Вести

Вучић: Србија јача своју безбедност, сигурност и то је темељ даљег снажења наше државе

Председник Србије Александар Вучић каже да су саветници немачке канцеларке Ангеле Меркел од приштинских власти недвосмислено затражили укидање такси на српску робу. На састанку у Београду тема су били односи са Приштином и како да се сачувају мир и стабилност. Очекује да у априлу буде нових помака из ЕУ како би се тренутно стање променило.

Александар Вучић је рекао да је са саветницима немачке канцеларке Јаном Хекером и Матијасом Литенбергом разговарао о односима Београда и Приштине.

"Нисмо се приближили договору јер не преговарају Немци са њима већ ми, а таквих преговора нема", рекао је Вучић. Не верује да ће таксе ускоро бити укинуте, јер, како каже, они који су их увели сматрају да за то имају велику подршку на косовској политичкој сцени.

"Свеједно, платформа коју су донели је толико лоша и упознао сам немачке саветнике са ставом Србије, рекао да је толико ужасна да не видим начин да то буде промењено у будућности. Праћена је законским актима, има обавезујућу снагу и није питање само територијалног интегритета Косова, који се поклапа са интегритетима Србије, јер они сматрају да је Косово независна држава од 2008. године, што је подржано 2010. године одлуком Међународног суда правде, већ ту има још десетине услова језивих за Србију", рекао је Вучић.

Са саветницима Ангеле Меркер разговарао је, каже, о томе како да се сачувају стабилност, мир, како да се избегну даље ескалације.

"Они су рекли да су недвосмислено тражили укидање такси, што је важно да као најмоћнија земља ЕУ траже, и очекујем да током априла буде нових помака из ЕУ да се ствари на терену промене, а видећемо да ли ће то довести до укидања такси", рекао је Вучић.

На питање зашто Београд није усвојио платформу за преговоре са Приштином, Вучић одговара да је то јасно сваком разумном човеку.

"Ако хоћете да разговарате са неким, онда не закуцавате ствари. Ако их закуцате, тешко је ексере извући. Да планирамо платформу која би била слична приштинској, у којој бисмо рекли да нема разговора ни о чему, од територијалног интегритета Србије до тога да поставимо трибуна за Албанце који су силовали Српкиње, онда вам је јасно да правите да договора никада не буде", рекао је Вучић.

 

Нема замрзнутог конфликта

Истиче да, за разлику од других, српска страна показује јасно опредељење за разговор и показује далеко већу одговорност јер није увела реципрочне мере.

"Ако не желите договор, онда се понашате као Приштина. Замрзнутог конфликта више нема'', каже председник.

"Какав је замрзнути конфликт кад неко сутра дође и заузме Трепчу. Је л' ми имамо конфликт ако хоће да заузму Газиводе?", упитао је Вучић. Председник је рекао да је важно да се не правимо да проблем не видимо.

"Ако не успемо да решимо проблем, онда ником ништа. Још једна изгубљена генерација. Време је важан фактор и у политици и у животу", навео је председник Вучић. Приштина, додаје, затвара све линије за пролаз камиона.

"Они хоће да нам зауставе све на северу. Нама су ту прилично везане руке, али се боримо да наше становништво снабдевамо. Свакога дана морамо да се боримо са тим. Плашим се да смо далеко од решења и од укидања такси и те врсте нормализације протока људи и робе", рекао је председник. Према његовим речима Приштина хоће да нам заустави све на северу.

"Они и даље не кажу ко је убио Оливера Ивановића, јер немају појма, или се праве да немају појма. Оптужују људе за нешто од пре 7 или 8 година. Све раде са људима који су способни за одбрану КиМ", изјавио је Вучић.

''За разлику од нас, Албанце инвестиције не интересују, они инвестиције немају'', каже председник.

"Њих финансирају споља. Нас занимају инвестиције и верујем да ћемо успети да направимо такав амбијент који ће чувати стабилност Србије", навео је председник. Имали смо, каже, замрзнут конфликт са Хрватима, па смо имали замрзнут конфликт у Босни.

"Одједном дошао 1. мај, па смо имали Бљесак. А државни врх нам се правио да се ништа није догодило", изјавио је Вучић.

Вучић је прецизирао да је посао оних који воде државу да брину о својој земљи.

"Питам шта да радимо ако крену да уједињују Митровицу или да заузимају Газиводе? Морамо да се понашамо одговорно, да покажемо решење. Морамо да покажемо да смо све време радили на компромису и решењу. Албанци нису ни тако снажни, нити смеју да се тако понашају да немају нечију подршку. Ми морамо полако да ствари доводимо на своју страну", додао је Вучић.

 

Разграничење Ћосића и Ђинђића

Да смо прихватили разграничење које је Ђинђић предлагао, ми бисмо били у ЕУ, и могли бисмо да кажемо да је VW код нас, казао је Вучић.

"Не заборавите, када су Ђинђић и Ћосић о томе говорили, наша ситуација је била много повољнија. Нисмо имали границе на Јарињу и Брњаку, нити пресуду МСП-а. Данас смо у тежој ситуацији", навео је председник. Политиком се, каже председник, бави због будућности.

"Ја се политиком бавим да би нешто остало иза нас, не пусти снови, већ фабрике и живот за будућност Србије. То је заштита националних интереса, али на одговорној бази. Када сте на оваквом месту морате да будете спремни да платите цену", објаснио је Вучић.

 

20 година од НАТО агресије

То је била класична агресија на једну суверену земљу, и није вођена само бомбама из ваздуха, већ свим расположивим средствима, сматра Вучић.

"И данас сам уверен да Србија за то није одговорна, да није то заслужила и да је страшно какве је жртве имала Србија, од мале Милице, до полицајаца, војника", навео је председник.

На годишњицу ће се обратити грађанима, уз молебан који ће приредити патријарх српски Иринеј и архијереји СПЦ-а. Имаћемо, каже, пре тога параду у Нишу и моћи ћемо да видимо разлику између онога што имамо данас и онога што смо имали раније, рекао је председник.

Како је навео, биће 1500 специјалаца обучених по најмодернијим светским стандардима. Видећете 8 од 10 авиона "Миг 29", ове године видећете и хеликоптере. Србија озбиљно јача своју безбедност, сигурност и то је темељ даљег снажења наше државе. Она мора да се убрза кроз повећање плата, изградњу станова за припаднике војске и полиције, и даље јачање економије", закључио је председник.

 

 

 

 

 

извор: РТС