Вести

Вучић: Србија ће штитити своје небо и свој суверенитет

Војска Србије је јединствена и снажна, у њој не постоје сукоби и она је спремна да испуни све задатке који јој се поставе, поручио је данас у Батајници премијер Александар Вучић, додајући да је питање евентуалних смена у ВС због пада војног хеликоптера питање за војне органе. 

Одговарајући, наиме, на питање новинара на аеродрому Батајница о томе да ли ће бити смена због пада војног хеликоптера 13. марта, премијер је рекао да је то питање за војне органе, а да Тужилаштво ради свој посао.

Додао је да не може да каже када ће Тужилаштво изнети конкретне налазе, јер је то самостални орган, који самостално доноси одлуке и јер је правосуђе независно.

Војска Србије ће обављати своје задатке у складу са Уставом, законима и чашћу, навео је Вучић и нагласио: "Они, чији је покушај био да нам авиони више не лете и да војску као најбољу институцију уруше - у томе неће успети".

Авиони ће, додао је, увек летети када за то буде потребе, као што је био случај и данас.

Премијер је навео да је са министром Братиславом Гашићем и руководством Војске Србије разговарао о хеликооптерској несрећи, да је било речи и о поштовању процедура, те да је констатовано да ће се такви случајеви дешавати, јер се ради о војсци, о специфичним задацима и "просто се на такве ствари, нажалост, мора рачунати".

 

Купујемо два транспортна хеликоптера

Вучић је најавио куповину два транспортна хеликоптера МИ 17 или нових 171 и поручио да ће Србија штитити своје небо и свој суверенитет. "Бићемо потпуно оспособљени да то урадимо," рекао је Вучић новинарима на аеродрому Батајница и обавестио их да су у разговору с министром одбране и начелником Генералштаба и другим високим старешинама ратног ваздухопловства и противаздушне одбране, донете мере које ће да оснаже капацитете и ресурсе Војске.

Вучић је најавио да ће већ у четвртак влада донети одлуку да се издвоји новац за резерве делове за ловачку авијацију, нагласивши да су "све четири 29-ке и 21 спремне и увек ће бити спремне да полете када се за то укаже потреба и да штите наше небо". "Било је и оних који су за то да наше небо штити неко други, али Србија ће штитити своје небо и свој суверенитет и бићемо способни да то урадимо", поручио је премијер.