Вести

Вучић: Србија ће улагати у опрему и оружје

Премијер Србије Александар Вучић честитао је свима који су учествовали у антитерористичкој показној вежби "Штит" на успешно обављеном послу. Поручује да су српске јединице обучене и спремне за све изазове. Додаје да ће плате у војсци бити повећане од јануара следеће године. Видели смо недавно терористички напад, важно је да сви сарађујемо и логично Република Српска је највише ослоњена на Србију, рекао је председник РС Милорад Додик.

Председник Владе Србије Александар Вучић рекао је на конференцији за новинаре да је показна вежба "Штит" изванредно обављена.

"Људи треба да знају да је било веома тешко извести вежбу и то у сложеним условима, али су наши припадници показали изванредну обученост, јединство и садејство, будући да те јединице до сада нису сарађивале. Грађани су могли да виде како ћемо брзо реаговати. Честитам им на изванредно урађеној и показаној вежби", поручује Вучић.

Каже да су грађани Србије могли да виде да су српске јединице безбедности обучене и спремне.

Додаје да је у реализацији вежбе учествовало више од 700 припадника МУП-а, БИА, Војске Србије.

"Деловали су као тим, било је неколико компликованих операција и све је урађено изванредно и са авионом и у возу", истиче премијер.

Истиче да је много важније да се земља сачува од било каквих напада.

"Али пошто то не можете да знате, овакав ће бити наш одговор, а то значи да ћемо реаговати брзо, једноставно и ефикасно", поручује Вучић.

Додаје да ће Србија и даље улагати у опрему и оружје.

"У томе нисмо слабији од других, а резултати ће нам бити бољи, посебно зато што улажемо доста у наменску индустрију и то ћемо наставити. То се неће одразити на повећање фискалног дефицита или угрозити буџет и јавне финансије", поручује премијер.

Наводи да Србија има новца да улаже у војну индустрију и да су јој потребни пројекти и најављује отварање нове фабрике код Ужица, као и проширење капацитета у погонима у Великој Плани.

"То ће допринети развоју наше економије и бољег и модернијег оружја, наоружања и опреме", објашњава Вучић.

Каже да се српске јединице, од САЈ-а до Жандармерије, веома озбиљно припремају и истиче да не треба заборавити да је српска наменска индустрија у порасту.

Подсећа да ће серијска производња вишенаменског оклопног возила "Лазар" почети од марта следеће године.

"Имамо боља борбена возила од неких који су их за џабе добијали или су нешто куповали", додаје Вучић.

Каже да српска наменска индустрија не може да производи калибар 12,7, али да ће та машина бити набављена у Белгији и да ће за њу бити издвојено 30 милиона евра.

"Нећу да говорим о великим минобацачким калибрима, то је наше решење, ми то правимо, јачамо нашу наменску индустрију и нашу економију", истиче премијер.

Подсећа да у Србију до краја јануара треба да стигну два руска хеликоптера, а до краја године и два немачка. Када је реч о сарадњи са страним безбедносним службама, каже да са њима сарађују БИА, ВБА и МУП и да размењују информације.

Премијер подсећа да Србија има малу војску и полицију, али веома способну и добро организовану.

На опаску новинара, Вучић је рекао да плате у војсци нису смањене ове године већ прошлог новембра и истиче да ће бити повећане од 1. јануара идуће године.

Подсетивши да је и председник РС Милорад Додик присуствовао вежби, Вучић је додао да и грађани РС могу да виде како брзо Србија може да реагује и да је спремна да помогне и свима у региону.

"Србија поштује Дејтон и гарант је спровођења"

Премијер Александар Вучић истиче да Србија поштује Дејтонски споразум, да поштује БиХ и ни на који начин не нарушава њен територијални интегритет.

Премијер је на конференцији за новинаре након показне вежбе "Штит 2015" одговарајући на питања новинара рекао да је обавеза Србије да поштује Дејтонски споразум и да је један од гаранта његовог спровођења.

Вучић наводи да је виђено много идеја за рушење Дејтонског споразума, али не и план који би понудио бољи излаз.