Вести

Вучић: Србија је добро место за француске инвеститоре

Србија је добила обећање да ће имати још снажнију подршку Француске на путу у ЕУ, а добре историјске везе две земље сада треба унапредити много јачом економском сарадњом, закључци су првог дана посете француског премијера Мануела Валса Београду.

Валс, који предводи бројну привредну делегацију, састао се на почетку посете са српским премијером Александром Вучићем након којег је одржан српско-француски бизнис форум.

Двојица премијера и градоначелник Београда Синиша Мали потписали су Меморандум о разумевању о градњи метроа у Београду.

Потписано је још пет споразума: Меморандум о разумевању о развоју међународних аеродрома у Србији, Писмо о намерама између јавних предузећа „Електропривреда Србије“ и „Шнајдер електрик“, Споразум између двеју влада о социјалној сигурности, Споразум у области саобраћаја и инфраструктуре и Споразум о техничкој сарадњи у области јавно-приватног партнерства.

Вучић је на састанку с премијером Француске и привредницима из те земље навео да са позиције пријатељства које везује две земље треба да пређемо још снажније на економске теме.

"Србија је добро место за француске инвеститоре", поручио је премијер Вучић.

Подсетивши да укупна економска размена прелази 700 милиона евра, да је Србија извезла 256,6 милиона евра у Француску, што је десетогодишњи максимум, а да је увезла робу вредну више од 400 милиона евра, Вучић је оценио да је Француска једна од првих земаља која је дошла у Србију после 2000. године и да су у Србији сви поносни на Мишелин, Лафарж...

С обзиром да су у Србији 502 предузећа у процесу приватизације Вучић је рекао да очекује веће учешће француских фирми у том процесу.

Он је навео са Валсом је разговарао и о великим инфраструктурним пројектима, да је било речи и о Аеродрому Никола Тесла који има процентуално највећи раст броја путника у Европи те да постоји потреба за новом пистом коју би, како је навео, Србија могла да изгради са француским партнерима.

Вучић је на конференцији за новинаре најавио да ће радови на београдском метроу почети 2016. године, а премијеру Валсу још једном захвалио на подршци Србији на њеном путу евроинтеграција.

"Имали смо подршку Француске и онда када се она јавно није ни видела. Србија то уме да цени и да поштује", рекао је премијер.

Он је казао и да је током разговора са француским колегом обећао да ће Србија чувати регионалну стабилност и закључио:

"Разговараћемо са свима у региона, обећао сам да ћемо проблеме решавати на најбољи могући начин, а уверен сам да ћемо у конкретним стварима направити велики напредак и да ће веома брзо Француска постати један од наша три најзначајнија спољнотрговинска партнера".

Вучић је поновио данас да је европски пут стратешки циљ Србије, те да Србија подржава територијални интегритет Украјине, али да неће уводити санкције Русији.

 

Валс: Србија на прекретници, наша влада је ту да вам помогне

Премијер Француске Мануел Валс рекао је да Француска схвата да се Србија налази на историјској прекретници и да његова земља има амбиције за Србију које су на нивоу оних које има српски премијер Вучић.

"Знам да нас сада слуша велики број Срба и то нас обавезује да будемо на нивоу. Наша влада је ту", поручио је Влас на отварању српско-француског бизнис форума.

Истакавши да и чињеница да се форум одржава на почетку његове посете Србији показује колики значај Француска придаје економској сарадњи, Влас је рекао да добре историјске везе између две земље сада морају да се унапреде много јачим економским везама.

"На вама, привредним субјектима да обезбеде идеје, инвестиције и радна места. Премијер Вучић нам је поставио циљ високо тиме што је рекао колико је радних места у Србији отворила Немачка", рекао је Валс, подсетивши да је Француска тек десети директни инвестирор у Србији.

Према његовим речима, трговинска размена није на задовољавајућем нивоу али напредује.

Посебно је истакао значај чињенице да је у порасту извоз Србије у Француску и то за 37 одсто у периоду 2012/2013. године и још 33 одсто током првих осам месеци ове године.

"То повећање извоза у Француску и друге земље је добра вест за економију Србије. То потврђује да стратегија владе Србије даје резултате. На нама са француске стране је да успоставимо равнотежу трговинског биланса".

Говорећи о ентузијазму и поверењу у сарадњу са Србијом, Валс је рекао да се они базирају на два позитивна сигнала - опредељењу Србије да иде у ЕУ и кохерентности размена између две земље.

"Иако је тешко ускочити у воз у покрету Србија је на путу ка ЕУ већ оставарила значајне напоре, а последњи Извештај ЕК је био веома позитиван", рекао је Влас, додавши да се Србија определила да се организује за нови начин функционисања економског живота.

"Знам да сте одлучно предузели реформе", рекао је Валс.

Говорећи о областима најперспективнијим за сарадњу Валс је посебно истакао инфраструктуру и саобраћај, нагласивши да би без железничких веза и аутопутева економски развој Србије био хендикепиран.

"У Француској имамо знања и искуства које желимо да поделимо", рекао је он. 

Најављујући Меморандум о разумевању за градњу метроа у Београду, француски премијер је рекао да ће то бити структурни пројекат за Београд и Србију, посебно ако се има у виду амбициозна визија премијера Вучића за главни град.

Меморандум ће бити потписан и за Аеродром Никола Тесла, рекао је Валс и додајући да експерти раде на проналажењу најбољих решења за финансирање пројекта метроа, закључио: "Меморандум један папир, ми чекамо реализацију".

 

Потписано шест споразума

Премијери Србије и Француске, Александар Вучић и Мануел Валс, и градоначелник Београда Синиша Мали потписали су данас Меморандум о разумевању о градњи метроа у Београду и још пет споразума.

Потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић, председник компаније „Ванси аеропор“ и генерални директор аеродрома „Никола Тесла“ Саша Влаисављевић потписали су Меморандум о разумевању о развоју међународних аеродрома у Србији.

Директор Дирекције за стратегију и инвестиције Милош Стојановић и директор компаније „Шнајдер електрик Србија“ потписали су Писмо о намерама између јавних предузећа „Електропривреда Србије“ и „Шнајдер електрик“.

Министар за рад, запошљавање , борачка и социјална питања Александар Вулин и амбасадорка Француске у Београду Кристин Моро потписали су Споразум између двеју влада о социјалној сигурности .

Министарка Михајловић и амбасадорка Моро потписали су Споразум у области саобраћаја и инфраструктуре, а министар привреде Жељко Сертић и генерални директор француске Агенције за техничку подршку Ањес Арсије Споразум о техничкој сарадњи у области јавно-приватног партнерства.

Валс ће се у петак састати с председником Србије Томиславом Николићем и градоначелником Београда Синишом Малим, најављено је на вебсајту француске владе.

Премијери Вучић и Валс ће потом, како је наведено у саопштењу владине Канцеларије, предводити делегације двеју земаља на церемонији полагања венаца на Споменик захвалности Француској на Калемегдану, где ће се и обратити присутнима.

Вучић, Валс, Мали и председник општине Обреновац Мирослав Чучковић састаће се затим у згради општине Обреновац, где ће се обратити медијима, и обићи ће локалитет на којем ће једној вишечланој породици бити изграђена кућа.

Премијер Валс ће током посете Београду разговарати и са студентима Београдског универзитета и члановима француске заједнице у Србији, најављено је претходно из Париза.