Вести

Вучић: Србија ће увек бити уз свој народ

Председник Републике Србије Александар Вучић је вечерас на скупу "Србија наде" поручио да је најважније питање за друштво, које се чуло после трагедија 3. и 4. маја, које је поставила мајка једне од убијених девојчица - чему смо учили децу, чему их учимо данас и шта ћемо да их учимо сутра и додао да децу треба да учимо заједништву, а не поделама.

Грађани су скандирајући дочекали председника са - "Ацо Србине", а он их је замолио за минут ћутања за настрадале трагедијама у ОШ "Владислав Рибникар" и  у Младеновцу.

"Бескрајно вам хвала што сте у оволиком броју дошли на плато испред Дома Народне скупштине, што киша која цео дан пада није вас отерала одавде, показали сте колико сте упорни и спремни да се борите за нормалну и пристојну Србију, бескрајно вам хвала на томе", поручио је председник Вучић на почетку говора.

Председник Вучић је рекао да данас морамо да разговарамо у тишини и да покушамо да чујемо и питање и одговоре, сваку муку коју заједно осећамо и сваки страх и сумњу, јер смо то дужни деци коју смо изгубили и сваком детету коме треба да помогнемо да порасте, јер од нас овде добрим делом зависи где и како ће расти.

Истакао је да морамо да видимо да ли ћемо децу учити мржњи или љубави разумевању или свађама, поделама или заједништву и  хоће ли сутра говорити да су једни народ и елита, а други руља и сендвичари, једни унижени, а други узвишени и да ли ће знати да кажу добар дан, хвала и молим, или су  други непријатељи које треба уништити јер се разликују.

 

Вечерас седница Савета за националну безбедност

Председник Вучић изјавио је да ће после скупа "Србија наде" бити одржана седница Савета за националну безбедност поводом најновијих дешавања на Косову и Метохије.

"Говорићемо шта ће бити на КиМ, а плашим се много тога лошег јер знам са киме имамо посла", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је оценио да су приштинске власти намерно чекале овај дан када је значајан број мушкараца са севера КиМ дошао у Београд да би, како је рекао, напали на општинске зграде и у Зубином Потоку, Лепосавићу, Звечану.

Председник Вучић је рекао да су због свега што се дешава заједништво и јединство потребнији него икада. 

Председник Вучић је захвалио грађанима који су великом броју дошли испред парламента, а они су му скандирали "Ацо, Србине".

"Имамо само да вам кажем да када смо уједињени и заједно тада нам нико не може ништа", рекао је председник Вучић.

Председник је, говорећи о мерама након масовних убистава у Београду и околини Младеновца, рекао да је у акцији разоружавања прикупљено више од 50.000 цеви и минско-експлозивних средстава.

"Размислите само колико смо живота тиме сачували и спасли. То је важно, да држава предузима мере, увели смо полицајце у школе. Још много тога ћемо морати да урадимо како би се и наставници и деца осећали сигурније", поручио је председник Вучић.

 

Сутра ће неко други преузети СНС, од Видовдана формирање Покрета за државу

Председник Вучић најавио је на скупу "Србија наде" да ће од сутра неко други водити СНС, као и да ће од Видовдана почети формирање Покрета за народ и државу, чији ће стожер бити СНС.

"Ово је последње вече у коме вам се обраћам као председник СНС, сутра ће  неко други преузети моју, вашу, нашу СНС, чији ћу члан остати и верни и одани члан бити. Али ћу од сутра бити председник свих грађана Србије, а не председник политичке партије", рекао је председник Вучић.

Како је рекао, дивни људи ће од сутра преузети руковођење СНС.

"Али већ за Видовдан управо због кризе у којој се налазимо крећемо, а  а замолићу и СНС да буде стожер свега, у формирање Покрета за народ и државу, да бисмо имали базу и ослонац да сачувамо нашу земљу у наредне две и три кризне године које су одлучујуће за будућност Србије. И знам да то то без СНС не можемо", навео је председник Вучић.

 

Нико не сме да напада цркву, без обзира да ли је верник

Председник Вучић рекао је у свом обраћању на скупу "Србија наде" да су се претходних дана десили напади на Српску православну цркву, додајући да то не сме да се дешава без обзира да ли је неко верник или није. 

"Претходних дана смо видели и напад на српску цркву. Не сме то да се дешава, не морате да будете верници, одвојена је црква од државе, не може да се руши српска црква јер је неко споља наредио", рекао је председник Вучић. 

Председник Вучић је упозорио да је пред свима тежак период, посебно када је у питању Косово и Метохија и то вечерас и сутра ујутру. 

"Ми немамо куд, притисли су нас преварама, триковима са свих страна и тако притиснути уза зид немамо куд осим да бранимо своју земљу и чувамо народ. Борићу се за сваки секунд мира, али вам кажем - први напад на Србе на северу КиМ - Србија неће седети скрштених руку. Хоћете да протерујете Србе? Нећете их протерати", рекао је председник Вучић. 

Председник Вучић је рекао да је недавно један српски полицајац убио Бошњака у Прибоју и нагласио да све док је он председник увек ће то бити осуђено те да то више никада не сме да се деси. 

"Недавно је један Србин полицајац убио Бошњака у Прибоју. Док сам председник увек ћемо то да осудимо, и видели сте вечерас Бошњакињу која је причала о овој земљи најлепше ствари. Сви смо једнаки, једнако смо сви и богати и сиромашни, исти ваздух дишемо. Србија мора да буде сигурна за све њене становнике, ма које вере и нације били", поручио је председник Вучић.  

Председник Вучић је нагласио да је 11 година служио свом народу верно и одано и можда верније и оданије него што неко може да замисли и зна. 

"Ових 11 година сам и на челу СНС, најбоље и највеће странке дивних домаћина, поштених људи, оних који су променили Србију - од закатанчених фабрика довели у земљу инвестиције. Земља у којој је плата била 320 евра до 740 евра и која ће за две године бити 1000 евра, до пензије која ће за две године бити 540 евра - то смо заједно урадили", рекао је председник Вучић. 

Председник Вучић је нагласио да су на изборима побеђивали зато што други никада нису имали политику, већ су само размишљали како на силу и уз помоћ некога са стране да се дочепају власти. 

 

Позивам политичаре на дијалог, прелазних влада неће бити

Председник Вучић позвао је вечерас на скупу "Србија наде" политичаре опозиције на разговоре и дијалог како би заједнички решавали проблеме у институцијама, а не на улици и истакао да прелазних влада неће бити и да ће се власт бирати на изборима народном вољом.

"Оне које не могу да ценим су политичари који ће ући у анале бешчашћа јер су злоупотребили највећу трагедију нашег народа. Позивам и те политичаре на разговоре и дијалог, моја врата су од сутра отворена за сваког од њих, да разговарамо и решавамо проблеме у институцијама система. Нису ауто-путеви место где се проблеми решавају, није мржња та којом проблеми треба да буду решени, јер ми њих не мрзимо, чак ни њих који ће у анале бешчашћа ући, а волимо народ који је тамо био окупљен", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је навео да су неки опозициони политичари покушали да злоупотребе две трагедије које су се недавно догодиле у Србији и да због тога не заслужују поштовање, али да су обични људи који су шетали на тим протестима пристојни људи који желе добро Србији.

"Оне који не могу да ценим су политичари који су ушли у анале бешчашћа, они не заслужују никакво поштовање, а наш народ само поштовање", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је навео да су се претходних дана критиковали ријалити програми, а сада када је речено да се укида на једној телевизији то, како каже, никога не занима, јер је постојала само жеља да се он сруши и Влада Србије.

"Нажалост те политичаре нису интересовала деца нити Србија, КиМ нити било ко. Позивам вас на дијалог и разговор, али прелазних влада неће бити, док сам жив то вам нећу потписати, власт ће се бирати на изборима, народном вољом, а не упадима у институције и претњама на улици. Лепо да похвалите мере које смо донели, јер то су мере и за вашу децу и породице, да се захвалите што смо укинули ријалитије јер вам је то било много важно и да кажете шта је то још о чему можемо да разговарамо, то би било одговорно", рекао је председник Вучић.

Председник је навео да је поносан на самосталну и независну политику коју Србија води и додао да нашом земљом управља народ који бира своје представнике, те да они доносе одлуке коме и када ће се увести санкције.

"Поносан сам на то што код нас не управљају амбасадори нити шефови влада и држава других земаља. Овом земљом управља народ који бира своје представнике, ми сами доносимо своје одлуке, коме ћемо и када да уводимо санкције и коме нећемо да уводимо санкције и како ћемо да се понашамо. Тако се понаша одговорна држава", рекао је председник Вучић.

 

Не идем нигде, борићемо се за Србију заједно

Председник Вучић изјавио је вечерас да је народни покрет замислио као нешто шире од свих партија у коме ће се окупити одговорни и озбиљни људи који знају колико је важно да Србија буде на путу ка Европској унији, али да не руши своја савезништва са својим пријатељима на истоку.

Председник Вучић је рекао да жели да окупи и много независних интелектуалаца и пуно људи који нису имали прилику до сада.

"Да променимо и оне локалне челнике који су били лоши и да се изборимо да неки млади виде своју будућност и да заједнички са нама раде у наредном периоду", рекао је председник Вучић и захвалио свима у политичкој партији са којима је сарађивао и посебно на томе што никада нису дозволили "да ми мрзимо".

Председник Вучић је такође поручио грађанима да не брину и да он не иде баш нигде, наводећи да ће се борити за Србију.

"Борићемо се за Србију заједно и побеђиваћемо заједно, отвараћемо нове фабрике, повећаваћемо плате и пензије, субвенције пољопривреди", рекао је председник Вучић.

Захвалио је и својој породици која је истрпела свашта у последњих 11 година.

"Трпели сте и ви. Постали смо сендвичари, ботови, кажу да вас је неко натерао да дођете, вас, дивне људе који по киши стојите сатима. Срам их било. И ако хоћете, ја сам ваш и увек ћу бити ваш и сендвичар и бот и шта год хоћете", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је оценио и да лажна елита која је изгубила своје привилегије дели народ и поручио им је да ће он увек бити уз народ и да се на то навикну.

"Србија ће увек бити уз свој народ и народ ће увек бити уз своју државу и то не можете да победите", истакао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да је величанствен скуп који је одржан вечерас није ни против кога, већ да су се људи окупили због љубави према Србији.

"Хвала свима који сте дошли и из Северне Македоније, Хрватске, Црне Горе из свих крајева бивше Југославије", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је приметио и да никада нико оволику подршку није имао и захвалио је свима уз поруку да их све воли.

"Оно што тражим од вас је вера у Србију, љубав за Србију и борба за Србију", рекао је председник Вучић и на крају обраћања додао да је поносан јер је скуп протекао без иједног инцидента.

 

 

Извор: Танјуг/РТС