Вести

Вучић: Спремни смо за наставак дијалога, циљ компромисно решење

Немачка снажно подржава дијалог Београда и Приштине под окриљем Европске уније, као и Србија, која је спремна за наставак дијалога и приступиће му конструктивно, у жељи да се дође до компромисног решења, поручио је председник Србије Александар Вучић, након разговора са немачким министром спољних послова Хајком Масом.

Вучић је пренео да је са Масом разговарао о свим важним темама и о ономе што није увек за нас пријатно и једноставно, као што је тема Косова и Метохије, и о ситуацији у региону.

"Србија не тражи извињавајући разлог да одбија долазак до компромиса, већ сматра да замрзнути конфликт није најбоље решење, јер увек неко може да га одмрзне", рекао је Вучић.

Рекао је да је потребно да се гради мир са Албанцима јер је извесно да ће Срби и Албанци бити две највеће нације у наредних 100 година.

"Суштина напретка је у миру", поручио је Вучић.

Вучић је истакао да је важно да се испуне сви споразуми који су потписани, пре свега Бриселски, али смо спремни да разговарамо и о другим темама.

Вучић је додао да је посета Маса Србији потврда значаја политичког дијалога и унапређења билатералне сарадње Србије и Немачке.

Такође, навео је да Србија има најтешње економске односе са Немачком, убедљиво највећу трговинску размену, док немачки инвеститори у Србији запошљавају неколико десетина хиљада људи, што значи живот.

Вучић је поручио да ће у региону Србија имати апсолутно конструктивну улогу и да ћемо чувати мир.

"Нисмо заинтересовани за територије других, већ за економску сарадњу, у областима културе, спорта, економије. Наш циљ је снажна, економски јака, успешна Србија. То је од пресудног значаја", нагласио је Вучић.

По питању евроинтеграција Србије, Вучић је захвалио Масу и Немачкој на подршци Србији на том путу, додајући да је на састанку било речи о владавини права и усклађености спољне политике Србије са Европском унијом.

"Има ствари које нисмо испунили, а које смо кренули да радимо у последњих месец дана, последње две-три недеље и, уверен сам, имаћемо све боље резултате у тој области, јер видим посвећеност многих", рекао је Вучић.

По питању усклађености спољне политике са Европском унијом, Вучић је рекао на одређене проблеме са којима се Србија суочава и на ствари које су другачије постављене у нашој спољној политици, али је истакао и да ћемо гледати да, у свим питањима, у којима то не угрожава највиталније српске државне и националне интересе, постижемо што је могуће већу сагласаност са земљама Европске уније.

"За нас је сарадња са Немачком од пресудног значаја и верујем да може да буде још већа, значајнија јер за нас не постоји већи и значајнији партнер на нивоу Европске уније", рекао је Вучић.

Тема разговора била је и епидемија корона вируса, сарадња и подршка Немачке у борби против вируса, а Вучић је изразио уверење да ће се заједнички доћи до победе против тог стварног непријатеља.

Вучић је захвалио Масу, али и немачкој канцеларки Ангели Меркел, за сву помоћ и подршку на развоју Србије у свим областима, додајући да је много учинила за Србију.

Вучић је Масу захвалио што је дошао у посету Србији у време пандемије, додајући да ти симболи много значе.

"И када преноћите у Београду то је нама знак пријатељства, хвала вам на томе. Ми ћемо се трудити да чувајући стабилност, радећи марљиво у будућности, покажемо и вама да заслужујемо чланство у Европској унији", рекао је Вучић.

 

Приштина ће морати да испуни своју једину обавезу из Бриселског споразума

За Србију је Бриселски споразум нешто што мора да се испоштује и инсистираћемо на томе да Приштина испуни своју једину обавезу коју има, поручио је Вучић.

"Ако смо ми могли да испунимо све своје обавезе и Приштина ће морати да испуни једну једину коју има. На томе ће наша страна инсистирати и верујем да ће то отворити врата даљим разговорима и постизању могућег компромиса између наше две стране", рекао је Вучић.

Вучић је тако одговорио упитан да прокоментарише изјаву председнице привремених инстируција у Приштини Вјосе Османи да преговоре треба ресетовати и да Приштина неће примењивати ништа што је до сада договорено, као и да ли ће Бриселски споразум бити испуњен.

"За Србију дијалог са Приштином није изражавање жеља, већ су то озбиљни разговори у којима треба да се дође до компромиса на озбиљан начин. За нас је оно што смо потписали Бриселским споразумом 2013. године нешто што мора да се поштује и Србија ће на томе да инсистира", рекао је Вучић.

