Вести

Вучић: Србија ће бити поуздан партнер у иницијативи Отворени Балкан

Србија ће бити поуздан партнер у иницијативи Отворени Балкан Северној Македонији и Албанији на путу даљег зближавања и регионалне стабилности и бољег живота за све наше грађане, поручио је председник Републике Србије Александар Вучић.

Вучић је рекао да пред нама није тако лак пут, али да су то фантастичне идеје и изванредна визија.

"Морамо пуно да радимо и ако то будемо урадили имаћемо резултат да ће од Тиране до Београда моћи да се прође без и једне границе и заустављања", рекао је Вучић.

Вучић је изразио уверење да ћемо имати ауто-путеве и брзе пруге како би грађани могли брзо да путују.

Рекао је да је са премијерима Северне Македоније и Албаније разговарао о заједничкој организацији сајма вина, додајући да појединачно не можемо да направимо велики сајам, али када би заједно, то би могао да буде међу пет највећих сајмова у Европи.

Вучић је са Заевом и Рамом рекао да ће их Београд угостити у оквиру иницијативе Отворени Балкан већ у новембру, као и да ће се састати до краја године или почетком наредне године у Тирани.

"Желимо да остваримо пуно конкретних резултата за наше грађане и да обични људи осете бољитак и напредак. Хвала вам што сте имали стрпљења да чујете идеје Србије", поручио је Вучић.

 

Будућност ће показати ко је био одговоран

Вучић је истакао да је "Отворен Балкан" иницијатива отворена за све у региону, и нагласио да не разуме зашто јој не приђу, посебно Босна и Херцеговина и Црна Гора.

Вучић је, на питање новинарке из Албаније да ли он као председник може "да развије четири слободе Европске уније са Косовом", рекао да види да се сваки пут, где год да се појаве, иако ове три земље имају 12 милиона становника, увек то потцењују и поставља као кључно питање за Едија Раму где је Приштина, а њему где су Сарајево и Подгорица у томе.

"Свако бира свој пут. Да смо ми правили овакву иницијативу са Црном Гором и Босном и Херцеговином, оптуживали би нас да је то стварање Велике Србије, овако пошто то правимо са Скопљем и Тираном чини ми се да нико то не може да изговори. Али оно што је за мене важно је да могу сви да учествују у тој иницијативи", поручио је Вучић.

Вучић је истакао да не треба наметати оно што нас раздваја као главно питање.

"Ово је иницијатива где мора да постоји слободан проток робе, услуге, грађана и новца, а не регионална иницијатива која се користи за решавање билатералних проблема, који, чини ми се, недовољно брзо и успешно решавамо“, указао је Вучић.

Вучић је рекао да када се говори о томе да ли је неко спреман да уђе у иницијативу, могу сви да уђу.

"Чак иако тражите уступке, ако је Приштини понижавајуће Косово са звездицом, ставите Србију са коцкицом. Немојте да тражите изговоре зашто сарадње нема, зашто економија не функционише, зашто грађани не живе боље“, додао је Вучић.

Други, указује, немају никакву врсту проблема са Србијом, а како је рекао, нема појма зашто Босна и Херцеговина и Црна Гора не учествују у овој иницијативи.

Вучић је објаснио да је тежак задатак пред три земље, посебно када се зна колико ће препрека бити пред њима, али, како је рекао, ако се обезбеди да има нула минута чекања на границама, да се грађани крећу на све три територије као на својој, шта ће као разлог за неучешће у овој иницијативи Босна и Херцеговина и Црна Гора да објасни својим људима.

Вучић је рекао да је остављен кратак рок за реализацију, јер је предвиђено за годину и по дана да се све усагласи.

"То је веома компликована процедура. Ми смо отворени за све али не желим да понављам, јер не разумем што би молили некога да узме да једе. Не волим ни своје дете да терам да једе. Ми радимо свој посао, наше је да покажемо одговорност према грађанима, да подижемо привреде Србије, Албаније и Северне Македоније, ко год жели да се прикључи је добродошао, ко не жели, нека се развијају сами. Можда ће бити успешнији од нас, можда ће им доћи више инвеститора, иако се у то не бих кладио, а то говорим као представник земље која је у протекле три године привукла више од 60 одсто инвестиција целог Западног Балкана", рекао је Вучић.

Вучић је истакао да ће регион који обухвата ову иницијативу привући више од 80 одсто инвестиција целог Западног Балкана.

"Ако не видите разлику ја у томе да помогнем не могу. И политичка питања се лакше решавају када спајате економије, а ако делите и водите кампању, као што се данас води у Приштини, не против мене лично, већ против Раме што седим са њима. Мислим да он ради најбољу ствар за своју земљу“, додао је Вучић.

Истакао је да ће будућност показати ко је био одговора, озбиљан и ко је радио добро за своју земљу и своје грађане.

 

Иницијатива мења све у региону

Ова иницијатива мења све у региону, мораћемо много да радимо и успећемо, поручио је Вучић.

"Не бисмо ово радили да размишљамо да било ко уводи неке нове дажбине било коме. Напротив, мислимо да функционишемо као једно у економском смислу, да привучемо више инвеститора и омогућимо слободну трговину", рекао је Вучић.

На питање како ће се спречити царински ратови и проблеми који постоје у другим иницијативама попут Цефте и да ли ће се наћи механизми који решавају спорове као што су биле косовске таксе, Вучић је рекао да је све то реликт прошлости.

"Наметање акциза, царинских такси, било чега, то је у будућности немогуће, то је реликт из почетка 20. века, имали сте нешто модерније недавно, али слободна трговина је оно од чега зависите и без тога не можете да будете модерна земља. Имамо велика очекивања", истакао је Вучић.

На питање о томе када ће се успоставити заједнички прелази између Србије и Северне Македоније, посебно на Прешеву и Табановцима, Вучић је рекао да ће се јединствени пункт правити и да ће постојати само једна станица за задржавање на граници.

"Ми ћемо да решавамо све проблеме и зато смо тражили годину и по дана да све усагласимо, није само питање царине, то су и фитосанитарна инспекција и све друго", напоменуо је Вучић.

Рекао је да остаје много тога на усаглашавању, много да се уради, да се приступ систему ПДВ дозволи и софтверски усагласи, да би могли камиони и аутомобили да пролазе.

"Велики је посао пред нама али урадићемо то.

Ово је одговоран задатак и велика идеја, ово није држање конференције за новинаре од једног дана", указао је Вучић.

Рекао је и да није много писано о иницијативи, већ је коришћена за политичка подбадања.

"Нико суштински није желео да сагледа хоризонте и могуће успехе ове иницијативе. Ова иницијатива мења све у региону", рекао је Вучић и додао да ће проблеми да се решавају и да ће администрације то да прате.

"Велике наде улажемо у то, ако будемо вредни и марљиви успећемо", истакао је Вучић.

 

Важно да се енергетски повежемо у региону

Вучић је поручио да је веома важно да Србија, Северна Македонија и Албанија енергетски повежу, јер ће само у наредних неколико година имати потребу за укупно 60 до 70 теравата струје. Вучић је рекао да је важно да се повезујемо када је реч о гасу и струји.

"Србија данас производи 34 теравата струје, Албанија шест теравата, а Северна Македонија 5,6 теравата, а нама треба много више струје у будућности", рекао је Вучић.

Вучић је поручио да морамо да будемо паметни по питању струје и да не пропустимо прилику да се регионално и ту повежемо, како нас не би намагарчили, па да постанемо енергетски небезбедне земље и после да купујемо скупу струју. "Онда нисмо дорасли овом задатку", додао је Вучић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк