Вести

Вучић: Србија ће увек бити уз Републику Српску

Председник Вучић изјавио је да Србија и Република Српска никад нису прекршиле договор постигнут пре 10 година, да без обзира на различита мишљења - никад не смеју да трпе односи Србије и Српске.

"Додик је рекао једну важну ствар око које смо се ми договорили још пре 10 година, анализирајући све наше грешке из историје. Пре 10 година направили смо први договор који никада нисмо прекршили, а то је да Србија и Српска, без обзира на то хоћемо ли некада имати различита виђења ствари, другачије мишљење по одређеним питањима, хоћемо ли некада лично бити у најбољима, понекад не у најбољим односима - да никада не смеју да трпе због тога наши односи", истакао је председник Вучић , на заједничкој седници влада Србије и Републике Српске, у оквиру свесрпског сабора у Београду.

Нагласио је да тај договор подразумева се никада у Србији не сме чути  лоша реч о Српској и обрнуто, као ни о онима који воде Србију и Српску.

Председник Вучић  је подсетио да је било и периода када смо постављали зидове на Дрини. 

"Да вас не подсећам на то да смо се стидели неретко свог народа из Крајине, којима смо затварали прилазе центрима наших градова и давали им само право да се крећу аутопутевима, као и до тога да увек имамо нешто да кажемо онима с оне стране Дрине", рекао је председник Вучић.

Нагласио је да је поносан на то што је рођен у Београду, али да није никада због тога говорио да је бољи или већи од неког другог и подсетио да има порекло са друге стране Дрине.

"Само за нас Србе користе различите присвојне придеве, као надимке. Па имамо и хрватске Србе и босанске Србе, црногорске Србе, и овакве и онакве. Ми овде имамо у Влади Србије и Хрвате, а јесмо ли некада рекли српски Хрвати? Нисте никада могли да чујете такву синтагму или било шта слично. То само за Србе важи. То је ваљда остало још из оног времена Независне државе Хрватске, кад су се поносили неким српским генералима у усташкој војсци", рекао је председник Вучић.

Додао је да вероватно и сада рачунају да "таквих добрих Срба има свуда".

"Имамо ми таквих неколико и на Косову и Метохији, срећом свега неколико, јер наш јуначки народ на Косову и Метохији никада није и никада неће дозволити да остане без свог имена, српског имена и презимена и без своје српске државе. Ма колико тешко било, а пред нама су тешки дани", рекао је председник Вучић.

 

У Декларацији се говори о свему

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је да се у декларацији, која ће данас бити усвојена, говори о Косову и Метохији, поштовању резолуције 1244, али се јасно говори и о дијалогу као суштинском решавању дијалога нас и Албанаца и поштовању споразума.

Председник Вучић је на заједничкој седници делегација Србије и републике Српске рекао да су у Декларацији биране речи и да се "у њој говори о свему".

"Уважили смо захтеве РС јер је то наша обавеза, постоје тачке у којима ја нисам био сасвим упућен, али сам прихватио заједно са Аном (Брнабић) и Милошем (Вучевићем) и другим члановима владе, јер нисмо ми ти који ће људима из РС говорити да боље разумемо њихове проблеме", рекао је председник Вучић.

 

Пред нама су тешки дани, мир је наш кључни интерес

Председник Вучић изјавио је да су пред нама тешки дани, али да је мир кључни интерес Србије.

Председник Вучић је на заједничкој седници делегација Србије и Републике Српске појаснио да су тешки дани пред нама пре свега због дешавања у Европи и свету, јер када сила удари на силу нико не жели да се повуче.

"Ако погледате Европу и САД они не могу да дозволе да Русија победи, а Русија да изгуби рат. И то нас води у светску катастрофу. Зато је наш витални интерес очување мира. Нападани смо, прогањани у Првом светском рату смо изгубили доста становника, у Другом исто. У антифашистичким покретима у бившој Југославији били су углавном Срби", рекао је председник Вучић.

Због тога је време, истакао је председник Вучић, да чувајући мир градимо будућност, јер да није било тих ратова било би нас више него Холанђана.

"Зато је мир наш кључни интерес", закључио је председник Вучић.

 

Српски национални интерес је економија-"EXPO 2027"

Председник Вучић изјавио је да је српски национални интерес економија без које, како је рекао, нема ни очувања ћириличког писма, ни очувања језика.

"Српски национални интерес је нешто о чему смо овде данас, чини ми се, можда не сасвим довољно говорили, а то је економија. Ми смо то назвали "EXPO 2027". Економија је суштина и прва тачка националне безбедности. Економски напредак је од виталног интереса и даје нам снагу", рекао је председник Вучић и додао да то значи и привлачење нових инвеститора.

Председник Вучић додао је да је то област у којој мора више да се ради са свима у региону - БиХ, Северној Македонијом, Црном Гором, Албанијом, Пиштином у оквиру Цефте, али и са свим европским партнерима.

Председник Вучић подсетио је да је Србија била суочена са тешким притисцима по питању чланства Косова у Савет Европе, наводећи да Приштина није испунила ништа од предвиђеног ни Бриселским, нити Охридским споразумом.

"Истовремено, доношење резолуције о Сребреници, за коју ми не кријемо да је била поприште или место догађања ужасних и језивих ствари, и то на најснажнији могући начин осуђујемо, али на једно питање никада нисмо могли да добијемо одговоре. Ако је 2015. године донета генерална резолуција о геноциду почињеном у свим деловима света, због чега је морало да се доноси специфично осам или девет година касније", упитао је председник Вучић.

