прокоментарише најављени долазак египатских војника у Србију.

Председник Вучић додао је да не би искључио да се у будућности са Египтом заједнички ради по тим питањима, као и да не би искључио ни формирање предузећа са Египћанима.

"И мислим да то показује колико је висок ниво поверења између нас", закључио је председник Вучић.

 

Са Ал Сисијем о резолуцији о Сребреници и о Косову и Метохији

Председник Вучић изјавио је да је са председником Египта Абделом Фатахом ал Сисијем разговарао о резолуцији о Сребреници, као и о Косову и Метохији и истакао да је за нас важно да градимо будућност и да Египат доживљавамо као искреног пријатеља.

"Ми смо разговарали и о питању резолуције о Сребреници и то на иницијативу председника Ал Сисија који је био веома коректан. И за нас је важно да радимо, да гледамо да поправљамо ствари из прошлости, а да градимо будућност", рекао је председник Вучић и додао да Србија Египат доживљава као искреног пријатеља.

Председник Вучић подсетио је да је у време власти Муслиманске браће и Мохамеда Морсија Египат признао тзв. Косово, али да ту нема никаквих активности и нема никаквог озбиљног садржаја.

На питање да ли ће тако и остати када су у питању позиције у међународним организацијама, председник Вучић рекао је да је готово сигуран.

"Сувише смо ми успели да наше односе приближимо, да бих био изненађен да се било шта друго догоди. Као што и Египат може да рачуна на нашу подршку, тако сам сигуран да по тим важним питањима у будућности ћемо имати подршку најмногољудније арапске земље", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић навео је да у Египту имају сличан однос или готово истоветан према сукобу у Украјини, те да желе мир и прекид ватре.

"Истовремено и једни и други смо међу ретким земљама на које се и даље врши притисак да уведу санкције Руској Федерацији, а нисмо их увели ни једни ни други", рекао је председник Вучић.

 

 

Извор: Танјуг/РТС 1