Вести

Вучић: Спремни смо и чекамо европско решење за избеглице

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да је Србија у погледу избеглица спремна да преузме још већу одговорност од других земаља западног Балкана, као и да уколико Словенија, Хрватска и Мадарска одбију да приме економске мигранте, неће их примити ни Србија.

"То би значило да ми морамо у нашу земљу да примимо комплетан терет на себе", рекао је премијер на заједничкој конференцији за новинаре са председником Европског савета Доналдом Туском.

Србија је, додао је, спремна да помогне и својим комшијама, али да такође чекамо свеобухватно решење Европске уније по питању избеглица.

"Свако решење ће на тај начин Србија и да прихвати", подвукао је премијер.

Међутим, категоричан је премијер, оно што "Србија не може да прихвати је да једна правила важе за Србију, а друга за остале".

"Захвалан сам Туску што је желео да чује и наше мишљење и ставове", рекао је Вучић.

Поменуо је да Србија има обавезе и по основу договора с премијерима Румуније и Бугарске, али и да ће чекати европско решење, понашати се у складу с њуим, али и да ће умети и имати снаге да заштити своје националне интересе. 

Грађани, поновио је затим одговарајући на питања новинара, не треба да брину, а Туску је поручио да се нада да ће заједно моћи да прославе отварање првих поглавља у преговорима Србије на путу ка чланству у ЕУ. 

На питање да ли је у разговору са Туском схватио да ЕУ има план за економске избеглице и да ли ће се Србија наћи у проблему кад ЕУ почне да их враћа, поручио да се Србија налази на европском путу.

""ЕУ се налази у тешкој ситуацији, а посебно Немачка, Шведска и Холандија, они су преузели велики терет на себе, наше је да им помогнемо а не да одмажемо", указао је Вучић.

Поручио је грађанима да ће Србија имати снаге да заштити своје националне и државне интересе.

"Хоћу да кажем грађанима Србије да кажем да као што до сада грађани нису морали да брину, не морају да брину ни убудуће. Имамо и довољно наших снага и могућености да поштујемо европске вредности, не дижемо бодљикаву жицу, али да наше националне и државне интресе сачувамо", подвукао је српски премијер.

Он је и захвалио Туску што је дошао у Београд и на подршци Србији коју пружа на њеном европском путу.

"Србија зна своје обавезе на том путу, мислимо да их испуњавамо. Мораћемо да свој посао обавимо на најбољи могћи начин", закључио је Вучић.

 

Не одустајем од посете Кини

Премијер Вучић је изјавио да нема намеру да одложи најављену посету Кини, јер ће тамо, како је рекао имати важне састанке и потписаће споразуме који су веома важни за Србију. 

"Тамо ћу имати договорене састанке са најмање седам председника влада из региона, што је за нас значајно", рекао је Вучић. 

Други разлог је, казао је премијер, што очекује да ће делегација Србије потписати веома важне споразуме са Кином, пре свега у области инфраструктуре. 

Вучић је, наводећи разлоге за посету, рекао и да се нада да ће, по први пут, довести кинеске компаније из хемијског комплекса у Србију. Према његовим речима, разлог је и то што је част што је "велика Кина, малој земљи Србији упутила позив за билатералну посету". 

"Ми смо мала земља, а добили смо позив за билатералну посету. Велика Кина је малој Србији упутила такав позив и захвалан сам на томе", истакао је Вучић. 

Како је рекао, 3, 4. и 5. децембра има важне догађаје уз Србији, али кад то прође, онда ће да одговорим на нека питања и "другима који су се заиграли".