Рекао је да није добио одговор ни на питање да ли је та резолуција о Сребреници донела мир унутар БиХ и у региону.

"Не, донела је радост једнима, а донела је бес и гнев на другој страни. А онда долазимо до кључног трећег питања, а што сте онда доносили ту резолуцију? Па управо због тога, да бисмо се ми међусобно сукобљавали, а да би онда долазили велики миротворци из Европе и света који ће да нам држе лекције и лупају пацке по сопственом нахођењу, онако како мисле да то њима одговара", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић поручио је да Србија мора да буде отворена за разговор са свима, додајући да се и у декларацији јасно говори о европској перспективи.

"Ми морамо да сарађујемо са нашим партнерима на западу, допало се то некоме или не, јер сутрадан ће сви да траже и своје плате, али и да траже своје место у модерном свету, а чудиће се уколико то не будемо били у стању да обезбедимо", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић навео је да у самој декларацији постоји једна тачка која говори о чувању наших традиционалних пријатељстава, оних која смо увек умели да чувамо и у најтежим могућим временима.

 

Национални интерес и економија, у понедељак 10 милиона евра за пут до Сремске Раче

Председник Вучић поручио је на седници влада Србије и Републике Српске да су главни српски национални интереси очување мира и јачање економије.

"Српски национални интерес је и економија, то смо назвали "EXPO 2027", а економија је суштина и прва тачка националне безбедности, то је од виталног интереса за све нас и оно што нам даје снагу", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић навео је да је потребно да се Србија избори за мир и напредак сопствене економије.

''А за јединство народа смо се данас изборили и молим вас, не дајмо да нам га ико икада сруши'', рекао је председник Вучић, додајући да сви они који нису присуствовали данашњој заједничкој седници имају своје представнике у њему као председнику, као и у премијеру Србије.

Председник Вучић истакао је да је у региону потребан мир.

''Нема у декларацији раздуживања. Само вас молим да милион пута размислите колико нам је свима потребан мир. Ја сам рекао Милету, знам ја за букаче и оне који се заклињу у кафани. Као и оне који су ми држали придике о српству, а кад сам донео заставу у УН тражили су да је изнесем, јер је забрањено носити'', рекао је председник Вучић.

Навео је да је Србија Републику Српску ''никад неће оставити на цедилу''.

''Једино, покушајте све мирно и у разговору с другима, и у складу с Дејтоном да решавате'', истакао је председник Вучић.

Председник Вучић најавио је да ће Србија у понедељак уплатити десет милиона евра намењених за изградњу ауто-пута Бијељина-Сремска Рача.

''Надамо се ускоро инвестиционом рејтингу, то би био први пут у историји Србије, али то би био и успех Српске и сваког Србина'', рекао је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је и да је срећан јер су чланови влада Србије и Републике Српске коначно добили прилику да упознају своје партнере, да се друже, разговарају и договоре многе ствари које заједнички морају бити урађене.

"Многи ће људи рећи, па чему све ово? Нападнути смо у региону. 'Кич представа, играће коло, мало ће да им лета авиони'. Ја сам, видите, срећан што је коначно сваки министар из Републике Српске упознао свог партнера из Владе Србије, што су могли да се друже, што су могли да разговарају, што су могли да виде једне другог, што су им се појављивале неке нове идеје", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић додао је да је ово прилика и да људи из Републике Српске сазнају које лековима и које генеричке базе сировина Србија има и на шта све могу да рачунају у случају да у Европи дође до до већих проблема. 

Председник Вучић током излагања истакао је да се Србија увек позива на Дејтонски споразум који, како је рекао није потписала као случајни пролазник, већ као неко ко би морао да буде гарант спровођења споразума.

"А они ће нам данас сви рећи, "не, нисте ви гарант". Као што ће нам рећи, "а где се то проводи асимилација". Онда им кажете, па како је могуће да од 340.000 Срба или 300.000 Срба, једва да имате да данас преноћи 80.000 Срба на КиМ. Ако то није асимилација и ако то није етничко чишћење, не знам шта је друго. То је дефиниција етничког чишћења и асимилације", навео је председник Вучић.

Председник Вучић додао је да у Хрватској данас живи око 20.000 Хрвата православне вере и оценио да је то тековина усташке Независне државе Хрватске (НДХ) и, како је рекао, лажног патријарха Гермогена, који је био поглавар канонски непризнате Хрватске православне цркве.

"Они су га довели и поставили да оснује Хрватску православну цркву како би Србе који су били антифашисти и који су се борили против усташког режима окренули да буду послушни грађани, али да припадају неком другом, а не српском роду. И сви ћуте. Забрањују председнику Србије да посети Јасеновац. Забрањују министрима у Влади да посете Јасеновац", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је да ће због тога, бити формиран тим који ће изградити меморијалне центре посвећене јасеновачким жртвама у Доњој Градини и у Београду.

"Ја ћу сада и да надгледам да то урадимо што је могуће брже. Биће изграђен уз Саву, јер нам је Сава лешеве доносила из Јасеновца све до Београда, тако да ћемо наћи погодно место и изградити то да цео свет може и у Београду да види и у Доњој градини коликог је страдање српског народа било", рекао је председник Вучић.

 

 

Извор: Танјуг/РТС 1