Вучић је напоменуо да Србија и Немачка имају другачији став по питању независности Косова и Метохије, али да Србија жели да на озбиљан начин разговара о будућности целог региона и постизању компромиса, штитећи своје државне и националне интересе.

Србија то жели, како је рекао Вучић, у најбољој вери, бона фиде, и на најбољи начин како би покушала да обезбеди дуготрајан мир и стабилност у региону.

 

Немачка најважнији економски партнер Србије

Србија има најтешње економске односе са Немачком и убедљиво највећу трговинску размену, која је расла и у време пандемије корона вируса прошле године, указао је Вучић.

"Не постоји ниједан спољни партнер који нам је у економском смислу важан као Немачка", рекао је Вучић.

У том смислу, Вучић је навео да је прошле године, у време пандемије, забележен раст трговинске размене, што није случај ни са једном другом земљом и изнео податак да је трговинска размена Србије и Немачке, у тренутку када је он постао председник владе, била између 2,8 и 2,9 милијарди евра, а данас је, и упркос корона вирусу, готово 5,4 милијарди евра.

Вучић је додао да је Србија између 2010. и 2020. године чак за 2,5 пута увећали трговинску размену са Немачком, а за 2,9 пута повећали извоз.

"Ми смо радили свој посао, али је то пре свега захваљујући нашим немачким партнерима, њиховим улагањима и инвестицијама", рекао је Вучић.

Вучић је додао да је пре неколико година укупан број запослених у немачким компанијама у Србији био 17.000, а данас је већи и од 70.000.

"То су озбиљне компаније, биле велике или породиче, оне мењају и свест наших људи, постајемо одговорнији, марљиви, и то доноси нову вредност, значи живот", рекао је Вучић.

 


Имамо довољно вакцина, важна вакцинација у региону

Вучић је изјавио да је Србија највише вакцина против корона вируса добила од кинеске компаније ''Sinopharm'' а затим од компаније ''Pfizer-BioNTech'', да очекује 36.000 вакцина од Европске уније и нагласио да је за Србију важно да се вакцинишу и грађани у региону.

Вучић је тако одговорио на питање немачког новинара да ли ће вакцине које би Србија требало да добије од Европске уније задржати или ће их дати земљама у региону ако их има довољно.

Вучић је додао да је Србија у регион до сада послала 120.000 вакцина, као и да је у Србији вакцинисано око 65.000 грађана земаља из региона, што је укупно око 200.000 вакцина за људе у региону.

"Ми смо добили од Ковакса, до сада било је планирано 96.000 вакцина, а добили смо 57.000. Од Европске уније, од укупне квоте од 630.000 доза које треба да дођу до краја јуна, Србија би требало пропорционално броју становника да добије око 270.000 или 260.000, а ми ћемо добити само 36.000 вакцина". навео је Вучић и додаје да се Србија са тим сагласила зато што су те вакцине важније другим деловима нашег региона.

"Сматрамо да су колико су те вакцине важне за нас важне и за наше комшије. Бесмислено је све што радимо ако они не могу да добију вакцину. Људи који долазе у Београд и имају спортске, пословне и друге контакте за нас је важно да они не могу да преносе заразу", поручио је Вучић.

Вучић је захвалио Европској унији и програму Ковакс, али је напоменуо да је Србија највише вакцина добила од "Sinopharm'', а потом од ''Pfizer-BioNTech''.

Вучић је рекао да је Србија значајно већи број вакцина добила од америчко - немачке компаније, за чак 250.000 доза више него руске вакцине.

Вучић је истакао да је Србија једина земља ван Европске уније која је почела вакцинацију вакцином ''Pfizer-BioNTech'' истовремено када и Европска унија и да, када се ради о испоруци вакцина, тачно на време стижу вакцине компанија "Sinopharm'' и ''Pfizer-BioNTech'', а да касне испоруке неких других произвођача.

Вучић је додао да ће Србија наставити вакцинацију, као и да је тешким радом успела да обезбеди вакцине.

Вучић је додао и да други проблем представљају разне антиваксер групе и људи који због теорија завере не желе да приме вакцине, иако је Србија на време набавила довољне количине, због чега људи не журе да се вакцинишу.

"У свим земљама Европске уније имате редове, у Србији немате иако имамо четири врста вакцина. Свако може да се вакцинише", рекао је Вучић.

Наш буџет стоји добро, јавни дуг је испод 60 одсто у односу на бруто друштвени производ, уз Литванију смо имали највећи раст у Европи прошле године и очекујемо привредни раст ове године преко шест одсто", рекао је Вучић.

 

 

 

Извор: Танјуг