Вести

Вучић: Србија ће увек подржавати Републику Српску

Председник Републике Србије Александар Вучић изразио је задовољство што ће Србија и Република Српска заједно у Бусијама обележити Дан сећања на страдале и прогнане Србе у "Олуји".

Вучић је подсетио да се данас обележава 26 година од операције хрватских снага "Олуја" у којој је више хиљада Срба убијено, а више стотина хиљада Срба протерано са вековних огњишта.

 

Хвала Датунашвилију на изванредном резултату

Вучић честитао српском репрезентативцу у рвању Зурабу Датунашвилију на освојеној бронзаној медаљи на Олимпијским играма у Токију.

"Хвала на изванредном резултату", рекао је Вучић.

 

Ново возило у Војсци Србије зваће се по Лазанском

Вучић је саопштио да ће се ново возило српске армије, које ће произвести Југоимпорт СДПР, звати по преминулом амбасадору Србије у Русији, војном коментатору Мирославу Лазанском.

"Данас је тежак дан за нас, изгубили смо великог човека", рекао је Вучић, изразивши још једном саучешће породици Мирослава Лазанског.

Вучић је пренео да ће се ново возило Војске Србије звати по Лазанском.

"Већ је договорено са Југоимпорт СДПР-ом да се следеће возило, мултифункционално возило за армију, зове по Лазанском. Поред ''Лазара'' имаћемо и возило ''Лазански''", рекао је Вучић.

 

Наметнуте одлуке нису добре, само оне уз сагласност свих у Босни и Херцеговини

Вучић је поновио став Србије, а поводом одлуке донедавног високог представника у Босни и Херцеговини Валентина Инцка да наметне забрану негирања геноцида, да окторисане и наметнуте одлуке никад нису добре, већ да оне морају да буду у интересу и уз сагласност сва три народа у Босни и Херцеговини, Срба, Хрвата и Бошњака.

"То је суштина и дух Дејтонског мировног споразума, а не наметање решења и одлука", рекао је Вучић.

Председник је истакао да је Србија изразила своју жељу да се поштује Дејтонски мировни споразум, да се сачува мир и стабилност у целом региону.

"Србија поштује територијални интегритет Босне и Херцеговине, али и Републике Српске, и наставиће да се у складу са обавезама из Анекса 10 Дејтонског споразума одговорно понаша", подвукао је председник Србије.

Додао је да је саслушао саговорнике из Републике Српске, по питању свих важних тема које се тичу ситуације у региону, Босни и Херцеговини, Републици Српској, а посебно имајући у виду Инцкову одлуку.

Вучић је рекао и да ће након састанка са руководством Републике Српске уследити састанак са представницима опозиционих странака из Републике Српске, као и опозиционих партија из Србије, које су желели да разговарају са властима, али нису тражиле присуство странаца.

Додао је и да ће и представници других опозиционих странака, ако буду желели, добити позив за овакве састанке.

Пренео је да је било разговора о економским пројектима.

С тим у вези најавио је да ће Србија, заједно са конзорцијумом српских компанија преузети 80 одсто трошкова изградње пута од Раче до Бијељине.

Подсетио је да Србија сама гради и изградиће ускоро мост на Сави.

"Верујем да ће то бити допринос пријатељству са свим народима и братству са српским народом. Тај пут иде ка Бањалуци и Сарајеву, али и везује Србију и са другим градом по величини у Републици Српској Бијељином", додао је Вучић.

Указао је и на ауто-пут од Београда до Сарајева, који би требало да иде од Пожеге до Котромана у Србији и од Вишеграда до Сарајева у Босни и Херцеговини.

С тим у вези, како је рекао, замолио је члана Председништва Босне и Херцеговине Милорада Додика, да разговара са партнерима и види да ли желе тај ауто-пут, јер од тога зависи одлука и брзина изградње и на територији Србије.

Вучић је рекао да је било разговора и о енергетским пројектима, као што је Бук-Бијела, те и пружању подршке здравственој и социјалној политици Републици Српској, коју ће даље пружати Србија.

Такође, указао је да ће бити настављена помоћ за четири општине Дрвар, Костајницу, Дубицу, Невесиње и изразио наду да ће се то одразити не само на финансијску санацију буџета, већ да ће и грађани тих општина моћи да осете и виде бољитак за себе и своју децу.

Вучић је рекао да разговор није био лак и лагодан имајући у виду ситуацију, посебно како су је описали Додик и други чланови делегације.

"Надамо се и верујем, а желимо добре године и деценије Републици Српској, мир, слободу и стабилност. рекао је Вучић и поручио:

"Ми ћемо дати све што можемо да се таква стабилност очува у региону, посебно у Босни и Херцеговини, да можемо да разговарамо о економским пројектима и свакој другој сарадњи у будућности".

 

Договорена заштита српског језика

На састанку са представницима Републике Српске договорено је да до 15. септембра буду донети нацрти закона о заштити и употреби српског језика и ћириличног писма, који ће донети исту нормативу у Србији и Републици Српској, рекао је Вучић.

Вучић је нагласио да до Дана јединства, треба да се донесу нацрти закона, како би се ишло на уређење школских програма из најважнијих предмета, посебно историје, географије, српског језика и књижевности, чиме би школе у Србији и Републици Српској имале исти садржај.

"Сви велики европски народи свој идентитет чували су кроз језик и писмо. Немци кроз Гетеа, Шилера, браћу Грим, а и ми Срби имамо много заједничких писаца. Никоме ништа нажао не чинимо ако чувамо свој српски језик, осим што чувамо своје име и презиме, своју будућност", поручио је Вучић.

 

Не верујемо да ће било ко почети да користи Бонска овлашћења

Вучић је изјавио да не верује да ће било ко почети да користи Бонска овлашћења, којима се даје право високом представнику у Босни и Херцеговини да доноси одлуке на недемократски начин и да их октроише тако да оне не буду у складу са интересима сва три народа.

Поручио је да Србија у томе неће учествовати, одговарајући на питање да ли ће Србија прихватити ако високи представник у Босни и Херцеговини крене да смењује српске представнике у органима власти у Босни и Херцеговини и шта ће учинити по том питању.

"За Србију су прихватљиве само оне одлуке око којих су сагласни Срби, Хрвати и Бошњаци. Тако је било и тако ће и да остане", поручио је Вучић.

Такође, поручио је да Србија неће, иако не верује да то може да се догоди, као и да је сигуран да се то неће догодити, учествовати у нелегитимном смењивању легитимних представника власти или легализовању нелегитимних и октроисаних одлука било кога.

"Не пада нам напамет да учествујемо у таквим стварима", нагласио је Вучић.

 

Одлуке Скупштине Српске резултат наметнутих одлука

Вучић је изјавио да није коментарисао одлуке донете у Скупштини Републике Српске везане за промене кривичног закона које је наметнуо претходни Високи представник у Босни и Херцеговини Валентин Инцко јер су резултат октроисаних, наметнутих одлука.

"Таквих одлука не би било у Скупштини Српске да није било октроисања неких других одлука и зашто да коментаришем последицу, када коментаришем узрок", рекао је Вучић одговарајући на питања.

Додао је да је за Србију важно и добро када су по битним питањима политички чиниоци у Српској уједињени.

За новог високог представника Кристијана Шмита, Вучић је рекао да га је сретао много пута и да има коректне односе са њим.

"Мислим да је интелигентан човек, али то нема везе са мојим ставом или ставом Србије о наметнутим одлукама", нагласио је Вучић.

 

Српско јединство показује да смо научили лекције

Политиком српског јединства, уједињавања око циљева око којих можемо да се договоримо, довољно показујемо да смо научили тешке лекције из прошлости, истакао је председник Србије Александар Вучић.

Вучић је уз то нагласио да Србија мора да буде опрезна и да мора водити рачуна о свим аспектима, пре свега брине о свом економском расту, миру и о томе шта ће оставити у будућности својој деци.

Рекао је да разуме фрустрације Милорада Додика политичким приликама у Босни и Херцеговини.

"Мислим да је сваки разговор добар, а разумем одлуке људи у Републици Српској које су донели. Верујем да је могуће постићи договоре у будућности који би значили више поштовања, разумевања, и пре свега поштовања Дејтонског споразума, јер он није донео само мир, па можете да радите са њим шта хоћете, већ је донео механизме на основу којих Босна и Херцеговина постоји, на којима постоји Република Српска", рекао је Вучић.

Треба да се држимо Дејтонског споразума, поручио је Вучић одговарајући на питање да ли чињеница да високи представник међународне заједнице није изабран на основу одлуке Савета безбедности УН може имати неке импликације на његове одлуке и позицију.

Вучић је рекао да ће Србија увек имати сву пажњу и све време света да слуша своје сестре и браћу из Републике Српске, представнике нашег народа и да им, у чему год може, излази у сусрет.

"Сигуран сам, да ако се не усагласимо око неког питања, па тако и неких спољнополитичких, неће нико да се љути. Поносан сам на чињеницу што претходних неколико година није било размене тешких речи и тако ћемо наставити. Захвалан сам што је Додик увек поштовао наш договор, а верујем да ће и у будућности моћи да рачуна са још већом подршком Србије", закључио је Вучић.

 

Србија подржава територијални интегритет Босне и Херцеговине, али и интегритет Републике Српске

Вучић је истакао још једном да Србија подржава територијални интегритет Босне и Херцеговине и територијални интегритет Републике Српске у оквиру Босне и Херцеговине.

Председник је поручио свима који критикују Србију у Сарајеву, а одговарајући на питање да ли очекује безрезервну подршку од стране Србије за све одлуке укључујући и све чешће најаве о самосталности Републике Српске.

"Никада из Београда у последњих девет, десет година нисте чули лошу реч о Бошњацима или Сарајеву. Ја разумем ту потребу да се води свакодневна кампања против Србије, некоме је потребно за изборе, некоме за популарност и за то је потребно напасти Србију и мене као њеног председника и говорити о ономе што никада нисмо рекли", рекао је Вучић.

Што се Србије тиче, како је навео председник, Србија хоће да се сачува мир.

"Ми желимо дијалог са Бошњацима, да разговарамо о свему, али ће Србија наравно подржавати и уставно-правна и дејтонске и обавезе и права Републике Српске и у складу са тим и у складу са Законом о специјалним и паралелним везама се понашамо", рекао је председник.

Додаје да зато говори о школским програмима, култури, језику, писму.

Истиче да како Србија не жели да угрози територијални интегритет Босне и Херцеговине, било би лепо да се чује да неко не жели да укине Српску, а не да доноси програмске акте на партијским скуповима како му је једини циљ да је укине.

"Немојте да тражите од Српске да буду послушници онима који траже њено укидање, а што се Србије тиче, она неће свој став да мења, подржава територијални интегритет Босне и Херцеговине, али и интегритет Српске и сва права и обавезе Републике Српске које произилазе из Дејтонског споразума", нагласио је Вучић.

 

 

Извор: Танјуг/РТС 1