Вести

Вучић: Србија је кренула усправно у будућност коју сама гради

У Врању је данас почела изградња јефтиних станова за припаднике Војске Србије и полиције, а председник Србије Александар Вучић поручио је да ће ти станови осигурати и олакшати будућност припадницима снага безбедности на југу Србије.

"Ми не сањамо и не замишљамо будућност, ми је градимо. Свесни смо колико та будућност зависи од нас, нашег рада, труда, спремности да је направимо", рекао је Вучић у обраћању грађанима.

Вучић је рекао да ће припадници служби безбедности у Врању везати свој живот за југ Србије и да ће и грађани бити сигурнији јер ће знати ко их чува и ко им помаже да се осећају сигурно.

Вучић је рекао да ће у првој фази бити изграђено 186 станова, у другој 198 станова, док ће у Србији бити изграђено укупно 8.022 стана.

"То је живот за више од 8.000 породица, значи будућност за њих и сигурна будућност за све нас", рекао је Вучић.

Вучић је додао да ће станови у Врању бити продавани по цени од 400 евра по квадрату.

"Када смо размишљали где да градимо станове, надали смо се оваквим местима, где је део инфраструктуре изграђен, вртићи, школе... Ово место је толико лепо да сам сигуран да ће они који граде у другим градовима, у Митровици, Краљеву, Нишу, Новом Саду, Београду, желети да на оваквим местима буду грађени станови", рекао је Вучић.

Вучић је поручио извођачима радова да ураде све квалитетно и пре времена, јер ће им то, бити одлична референца.

"Хоћу да ови људи буду задовољни, јер када је рата 400 евра на 30 година, онда то са платом у овим државним органима можете да отплаћујете, да деци и вашим породицама обезбедите бољи живот", поручио је Вучић.

Како је рекао, највише је станова који су једноипособни и двособни - 54 одсто, једнособних је 22 одсто, двоипособних и трособних је 18 одсто, а троипособних и већих је шест одсто.

То, указао је, на најбољи начин одсликава и структуру наших породица, додајући да би волео да би убудуће требало да се обезбеди више од тих шест одсто троипособних и већих станова, јер би то значило да имамо више деце, а више деце је још већа гаранција за будућност Србије.

Додао је да тема будућности Србије није случајно одабрана за кампању, нити је ово први корак на том путу, већ је први корак направљен пре неколико година када су започеле тешке реформе, штедња, улагања и довођење инвеститора.

"Недалеко одавде отворио сам фабрику, покренули смо угашену производњу у две старе, угашене фабрике у Врању... Ништа није било лако, али водили смо се убеђењем, да када су вредности јасне, када је политика јасна, онда ништа није тешко ни одлучити ни урадити", нагласио је Вучић.

Поручио је да је будућност Србије и вредност и политика и основна вредност те политике, темељ ослонац око којег градимо, планирамо, око којег смо се окупили и ујединили, свесни да је све друго тапкање у месту или, још горе, повратак у ружну прошлост.

"У ту ружну прошлост се никада нећемо вратити. У њој су уништене фабрике, Србија и Врање без перспективе, опљачкани и ојађени, тамо су само њихови интереси, не народа, већ једне политичке групе, политичких пљачкаша, који нису отимали паре и затварали фабрике, нису само уништавали земљу, већ су одузимали оно најважније - време и будућност", рекао је Вучић.

Подсетио је да на речи да није важно колико те пута оборе, већ колико пута умеш да устанеш и кренеш даље и поручио да је Србија кренула, усправна и поносна, тамо где јој је и место - у будућност коју сама гради и у којој ће у Врању, Владичином Хану, Нишу, Сурдулици, Лесковцу, Митровици, Крагујевцу, Краљеву и свим другим местима живети живот достојан живљења, рекао је Вучић.

Вучић је истакао да је све што је до сада урађено посвећено управо таквом животу у којем нема места за обећања и празне приче.

"Када се у ове станове уселе припадници снага безбедности, најпре у 186, када обезбедимо станове за младе, оне који се баве науком, да буду свој на своме, када имају где да раде, онда ћемо моћи да кажемо да смо завршили оно што смо започели и да ова земља има будућност", навео је председник.

Додао је и да је све друго "масна лажа" која Србију враћа у прошлост, али се, тврди, то не може десити.

"Идемо напред, идемо у сутра и градимо земљу своје деце. Идемо право у будућност", поручио је Вучић и захвалио радницима који ће вредно радити на изградњи станова.

 

Следи изградња станова у Крагујевцу и Краљеву

Председник Србије Александар Вучић каже да ће изградња станова ускоро кренути у Крагујевцу и Краљеву, наводећи да ће таква инвестиција значити за развој српске економије и даље повећавање БДП-а.

"У Врању ће се наставити са изградњом, идемо убрзо и на Краљево и Крагујевац. У свим градовима ћемо, верујем, у току ове године започети изградњу", рекао је Вучић новинарима и појаснио да се за реализацију овог пројекта нису јавиле компаније које очекују велики профит, већ им је он, додаје, важан за референцу, јер препознају да ће се у Србији у будућности још градити.

Вучић је додао да Србија од њих очекује нижу цену градње, како би и коначна цена за оне који купују станове, уз субвенције државе била још нижа.

Како каже, 400 евра по квадрату на 30 година, значи да ће рата бити мања око 70 евра за 60 квадрата што је веома повољно.

"То је заиста веома повољно и свако ко је запослен у војсци и полицији може да издвоји, а да му то додатно не оптерећује буџет. На тај начин се држава одужила на одређени начин, јер то су припадници полиције, БИА, војске који раде најтежи посао и који увек морају да буду спремни и да своје животе ризикују", рекао је Вучић.

