Вести

Вучић: Србија је опредељена да следи пут војне неутралности

Председник Републике Србије Александар Вучић истакао је на свечаности поводом промоције најмлађих официра Војске Србије, да је, гледано кроз историјску призму стварање модерне Србије, обнављање њене државности, незамисливо без учешћа и великих домета војске и поновио да је Србија опредељена да следи пут војне неутралности, али и одлучна да чува оно што је наше.

Председник Вучић је, обраћајући се новим официрима Војске Србије, указао да је Универзитет одбране са своја два факултета - Војном академијом и Војномедицинском академијом као и протеклих година, обрадовао новом генерацијом потпоручника.

"Србија је данас много богатија за још једну генерацију потпоручника, која не памти ратове, и живимо у нади да ће тако бити и за будуће генерације. Ова генерација је лишена те прошлости, али свесна својих задатака у миру као и рату", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је честитао војницима на завршетку школовања и прве официрске чинове.

"Ви као кадети баштините богату традицију једне од наше најстарије и најпоштованије образовне институције. Гледано кроз историјску призму стварање модерне Србије, обнављање њене државности, незамисливо је без учешћа великих домета војске. Само војска из народа и дубоко укорењена у слободарској души народа, могла је да се величанствено одбрани у Првом и Другом Светском рату, на Кошарама, Паштрику, Качанику", нагласио је председник Вучић.

Указао је да држава и грађани имају поштовање према њиховој решености да буду део система одбране Србије.

"Бирајући професију официра која подразумева заветни однос према домовини они на недвосмислен начин исказују своје родољубе. Србија има своје стратешке циљеве и интересе, а ко боље од војске зна шта је рат и зато војска жели мир. Желимо просперитет и развој Србије, срећан и безбедан живот свих грађана, желимо да се у Србији добро, лепо и безбедно живи. Да млади попут вас своју будућност пројектују и нађу у својој земљи, где ће градити своје породице и баш зато ћемо учинити све да у наредном периоду ваш животни стандард буде на највишем нивоу, а повећање плата највеће у историји", поручио је председник Вучић.

Председник Вучић је подвукао да је Србија опредељена да следи пут војне неутралности и то чини одмереним и сигурним кораком.

"Одмереним јер никоме не претимо, и није намера да изазивамо зебњу и страх за стабилност било кога, сигурним, јер водимо рачуна о сваком човеку који носи униформу или на други начин доприноси безбедности Србије. Градићемо снажнију наменску индустрију, подизати капацитете и додатно ширити богату палету њених производа", истакао је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је и да су сви који су изабрали официрски позив, знају да су у нашој традицији, официри људи који са државом ступају у заветни однос, који су јој одани до самопожртвовања и спремни да јој служе и бране је по сваку цену.

Подсетио је да је у свим анкетама, деценијама уназад, Војска Србије најцењенија државна институција, истичући да Србија своју војску цени, воли, о њој пева и зна шта јој војска значи.

"Видели смо то и када смо се борили против поплава, када је на брзу руку требало организовати болнице. Сви знамо шта значи присуство војске у Копненој зони безбедности. Учешће Војске Србије у мировним мисијама у целом свету значајно доприноси међународном угледу Србије", подвукао је председник Вучић.

Поручио им је да би без њих, без њиховог завета Србији, без њиховог знања и способности, сви наши напори били узалудни.

"Победу на Церу и Колубари извојевала је српска војска, њене војводе, официри, војници. Ко зна, тај може, ко не зна за страх, иде напред. Темељећи ову изјаву на херојским делима наших славних предака, војвода Живојин Мишић умео је личним знањем и храброшћу да подстакне дух војске. Данас и сутра, овом изреком руководићете се и ви", поручио је председник Вучић.

Председник Вучић истакао је да ће економски напредак донети и све већу добробит војсци, која после година занемаривања, поново набавља модерно наоружање у опрему, изводи све већи број најсложенијих и најзахтевнијих вежби са бројним партнерима из целог света.

"Не сумњајући ни трен у ваше родољубље, снагу, храброст и ратничку способност, сматрам и надам се да никада нећете имати разлог да поновите величанствене подвиге својих претходника. Да ваше официрске каријере буду попут вашег стројевог корака, сигурне и одмерене и да се тој сигурности и одмерености, други науче од вас. Да ваш дефиле буде омаж српским официрима", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић указао је да је српски војнички морал вертикала којој тежи цело друштво, јер он представља највише вредности витештва и човечности.

Председник Вучић је захвалио родитељима најмлађих официра, као и свим наставницима који су васпитали и обучили да свети позив обављају у духу родољубља.

"Они који прете данас Србији и нашем народу, никада нису разумели колика је наша чврстина, решеност и одлучност да чувамо оно што је наше. Само хоћемо да будемо своји на своме и зато никоме нећемо дати ни Косово и Метохију, нити било који други део, чак ни педаљ наше отаџбине Србије. Живели најмлађи официри, живела Србија", поручио је председник Вучић.

 

 

Извор: Танјуг/РТС 1