Вести

Вучић: Србија ће развијати пријатељство са Турском

Вучић је изјавио вечерас у Истанбулу да је са турским председником Реџепом Тајипом Ердоганом разговарао о сарадњи Србије и Турске, даљим инвестицијама, аутопуту ка БиХ, као и о Ердогановој посети Србији следеће године, која је већ договорена.

Вучић је данас, на Ердоганов позив, присуствовао отварању највећег аеродрома на свету, изграђеном у европском делу Истанбула, а касније поподне имао је и билатерални састанак са турским председником.

"Пре свега сам изразио захвалност, јер нисам ни очекивао овај билатерални сусрет. Било је овде много председника, не само из нашег региона, већ и Пакистана, Киргистана. Ердоган је желео да се издвојимо и да сами дуго разговарамо", рекао је Вучић.

Како је пренео, разговарали су о сарадњи Србије и Турске, даљим инвестицијама, Ердогановој посети нашој земљи следеће године, коју су већ договорили, као и о два крака аутопута према БиХ и РС.

"Ми ћемо ускоро кренути да радимо пут Нови Пазар - Тутин, то је 19 милиона евра из нашег буџета, и турске компаније ће да раде. Правићемо посебне уговоре са њима у вези са аутопутем ка Босни и Херцеговини што је од изузетног значаја за људе у Мачви и Подрињу, али и за житеље Моравичког и Златиборског округа", рекао је председник Србије.

Вучић је подвукао да је то важно због изласка нашег аутопута до Котромана, односно до Вишеграда, чиме бисмо се много ближе повезали, не само са источним делом РС, већ и са Сарајевом.

Истакао је да је турском колеги честитао на изванредном резултату и изградњи новог аеродрома.

"Једна велика ствар, коју сам знао, а данас сам је чуо по ко зна који пут, а која је важна, јесте да све ствари полазе од једног великог сна. Људи су сањали и досањали да ће Турска имати већи аеродром, него што је данас највећи у Атланти, честитао сам на томе", рекао је Вучић.

Вучић је поручио да ће Србија развијати пријатељство са Турском, јер је оно од великог значаја за земљу.

Како је приметио, не говори се ту о "празним причама", јер ћемо ускоро отворити турску фабрику у Србији, у Малом Зворнику, где ће бити запослено 300 људи.

"Мислим да 50 година није било фабрике која би дошла у Мали Зворник", указао је.

Када се, каже, томе додају Крупањ, Лебане, Житорађа, где ће ускоро отворити једну турску фабрику, као и Владичин Хан - сва места која су нам нестајала и пропадала - види се да су Турци дошли у много малих места.

"Зато ћу сваки пут када добијем позив од Ердогана да дођем, да покажем поштовање према Турској, јер тиме чинимо добру ствар за Србију", закључио је Вучић.

 

Без Србије нема решења, ни у Паризу, ни било где

Без учешћа Србије не може да се реши питање Косова и Метохије, нити било који проблем који се тиче Србије, истакао је данас у Истанбулу председник Србије Александар Вучић.

Вучић је, на питање да ли има сазнања да би „велика четворка” - председници Русије, САД, Немачке и Француске - на састанку у Паризу, током обележавања Дана победе у Првом светском рату, могли да разговарају и о Косову и Метохији, казао да не зна ништа о томе да би велике силе у Паризу требало да се баве Косовом и Метохијом.

„Мислим да се размишља како и на који начин да ми разговарамо са Хашимом Тачијем и у чијем присуству у Паризу, а да ће велике силе да седну и реше то питање, нити то тако иде, нити је могуће. Без учешћа Србије нико не може да реши ниједан проблем. Сви могу да помогну, неки да одмогну, али, без учешћа и воље Србије нема ништа од тога", поручио је Вучић.

Вучић је додао да му је немогуће да коментарише "све шпекулације које се појављују у штампи".

"Данас сам у неким, тобоже најугледнијим, новинама у Србији, које се хвале да су најугледније и најпаметније, видео да су они написали ''министар иностраних послова Немачке Зигмар Габријел''. Очигледно, није их нико обавестио да Габријел већ годину дана није министар спољних послова”, приметио је Вучић.