Наводи да је разговарао са супругама и мајкама погинулих бораца.

"И они ће добити своје станове. Хоћемо да покажемо да те људе нисмо заборавили. Хоћемо да из њихових породица запослимо нове људе у нашу полицију и војску зато што знамо да ће они увек бити уз своју земљу и да ће да штите своју Србију, да ће да је бране када јој је најтеже", рекао је Вучић.

 

Ако им је СБ УН шарада, шта онда траже ту?

Председник Александар Вучић поручио је да без разговора нема решења косовског питања, али је истакао да је Србија довољно јака да и без договора настави изградњу боље будућности.

Вучић је новинарима у Врању, упитан да прокоментарише синоћну седницу СБ УН на којој је било речи о КиМ, а коју је амбасадорка Косова у САД назвала "шарадом", рекао да више не зна шта представници Косова желе ни од Београда, ни од света.

"Мислим да је питање руског амбасадора - шта траже ту ако им је седница шарада, било логично. Мени није неозбиљно и шарада када идем у Брисел, УН, јер је улог велики. А улог је мир и безбедност, који људи узимају здраво за готово, будући да само једна искра може да запали регион", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да Приштина стално мења изјаве и поруке, за разлику од њега који, каже, своје изјаве не мења, јер зна за шта се Београд бори.

"Од њих на дневном нивоу имамо више различитих изјава, да ли треба да гледам у пасуљ или у небо да видим шта хоће", рекао је Вучић.

Истакао је, међутим, да без договора и разговора нема решења.

"Ми не знамо шта они хоће, шта хоће од нас, од света... Ми водимо рационалну, озбиљну и одговорну политику, политику мира и постепених корака, приближавања до компромиса. Ако то неко не жели, довољно смо јаки да и без договора наставимо изградњу боље будућности за наш народ и грађане", рекао је Вучић.

 

Диван пријем, наше је да људима вратимо радом

Председник Србије Александар Вучић рекао је у Врању да је наишао на дивно гостопримство људи у Пчињском округу и да им се на то мора узвратити радом.

"Чини ми се да нигде српска крв није тако врела као у Пчињском или Јабланичком округу, нигде не можете такву топлину да осетите", рекао је Вучић.

Захвалио је свима на гостопримству, наводећи да је синоћ на тргу у Врању било окупљено 10.000 људи.

"И они који нас не воле кажу да је у Врању на тргу било 10.000. Нисам видео да неко с таквом пажњом жели да чује оне који су говорили. И људи нису одлазили, нису никакве ''задатке'' испуњавали, желели су да нас чују и бескрајно сам им захвалан. Наше је да великим радом, трудом и огромном енергијом вратимо то људима и верујем да ћемо у томе успети", поручио је Вучић.

 

Приштина стално мења изјаве, укидање такси па дијалог

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да Београд чека да Приштина укине таксе, да се оствари тај елементарни услов, па да се наставе разговори.

У разговору са новинарима у Врању, Вучић није желео посебно да коментарише изјаву косовског председника Хашима Тачија из Вашингтона о спремности за корекцију граница јер, како је истакао, албански званичници са Косова стално мењају изјаве.

"Не бих сваки дан да коментаришем изјаве албанских званичника са Косова јер их сваки дан мењају, један дан једно причају у Вашингтону, други дан друго у Бриселу, а онда трећи дан оду у Приштину и кажу нешто сасвим друго. Једни говоре једно, други друго, па онда замене те улоге", каже Вучић.

Поновио је да је Србија спремна за дијалог, стрпљива, трпељива.

"Али морате да укинете таксе. То разара српску економију и то разара сваку врсту могућег успостављања било каквог поверења у будућности и мислим да су то у свету сви разумели, мислим да то људи виде и данас ", рекао је Вучић.

Чекамо да они ураде свој посао, да се оствари тај елементарни услов па да наставимо да разговарамо, закључио је Вучић.

 

Винарије важне за привредни развој Србије

У оквиру дводневне посете Пчињском округу председник Србије Александар Вучић посетио је данас винарију "Алексић" у Врању где је поручио да винска индустрија у Србији све више напредује и да су винске компаније важне за привредни развој наше земље.

Председник је винарију обишао са власником Драганом Алексићем, који са супругом и три ћерке води породични посао.

Сувласница компаније Маја Алексић испричала је Вучићу како се винарија од 2007.године, од малог породичног винског подрума, развила у компанију чија је годишња производња данас близу 500.000 литара вина.

Вучић је приметио да српска винска индустрија озбиљно напредује и да је међу најразвијенијима у региону, а похвалио је и то што се домаћи власници винарија у тој области све више усавршавају у земљама попут Италије и Француске и преносе знање у Србији.

"Бугари и Румуни напредују у винској индустрији и доста улажу у њен развој, док сви други, чак и Хрвати, сада заостају за нама", оценио је Вучић који је винарију посетио у оквиру кампање "Будућност Србије".

Председник се распитивао и за врсте вина које се највише производе у винарији Алексић, а сазнао је да су то каберне, вранац и мерлот.

"Пробао сам једно ваше бело вино и веома ми се допало и тада сам се мало више распитивао за вашу винарију", рекао је Вучић.

Председник је приметио да су у Србији још увек најтраженија барикирана вина, чији је, како каже, и сам љубитељ, док су у свету све популарнија свежа, минерална вина без барика.

Алексићи су потврдили да барикирана вина боље пролазе на домаћем тржишту и истакли да њихова вина леже искључиво у бурадима од домаћег храста, а на једно од њих данас се потписао и председник Вучић.

Алексићи су навели да се њихова вина највише продају у Нишу и Београду и да их извозе у осам европских земаља.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк