Вести

Вучић: Србија ће наставити да сарађује и са ЕУ и са Русијом и са Kином

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да Србија не може и неће одустати од сарадње са Европском унијом, са чијим земљама чланицама има 67 одсто укупне трговинске размене, али да неће одустати ни од сарадње са Русијом и Kином.

Вучић је рекао да само немачке компаније запошљавају око 62.000 људи у Србији.

"Од чега Панчево да живи ако не од немачких компанија? Од чега пола градова живи ако не живи од немачких компанија? Имамо 67 одсто трговинске размене са Европском унијом и 17 одсто укупне трговинске размене са земљама региона, зато сам и инсистирао на сарадњи коју ви зовете "мали Шенген", а све те земље се налазе на европском путу", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да са друге стране Србија добар део пољопривредних производа продаје Русији, док са Kином има сарадњу у виду њихових инвестиција у Србији.

"Ви кажете не треба нам ЕУ, ја то не могу да кажем. Потребна нам је и Русија и ЕУ и сви други. Ужасно је тешко јер никада ни једни ни други неће бити задовољни, али ми хоћемо да будемо само свој на своме и ништа више", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да из западних земаља имају критике за политику отворености Србије за кинеске инвестиције, али се то, такође неће променити.

"Исто када ми кажу за Kинезе, зашто сте их пустили? Е зато. Зато што бисте их ви пустили (у ваше земље) да све остане у Вашингтону. Цела фабрика Фолксваген је са кинеским деловима. Ја хоћу да новац остане у Србији. Нећете ви, који пошаљете по 500 делегација годишње (у Kину), да ми одређујете. Треба само они да имају корист, а да ми пропаднемо полако али сигурно, е тај филм нећете да гледате", рекао је Вучић.

Одговарајући на питање о интензивнијем наоружавању Србије, која је од Русије купила више авиона и војних и полицијских хеликоптера у 2019. години, Вучић је рекао да ће сви увек имати примедбе "да ли сте купили једну пушку, један метак или узели авионе на једној или другој страни, али да је основно питање да ли је Србија сада снажнија или није".

Вучић је рекао и да је Србија имала три летелице у време када је он био министар одбране (2012. године) "од којих су једну звали мртвачки сандук јер су се стално дешавале несреће", а да се сада дошло до тога да Војска Србије има значајан број авиона и хеликоптера међу којима су и четири хеликоптера које зову "летеће тврђаве", а да је побољшано наоружавање војске и из домаћих фабрика наменске индустрије.

Вучић је рекао и да је афера у ваљевској фабрици "Kрушик" покренута "да се уништи конкуренција, па макар и мала конкуренција као што је српска".

Вучић је рекао да је извоз српске наменске индустрије мањи и "зато што нема ратова па се оружје теже продаје".

 

 

Извор: Танјуг/Пинк/ТВ Хепи