 

Са Меркел отворено, а ко је Рада Трајковић?

Меркеловој сам, као и свима осталима, све што је требало рекао у лице, као што сам био спреман и мени да се каже све у лице, али нисам спреман да разговарам са "сваким ко помисли да је важан само зато што је нешто изговорио против мене", рекао је вечерас председник Србије Александар Вучић.

Вучић је на тај начин прокоментарисао тврдње српске политичарке са КиМ Раде Трајковић да је он "Меркеловој радио иза леђа и да је разочарао" канцеларку.

Каже да је Меркеловој све рекао у лице, али и упитао ко је Рада Трајковић.

"Ко је Рада Трајковић, извините? Је л' она одборник на Савском венцу можда, јел је бирао неко на Савском венцу пошто тамо живи, а нешто прича о Косову, па вас питам кога она представља", рекао је Вучић.

Упитао је и шта да коментарише - "то што једне новине не знају шта ће друго, исцрпе све оне који га мрзе по цео дан, па онда дођу до тога шта каже Рада Трајковић?".

"Кога она представља? Је л' има сто Срба који су за њу било где на планети земљи? Нема. А шта сам то радио њој иза леђа? Па, ја сам Ангели Меркел све у лице рекао", истакао је председник.

Мислим да ми је тада рекла: ''Да то ниси ти, Александре", препричао је Вучић.

Ја сам рекао ''можеш да радиш са мном шта хоћеш, али ја тако мислим''. Као што видите, са њима врло отворено разговарам, као и данас што сам разговарао са парламентарцима. И свима све кажем у лице, као што сам увек спреман сваком да кажем у лице, и да чујем волим све у лице, али од оног ко неког представља, али нисам спреман да разговарам са сваким ко помисли да би био важан зато што је нешто изговорио против мене.

На крају је поручио: "Питајте Меркел шта мисли о томе".

 

Наставићу да поштујем Меркел, била на власти или не

Вучић је истакао данас у Истанбулу да није радостан што немачка канцеларка Ангела Меркел после 2021. неће наставити да се бави политиком.

„Морам да се борим за Србију, али морам и да кажем једну личну ствар. Меркел је једна изузетно морална особа. Не морам увек с њом да се усагласим у свему, али нисам радостан што она неће после 2021. да настави да се бави политиком“, рекао је Вучић, одговарајући на питање да ли би најава повлачења канцеларке могла да утиче на позицију Немачке у решавању питања КиМ.

Вучић је подвукао да није радостан због најављеног повлачења Меркел из политике, јер мисли да ће се ретко наићи на људе који су тако и толико посвећени, који држе до своје речи, као што је то Меркелова.

„Ја сам неко ко је изузетно поштује и то ћу наставити да радим, била она на власти или не била“, нагласио је Вучић.

 

Да помогнемо Србима на КиМ, у свим сферама живота

Вучић је изјавио вечерас да ће се на сутрашњој седници Владе Србије са представницима Срба са КиМ, којој ће присуствовати, разговарати о ономе што им је обећао, како им помоћи у свим сферама друштвеног живота.

"Ја ћу се кратко обратити и замолићу Владу Србије и министре да, у складу са оним што смо обећали нашем народу на КиМ, помогнемо у свим сферама друштвеног живота , од инфраструктурних радова, до наставка и увећања подршке и помоћи у здравству, образовном систему, наравно у инвестицијама", рекао је Вучић.

Говорећи о инвестицијама, Вучић је рекао да треба видети како и на који начин то урадити, у околностима у којима имамо "два правна система која функционишу", али и подвукао да сматра да ће тај састанак бити веома важан за Србе на КиМ.

Како је рекао, тиме показујемо и колика је жеља и на који начин држава хоће да помогне у побољшању њиховог животног стандарда.

"Наше је да урадимо шта можемо и то можемо захваљујући суфициту у буџету и тешким реформама које су предузете пре неколико година", рекао је Вучић.

Додао је да ће се видети шта се још може учинити за наш народ на КиМ, да осете присуство своје државе Србије и да виде, како је приметио, да не морамо да причамо онако лепо како неки други причају, али да можемо да урадимо много боље него што су сви други радили.

 

Са Турцима о изградњи Националног стадиона

Вучић је изјавио вечерас да је у Турској разговарао не само о изградњи путева и другим пројектима, него и о изградњи националног стадиона.

Вучић је рекао да је разговарао са турским домаћинима о изградњи стадиона зато што код нас нема фирме која би могла да изведе тај посао, јер је то исувише компликовано.

Како је рекао, наше фирме ће радити као подизвођачи, "али да фирма добије тај посао - то је за нас веома веома тешко у овом стадијуму".

 

Пензионерима веће пензије и посебна захвалност

Вучић је рекао вечерас да ће у новембру пензионери добити веће пензије и да ће им из године у годину бити боље, а најавио је да ће им упутити и писмо уз захвалност што су поднели тежак терет економских реформи.

"Мислим да ће пензионери бити нешто задовољнији. То су дивни људи који су издржали и поднели највећи терет реформи, али озбиљних реформи, зато данас видите резултате и раст од 4,8 одсто у првом полугодишту ове године, смањење јавног дуга, да смо шампиони у привлачењу страних инвестиција", рекао је Вучић.

Вучић је додао да Србија на озбиљан начин напредује у свим областима, од војске до инфраструктуре.

Према његовим речима, пензионери ће моћи и следеће године да очекују повећање, ако се буде наставило са добрим послом, дисциплинованим и одговорним понашањем.

"Ја сам им захвалан и сад је време да почнем да пишем писмо свим пензионерима. Неки ће да се љуте, неки ће да кажу нешто лепо, али се надам да ће да прочитају", рекао је Вучић.

Упитан зашто би се љутили, каже да је то зато што је тешко да некоме објасните да нема новца и као пример навео да и руски председник Владимир Путин трпи критике због пензионе реформе.

"Као да смо ми волели то што смо морали да направимо, довели су нас лопови, криминалци, пљачкаши до ивице пропасти, уништили пензиони фонд. Људи кажу ''зарадили смо те пензије''. Зарадили сте, али, ја им кажем ''тог новца нема, појели су, потрошили су''...", навео је Вучић.

Поновио је да су пензионери боље него остали слојеви друштва разумели неопходност реформи.

"Зато ћу да им се захвалим, зато ћу да напишем како је то изгледало, само неколико бројки да свако од њих може да прочита, јер знам да се они више него сви други радују успеху и будућности наше земље. Њима ће бити из године у годину боље", рекао је Вучић.

Подсетио је да је минимална цена рада увећана за 42 одсто у односу на 2012. годину.

Тада је, према његовим речима, минималац био 162 евра, а од 1. јануара ће бити 230 евра.

"Показали смо да радимо више, да смо способни да изведемо консолидацију, да будемо дисциплиновани и одговорни и да напредујемо и да радимо, тако да што се економије тиче, нема проблема. Проблема има око регионалне политике и онога што се нас највише тиче, а то је КиМ", рекао је Вучић.

 

Јеремић је увек негде "иза кулиса"

Вучић је изјавио вечерас да не зна о чему Вук Јеремић прича када каже да се "иза кулиса" воде интензивни разговори о разграничењу, али да је јасно да је реч о човеку који сам јесте углавном негде "иза кулиса", јер је људе срамота да се виде са њим у јавности.

"Можда он (Јеремић) зна", приметио је Вучић и подсетио да је Јеремић исто тако пре два месеца обелоданио да је "сазнао", ваљда исто тако "иза кулиса", да се овог 4. новембра одржавају општи избори у Србији, да се Вучић неће видети са Ангелом Меркел, па се видео после два дана, да Владимир Путин неће да га прими, па га је примио четири дана после.

Јеремић, где год се појави, то је, каже, "иза кулиса", не јавно, јер људе је срамота да се са њим виде негде отворено, па, он, као, зна шта они причају, али "иза кулиса".

"Са мном нико не прича иза кулиса, причају отворено, али ме нико ништа не пита, да вам кажем право, у последњих 20 - 25 дана", рекао је Вучић.

Како је рекао, требало је да буде нешто у Бриселу у вези са Косовом и Метохијом, али да ништа није најављено и да ће се тек видети шта ће и када бити.

Поводом Јеремићеве изјаве да није примио "катарске паре", Вучић је рекао да ће бити објављено "тачно који дан, у који сат и који минут су му легле катарске паре" и колико је примио пара од Хоа, односно - пет милиона евра.

"А, и он је ситан лопов у односу на Ђиласа, тај је 25 милиона евра прихода пријавио. Можете да мислите колико је украо, а при томе каже да је два пута некога (Шолака) видео", додао је Вучић.

Како је рекао, може се замислити "колико та лопужа пара има" када је само два пута имао потребу да види човека који му је купио зграду за скоро пет милиона евра.

"Пет милиона евра - ситница за њега", казао је Вучић и додао да му је једну фирму продао у Бугарској, једну у Србији, укупно неких 20 - 25 милиона евра, "а можда га је једном видео".

Како је рекао, и то око Малте је у праву Ђилас, јер то није он, него је његова директорка направила фирму са Шолаком.

"Да не буде он, него је његова фирма и његова директорка...", казао је Вучић и упитао да ли неко мисли да је народ луд и блесав, те да ће на крају да се израчуна ко је шта радио за људе и ко за себе.

 

Путин ће Вучића одликовати орденом Александра Невског

Председник Русије Владимир Путин одликоваће председника Србије Александра Вучића орденом Светог Александра Невског, а српски председник истиче да му је велика част што ће добити такво признање.

Орден Светог Александра Невског је најзначајније признање које се после готово 100 година поново додељује једном Србину.

Тај орден добили су, између осталих, Милан Обреновић и Александар Карађорђевић, а последњи Србин који је то одликовање понео био је Никола Пашић.

Председник Вучић је рекао да претпоставља да би орден могао да добије приликом Путинове посете Београду, у јануару идуће године.

"Била би велика част за Србију, за моју породицу и мене лично ако бих добио тај орден, као што се пише у медијима, орден Светог Александра Невског, од председника Русије Владимира Путина", рекао је Вучић.

"Вучићи би били сви срећни, не само ја. Не могу ни да кажем колико је то огромна част ", подвукао је Вучић.

То би, каже, било треће признање које би држао на зиду:

„Имам мало ордења и мало и дајем. Држим на зиду орден РС и титулу почасног доктора МГИМО универзитета у Москви. Ово би била трећа ствар коју бих држао на зиду"; казао је Вучић.

Вучић је указао да су овај орден, поред Милоша Обреновића и Александра Карађорђевића добили још и гроф Сава Владиславић Рагузински, барон Петар Дука, људи са којима би највећем броју људи заиста била част бити у истом друштву.

Вучић је указао да је Србија издржала тежак период у којем би сви да је малтретирају и кажу "урадите то".

"Научили су ваљда тако. Имају синдром вике и дреке на Србију. Ништа лакше није од тога ''Србија мора ово и оно''. Зато их ја сваки дан умирујем - полако ти са ''Србија мора ово'', који год да си гост, одакле год да си дошао. Полако са тим викањем. Лепо кажи шта хоћеш, па ћемо да одговоримо. Србија не мора ништа, сем оно што кажу њени грађани. Њени грађани када изаберу своје руководство оно ће да води политику у интересу Србије, независне и суверене државе, а не онако како неко може да виче и како му се прохте", прокоментарисао је Вучић.

Вучић је истакао да то важи и за оне који траже "уводите санкције" и "ускладите своју политику".

„Полако са тим санкцијама. Ви их волите, али смо ми прошли кроз њих и знамо колика су мука", рекао је Вучић.

Вучић је поновио да би био захвалан Путину и руској држави ако би се показала истинитом вест о ордену.

 

 

Извор: Танјуг/Пинк