Вести

Вучић: Споразум са Приштином не зависи од жеља, већ реалности

Председник Србије, Александар Вучић, поручио је да постизање коначног споразума Београда и Приштине не зависи од политичких жеља, већ од политичке реалности и спремности Албанаца да разговарају о компромису.

Вучић је то рекао коментаришући изјаву Хашима Тачија да очекује потписивање коначног договора до краја године.

"Седам година слушам ту изјаву... То не зависи од политичких жеља, већ политичке реалности и спремности Албанаца да разговарају о компромису", рекао је Вучић у Минхену, где учествује на Минхенској безбедносној конференцији.

 

Саобраћајне везе огромна помоћ за Србе на KиМ

Упостављање железничке линије Београд - Приштина и завршетак ауто-пута између та два града значиће огромну помоћ за српски народ на KиМ, изјавио је Вучић.

"Ово је (железница) огромна подршка за наш народ на KиМ и помоћ, као и када будемо имали аутопут до Приштине", истакао је Вучић и додао да ће то бити од великог значаја за Србе који живе у Грачаници, Kосовском поморављу и Сиринићкој жупи", рекао је Вучић.

Рекао је да је то одлично за Србију и српски народ и да ту нема никаквих проблема.

"Надам се да ћемо то спровести у дело и захвалан сам Трампу и Гренелу на томе", нагласио је Вучић, који је присуствовао потписивања изјаве о намерама за успостављање железничке линије Београд - Приштина, као и за завршетак изградње аутопута Београд - Приштина.

Kако је рекао, то је тек почетак да би се дошло до стварног споразума.

"Мислим да је то за нас од огромног значаја", рекао је Вучић.

 

O Обрадовићу: То су речи очајника...

Вучић je изјавио да се на Минхенској безбедносној конференцији не преговара о статусу и статусним питањима Косова, већ се разговара само о стварима које Србији иду у прилог, као што је обнављање железничког саобраћаја између Београда и Приштине.

Коментаришући примедбе лидера Двери, Бошка Обрадовића, да је реч о статусним преговорима, Вучић је одговорио да су то "речи очајника".

"Реч је о некоме ко је полуписмен, не само политички, него и буквално. Ми о статусу не преговарамо, чак и не разговарамо о томе, већ само о слободном протоку људи и бизниса", поручио је Вучић.

Вучић је, говорећи о Обрадовићу и опозицији, констатовао да се свет убрзано мења, али да се "једино њихова свест не може променити никада".

"Само им се бројеви убрзано смањују", закључио је Вучић.

 

Са Ханом и о квотама за челик

Вучић је разговарао са европским комесаром за буџет и администрацију, Јоханесом Ханом, о ширем спектру тема значајних за Србију и регион, а посебно о квотама за извоз челика.

"Са Ханом смо имали добар састанак. Пошто је он сада комесар за буџет ЕУ, молио сам поново за српски челик. Сматрао сам да је то важно за нас, то је кључна ствар, јер је смедеревска Железара постала највећи извозник и највећа фабрика у Србији", рекао је Вучић.

Вучић је најавио да ће током дана имати састанак и са Џаредом Коеном, извршним директором „Jigsaw“, те rekao да ће то, у односу на остале састанке, бити један лаганији, али да се на агенди његових састанка налази и састанак са министром спољних послова Кине, Вангом Јием.

Резимирајући досадашње састанке у оквиру Михенске конференције о безбедности, поменуо је да је са в.д. помоћником државног секретара САД за европска и евроазијска питања, Филипом Рикером, разговарао о америчко-српским односима и о ситуацији у региону.

Према његовим речима, то су биле теме разговора и са немачким послаником, Јоханом Вадепулом, иначе и шефом радне групе за Западни Балкан у Бундестагу,

Вучић је најавио и да ће се на поподневном панелу, затвореном за јавност, о безбедости на Балкану, на којем ће, између осталих, учествовати и представници Приштине, као и увек снажно борити за интересе Србије.

Одговарајући на питање новинара да ли очекује жустрији дијалог, какав је имао прошле године са председником привремених косовских институција Хашимом Тачијем, Вучић је рекао да то зависи ко ће бити са њихове стране.

"Мени је битно да одредим стратешки приступ Србије, а довољно сам искусан да тактику мењам у складу са приликама и да будемо не мање успешни од неких других", рекао је Вучић.

 

Најмоћнијим инвеститорима представио сам шта је данас Србија

Вучић је имао сусрет са најмоћнијим финансијским инвеститорима из целог света које је, упознао са постигнућима српске економије.

Истакао је да је на састанцима у оквиру Минхенске безбедносне конференције инсистирао на томе да је Србија озбиљна, одговорна и прогресивна земља, чија економија иде напред.

"Сви су могли да виде шта је Србија направила. То можете да радите само када немате велике препреке", нагласио је Вучић.

Вучић је са инвеститорима на огруглом столу разговарао по четам хаус правилима, то јест иза затворених врата, али је пренео да им је указао на оно што је Србија данас и да су они задовољни економским напретком наше земље, стањем јавног дуга који опада, смањеном незапосленошћу, растом плата и пензија, као и развојем инфраструктуре, што све показује велики напредак.

Вучић је навео да се тај напредак види и по кредитном рејтингу Србије, што потврђује и потписивање меморандума о разумевању са Јуроклир банком, као и то што нас је ЈП Морган ставио већ на тзв. Воч листу и што ћемо бити на његовом индексу за тржишта у резвоју.

То су све ствари које су од огромног значаја за нашу земљу, додао је Вучић.

 

Нема разговора о статусу све док су ту таксе

Вучић је изјавио да Београд са Приштином неће разговарати о статусу све док не буду укинуте таксе на робу из централне Србије.

"Ми можемо да разговарамо о стварима које су питање економског напретка, немамо проблем са тим, али нећемо да разговарамо о статусу док се таксе не укину. То стоји и чекамо да таксе буду укинуте", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да му је смешно да уопште прича о таксама у 21. веку, јер мора да постоји слободна трговина, наводећи да очекује да проблем буде решен.

Упитан да ли ће се састати са представницима приштинске администрације, Вучић је подсетио да је Хашим Тачи јутрос присуствовао потписивању документа о железници и да је видео неке представнике њихове делегације, али да не зна да ли ће Аљбин Курти поподне доћи у Минхен.

"Не знам, то њих морате да питате. Ја ћу бити на састанку у пет сати", рекао је Вучић.

Упитан шта очекује од данашњих састанака, Вучић је рекао да не би требало очекивати превише.

"Ако можемо мало да спустимо тензије, то је увек добро, а мислим да су ово конкретни кораци. Ми ћемо брзо да радимо на томе", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је данас потписано Писмо о намерама о железници и да је било речи о томе да је важно да се после авио-саобраћаја на којем се убрзано ради, отвори и железничка линија која ће повезати Београд и Приштину, као и ауто-пут о којем је, подсећа, још пре шест година било речи са немачком канцеларком Ангелом Меркел.

Вучић је рекао и да је наша страна урадила све и да ће први радови на укупној деоници кроз централну Србију кренути већ на јесен.

Упитан колико су важни договори и потписана документа, Вучић је рекао да је увек боље када се разговара, него када дијалога нема.

"Добро је све што није дестабилизација. Код нас су све усијане главе и лако је напасти некога и добијати политичке поене критиком другог, ја мислим да је важно да се сачува мир и стабилност", поновио је Вучић.

Вучић је навео да су у Србији економски бројеви добри, да је држава имала највећи раст у 2018. и 2019. години не само у региону, већ и у југоисточној Европи, да се наставља ниска стопа јавног дуга, али да је потребно наставити и сарадњу и отварати границе.

"Само између нас и БиХ и Црне Горе губимо годишње најмање две милијарде евра само зато што нам камиони толико чекају на границама", рекао је Вучић.

 

Волео бих да сам од Карпентера чуо о правима Срба у ЦГ

Поводом изјаве бившег званичника Пентагона, Мајкла Карпентера, да Русија у Црној Гори, преко Српске православне цркве, штити своје интересе, Вучић поручује да би волео да је од Карпентера чуо каква права имају Срби у тој држави.

"Поздрављам господина Карпентера. Волео бих да сам од њега чуо да ли Срби, којих има скоро 30 одсто у Црној Гори, имају иста права као Албанци у Македонији", поручио је Вучић.

Вучић је, упитан да прокоментарише то што је Рамуш Харадинај претио Аљбину Куртију, уколико овај укине таксе од 100 одсто на робу из Србије, кратко одговорио:

"Шта ме брига".

 

Очување мира и стабилности у БиХ најважније

Вучић је изјавио да ће сутра на састанку у Београду саслушати ставове Милорада Додика и Жељке Цвијановић у вези са ситуацијом у БиХ и истакао да ће увек инсистирати на очувању мира и стабилности у тој земљи.

Вучић је рекао да је Додика и Цвијановић позвао на састанак и пре спорне одлуке Уставног суда у БиХ о имовини.

"Сутра ћу да саслушам Додика и Цвијавновић да чујем шта мисле. Увек ћу да инсистирам на очувању мира и стабилности у БиХ, ми поштујемо интегритет БиХ и интегритет Републике Српске у оквиру БиХ", додао је Вучић.

Вучић је навео да сви заједно морају да раде на очувању мира и стабилности јер је то најважније за све народе.

 

Најбољи односи са Русијом и Кином, настављамо ЕУ пут

Вучић је поручио да ће Србија наставити да одржава најбоље односе и сарадњу са Русијом и Кином, по угледу на земље које имају много већу размену са Русијом од нас, али да ће наставити и свој европски пут.

Новинар руске телевизије питао је председника Србије да прокоментарише слоган минхенске конференције "westlešneš" што значи нестанак значаја Запада, као и коментаре који су се могли чути да је Русија дестабилизирајући фактор.

Вучић му је одговорио, исто што и многим инвеститорима са којима се састао, а који су га питали о утицају Русије и Кине, те којима је говорио да њихове земље имају много већу трговинску размену са Русијом, а посебно са Кином, од Србије.

"Ви имате бенефите те сарадње за ваш народ, а неки од вас нама не дозвољавају да урадимо исто. Ми ћемо одржати најбоље односе са Кином и Русијом, наставићемо веома добру сарадњу, то се неће променити, иако сви знају да смо на европском путу", рекао је Вучић.

Вучић је истакао да Србија неће променити своју политику, која јој је, како је рекао, обезбедила и добре резултате у економији и добро позиционирање у свету.

"То не говорим само за руску телевизију, већ и за све регионалне телевизије, видим овде и многе камере из ЕУ земаља, што ме не занима. Ово је српска политика и ми ћемо је наставити", рекао је Вучић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк