Вести

Вучић: Србија ће остати војно неутрална

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је после састанка са генералним секретаром НАТО Јенсом Столтенбергом да ћемо се у будућности трудити да имамо најбољу могућу комуникацију са НАТО, као и да је упознао Столтенберга да је у последњих годину дана 13 одсто Срба напустило север Косова и Метохије због малтретирања и притиска приштинског режима.

"Разговарали смо о свим важним питањима више од једног и по сата и за нас је важно, што је рекао Столтенберг и што могу да потврдим, сарадња са НАТО и КФОР-ом у нади да ћемо колико толико осигурати безбедност за српски народ на Косову и Метохији", рекао је председник Вучић.

И када Столтенберг каже да КФОР осигурава мир и сигурност за све заједнице на Косову и Метохији - није било потребе да осигурава мир и сигурност за било кога другог, осим за Србе, који су једино угрожени или били нападани, навео је председник Вучић.

Истакао је да су искључиво Срби били нападани од 2001. године, а нарочито откада је на власти Аљбин Курти.

"Упознао сам Столтенберга са чињеницом да је непуних 13 одсто Срба напустило север Косова и Метохије у последњих само годину дана због огромног притиска, хапшења, малтретирања и претњи које долазе од приштинског режима", рекао је председник Вучић.

Председник је запитао - ако то није насиље, шта је онда насиље.

"Ако то није насиље, а знам, и овде не говоримо о НАТО, већ причамо о такозваном колективном западу, ако то није насиље, онда не знам шта је насиље", навео је председник Вучић.

Додао је да зна да запад само интересује случај у "Бањској" и пре тога "Звечан" односно  туча која је избила са припадницима КФОР-а када су они кренули напред да покушају да сачувају возила специјалне полиције Приштине.

"Морам да кажем да имамо другачије виђење онога што се догодило, али да добро разумемо шта су захтеви запада и шта су захтеви НАТО-а. Ми ћемо се и у будућности трудити да имамо најбољу могућу комуникацију са НАТО", додао је председник Вучић.

 

Увек ће подизати лествицу за Србију јер их занима само признање Приштине

Председник Вучић изјавио је да ће међународна заједница померати циљеве и подизати лествицу за Србију, јер их једино занима када ће Београд да призна тзв. "Косово".

"За нас је важније оно о чему смо причали са Столтенбергом, а то је како да сачувамо мир и безбедност за Србе на Косову и Метохији, пошто су они једини угрожени на Косову и Метохији", рекао је председник Вучић одговарајући на питање Танјуга докле ће се дизати лествица за оно што Србија треба да уради.

Додао је да ће бити захвалан ако НАТО може да помогне у заштити Срба.

"Сарађиваћемо са њима, наша војска са КФОР има одличну сарадњу, ми ћемо урадити све у договору са њима, али да нам Приштина говори шта ће наша војска да има на 10, 15 или 20 километара одатле, то нам не пада на памет. Свака сарадња са КФОР-ом је у реду, али што се политике тиче, то је други пар рукава и ту среће нема за нас, бар не у кратком временском периоду који је испред нас", поручио је председник Вучић.

Одговарајући на питање да ли ће неко одговарати због напада на Србе на Косову и Метохији, председник Вучић је рекао да нико неће одговарати, јер је тамо нормално да се Срби нападају.

"Неће нико одговарати. Нико не води истрагу. Они су ухапсили Душана Обреновића за кога смо показали снимак да ништа није урадио, чак се и НАТО сагласио да ништа није урадио и још је у притвору од маја. Само су га КФОР-ове снаге увукле у свој круг. Ништа није урадио, није се ни супротстављао", рекао је председник Вучић.

Додао је да се за Драгишу Гаљка не води истрага, а упуцан је са два метка.

"Кога брига, имате права да пуцате у Србе, али ће зато цео свет да вам се накачи ако се деси супротан случај. То је правда за Србе, али нема то везе са Јенсом Столтенбергом, није посао НАТО да спроводи истрагу већ Еулекса и приштинске полиције. Он је толико коректан да ми је на састанку рекао - зашто ме ниси позвао лично телефоном када се то десило. Ја не волим да злоупотребљавам то, али ћу од сада звати лично генералног секретара", истакао је председник Вучић.

Нагласио је да су људи који су упуцали децу зато што су носила бадњак - на слободи, као и они који су упуцали Драгишу Гаљка и седморицу Срба.

"Кога брига, то није Бањска. Јовановић је носио посуђе на пијацу и упуцан је, ваљда због кашика. Никада нико неће одговарати и нико их неће питати зато што је то нормално", закључио је председник Вучић.

 

У складу са нашим правом одговараће се за кривична дела у Бањској

Председник Вучић рекао је да ће Београд у складу са домаћим правом и законодавством учинити одговорним оне који су учествовали у извршењу кривичних дела у Бањској, да Војска Србије ничим није прекорачила своја овлашћења и да ћемо сами одлучивати где ће снаге бити распоређене.

"Што се Бањске тиче, то се догодило годину дана пошто су неки обманули Србију, а потписали декларацију у децембру месецу 2021. године да неће бити прогоњени и да неће бити процесуирани људи који су били на барикадама. А онда су кренули албански полицајци који, по бриселском споразуму немају шта да траже на северу Косова и Метохије, као и припадници косовских безбедносних снага који су у међувремену упуцавали српску децу зато што су носили бадњаке, а који на основу резолуције 1244 немају право уопште да постоје", нагласио је председник Вучић.

Председник Вучић је додао да Београд има другачији став и виђење разлога за неке догађаје на северу Косова и Метохије од НАТО-а.

"Ми ћемо и у будућности се трудити да имамо најбољу могућу комуникацију са НАТО-ом. Што се тиче Војске Србије она је професионално обављала своје задатке, никада није прекорачила своја права, своје овлашћења, увек имала коректан однос са КФОР-ом и НАТО-ом", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је подсетио да је до протеста на северу Косова и Метохије дошло након избора за градоначелнике у четири општине са српском већином на којима је изашло три одсто гласача.

"Желим да подсетим генералног секретара и све друге. А то је да је све то настало због тога што су неки одржали изборе са три посто изашлих и са три посто изашлих прогласили легитимним и легалним владавину тих наметнутих градоначелника и када су се Срби побунили, они су довели своју специјалну полицију да се обрачуна са њима и то је изазвало сукоб", подсетио је председник Вучић.

Председник Вучић је навео и да је сарадња са КФОР-ом и НАТО-ом увек била коректна.

"Морам да се извиним господину Столтенбергу јер мора да слуша и сав мој политички јед, а мора да слуша и другу страну. Притом они ни за шта нису криви. Ми смо се понашали професионално, понашали се одговорно увек, и чини ми се да смо увек имали коректну сарадњу. Србија ће чувати мир, Србија ће чувати стабилност, Србија ради у процесу дијалога све што може да се дође до компромисног решења и да будем сасвим отворен према вама нема ништа од Заједнице српских општина и неће она бити формирана све док је Аљбин Курти на власти", рекао је председник Вучић.

 

Упутићу Влади захтев да размотри поново одржавање вежби са НАТО

Председник Вучић рекао је да ће као врховни командант оружаних снага упутити захтев Влади Републике Србије да у наредном периоду размотри одлуку о томе да се поново крене у одржавање заједничких вежби са НАТО-ом.

"Ми смо се данас договорили и разговарали, а ја ћу као врховни командант оружаних снага упутити захтев Влади Србије да у наредном периоду размотри одлуку о томе да поново кренемо у одржавање заједничких вежби са НАТО-ом које смо имали раније и са другим нашим партнерима", рекао је председник Вучић.

Додао је да је важно да људи у Србији разумеју да је Београд потпуно сагласан са НАТО-м да је њихов мандат заснован на основу резолуције 1244 Уједињених нација.

"Зато ми поздрављамо присуство војника НАТО-а, присуство војника КФОР-а и желимо још веће присуство. Никакав проблем са тим немамо, али имамо проблем са политичким тумачењем које долази из многих земаља са запада", рекао је председник Вучић.

Што се тиче сарадње са НАТО-ом, председник Вучић је оценио да је она коректна и добра.

"Када неко на пристојан начин разговара, онда смо увек у стању да кажемо нема потребе за толиким бројем војника ту и ту. Али ми ту врсту наређења не примамо ни од кога, јер Србија је војно-неутрална земља и остаће војно-неутрална земља. И зна се ко управља војском и ко командује Војском Србије", истакао је Вучић.

 

Курти ће поново рећи да Срби не могу да гласају на КиМ

Председник Вучић рекао је да ће Србима поново бити ускраћено право да гласају на Косову и Метохији на предстојећим изборима у 17. децембра и да унапред зна да ће премијер привремених институција самоуправе у Приштини Аљбин Курти рећи да неће бити гласања ни на северу ни на југу.

"Њима ће бити ускраћено основно право које имају. Још једном, (право које имају) у складу са Повељом о људским правима и резолуцијама Уједињених нација. Унапред знам шта ће да буде. Курти, зато што жели да помогне неким људима у изборном процесу, нећу помињати којим људима, ће да каже неће бити избора на северу, а ни на југу. А онда ћемо имати једну чисту осуду коју ће Квинта да да у једној изјави и ту ће бити крај приче. Срби неће на Косову и Метохији гласати", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је то рекао одговарајући на питање да ли НАТО планира да направи безбедно окружење за Србе који живе на Косову и Метохији да учествују на предстојећим изборима у Србији.

Председник Вучић је додао да Срби који живе у Аустралији, у Сједињеним Америчким Државама и широм Европе имају право гласа на предстојећим изборима у Србији, али да је то "под знаком питања" за Србе који живе на Косову и Метохији.

"Да ли ти људи, не само на северу, већ и јужно од реке Ибар, да ли ће они тамо моћи да искористе своје право да гласају за 25 дана или не? Зашто? То нико не доводи у питање. Нико то ни не преиспитује. Зашто? Зато што су то једноставно Срби. То се није догодило ни прошлог пута. То је био на неки начин почетак кризе, када они нису дозволили Србима прошлог пута да гласају на изборима 2021. године", подсетио је председник Вучић.

Председник Вучић је захвалио Столтенбергу што је, како је навео, био увек од помоћи Србији и рекао је да Србија то цени и поштује.

"Он је увек био барем отворен да чује различите ставове и различита мишљења од Србије и ми то никада нећемо заборавити. Хвала вам на томе и надам се да ћемо моћи да наше односе учинимо још више испуњенинима поверењем", закључио је председник Вучић.

 

 

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк