Вести

Вучић: Србија ће и у будућности сачувати стабилност

Премијер Србије Александар Вучић истакао је данас да је Србија успевала и успеће и у будућности да сачува стабилност за разлику од земаља око ње.

Он је, после отварања реконструисане пруге Врањска Бања-Ристовац на железничком Коридору 10, рекао да је значајно да сачувамо стабилност у земљи како би остварили бројне пројекте, попут овог.

''Где год да се окренете око нас, од Македоније до Црне Горе постоји нестабилност, а Србија је успевала и успеће да сачува стабилност.'', нагласио је Вучић.

Он је истакао да Србија има пријатеље на различитим странама света, додајући да је Русија искрен пријатељ Србије.

''Русија је искрен пријатељ Србије и захвалан сам јој на очувању територијалног интегритета и суверенитета наше земље. Тражићу од владе да још конкретније унапређујемо нашу сарадњу'', казао је Вучић додајући да има још сличних пројеката као што је овај.

 

Занима ме народ, а не фотељаши

Занима ме подршка народа, а не фотељаша, поручио је данас премијер Србије Александар Вучић и додао да га интересује шта мисле грађани, а не неки фотељаши, који се боре да некоме скину главу, како би они били богати и возили се авионом.

"Један је 12 година био на власти, а другог подржава странка која је 12 година владала Србијом, и радила шта је радила, а данас би да држи придике, рекао је Вучић не наводећи на које кандидате мисли, али је истакао да није фасциниран њиховом виком, нити уплашен њиховом храброшћу.

"Па добро, појавили сте се још једном, вичите, а ми ћемо за то време да градимо пруге, и да правимо према Врањској бањи, а онда ћемо све до Ниша, 78 километара што недостаје да завршимо, а они само нека вичу", рекао је.

Он је, одговарајући на питања новинара у Врању, рекао да га занима само народ:

"Мене народ занима и очекујем подршку народа", рекао је Вучић и нагласио да не жели да се удвара лажној елити.

 

Враћамо поверење грађана у железнице

Почели смо да враћамо поверење грађана у српске желенице и полако земљу која је била готово на коленима, почињемо да подижемо, изјавио је данас премијер Александар Вучић на отварању реконструисане пруге Врањска Бања-Ристовац на железничком Коридору 10.

Та деоница ради се из руског кредита, а премијер се на свечаном отварању обратио на руском језику и поручио "руским пријатељима" да две земље могу да наставе још бољу и успешнију сарадњу.

Наводећи да су многи људи широм Србије изгубили поверење у железнице и да многи грађани 30 или 40 година нису ушли у воз, Вучић је рекао да се поверење грађана полако враћа.

"Имамо још много тога да урадимо", рекао је Вучић наводећи да поред три јужне деонице недостаје још 80 километара како би просечна брзина воза била 100 километара на сат и како би Србија имала железницу као и све друге европске земље.

Он је рекао да верује да ће са Русима бити потписано још уговора, наводећи да су се показали као добре фирме, јер нису каснили.

Додао је и да је део пруге Београд - Ваљево, од 77 километара, веома важна за нас, јер ће нас повезивати са западним делом Србије, али и Црном Гором.

"Полако земљу која је била урушена почињемо да подижемо", рекао је Вучић.

Реконструисана пруга Врањска Бања-Ристовац на железничком Коридору 10, дуга 17,7 километара, а на тој деоници возови ће уместо досадашњих 50 моћи да иду и до 120 километара на сат.

 

Каква би то кампања била да не одем на Косово

Премијер Србије Александар Вучић најавио је данас да ће током председничке кампање боравити на Косову и Метохији.

''Наравно да ћу отићи на Косово и Метохију. Каква би то кампања била да тамо не одем, где се надам подршци од најмање 70 одсто'', рекао је Вучић одговарајући на питање новинара у Врању.

Подсетио је да је на Косову и Метохији на прошлим изборима добио подршку од 67 одсто бирача, а да сада очекује да ће српски народ дати подршку од најмање 70 одсто онима који су их храбро, озбиљно и одлучно заступали.

 

Не знам да ли ће Харадинај бити тема за Могерини

Премијер Александар Вучић очекује добар и отворен разговор са шефицом европске дипломатије Федериком Могерини, која сутра долази у Београд, али не зна да ли ће и случај Рамуша Харадинаја бити тема њиховог састанка.

"Не знам да ли јој је то тема, можда она има неке друге теме. То ћемо да видимо", рекао је Вучић новинарима у Врању.

Он је додао да не зна шта "они хоће од нас, али да зна шта ми хоћемо од њих".

Вучић је навео да је Србија спремна да испуни све што се од ње тражи у смислу захтева за документацију у случају Рамуша Харадинаја, јер је то, каже, веома важно због жртава и правде.

"Видим да се све своди на политику", рекао је Вучић и додао да не жели да говори о томе шта мисли ко је одговоран за хаос и проблеме у Македонији и другим државама у региону.

Додао је да неће дозволити да такве проблеме неко прави у Србији.

"Они који мисле да случај Харадинај злоупотребе за нападе на Србе, пошто добијам одређене информације шта све спремају, нека не мисле да тако нешто смеју и могу да направе", рекао је Вучић.

 

Моћан инвеститор" за бање у Србији

Премијер Александар Вучић изјавио је данас да је са једним од највећих и најбогатијих инвеститора на свету разговарано о инвестирању у више бања у Србији, а њихова је жеља да све то као "кластер" понуде на тржиште.

"Разговарам и за Врањску бању и прекјуче сам имао важне разговоре са страшно моћним инвеститорима, и за Бујановачку, Сијеринску, Нишку и за бању Звонце" рекао је Вучић новинарима у Врању.

Он је подвукао да је реч о једном од најмоћнијих инвеститора и једним од најбогатијих људи у свету, да се на томе ради, али и подвукао да су нам за то потребне пруге, аутопутеви...

Како је рекао, са "руским пријатељима" ће сести и договорити да се ради све према Нишу, али и Београд - Ниш.

"Док се не уради Београд - Ниш, џаба нам све друго што градимо и правимо", а када буде то завршено, све ће бити много лакше.

Премијер је рекао да инвеститор хоће да као кластер понуди све на велико тржиште, да то ураде одједанпут и да привуку тако велики број туриста.

 

 

извор: Танјуг