Вести

Вучић: Србија је поправила економију и поносан сам на то

Колико сам поносан на економске реформе и очување мира и стабилности у региону, толико нисам поносан због критика на рачун слободе медија у Србији, али сам уверен да ћемо, у сарадњи са међународним професионалним удружењима, за годину две постићи напредак у тој области, којим ћемо бити поносни, рекао је данас председник Србије Александар Вучић на Светском економском форуму у Давосу.

На питање да ли је оправдана критика Влада упућених медијима, председник Србије је одговорио:

"Хвала вам што сте ми дали шансу да овде говорим, иако то нисам заслужио из много разлога. Хтео сам да кажем да је Србија поправила економију и поносан сам на то. Први пут имамо суфицит у буџету трећу годину заредом, све у вези с економијом смо урадили на добар начин. Оно што нисмо урадили на добар начин су поларизовани медији, ту имамо много проблема", рекао је Вучић.

Вучић је подсетио на случај када је Метју Каруан Галиција, син убијене новинарке са Малте и такође учесник панела, на једној конференцији у Пољској, где је добио информације од српских новинара да је стање у медијима у Србији тешко и да се нешто може догодити, реаговао тако да је пренео да ће Србија бити следећа земља у којој ће бити убијен следећи новинар у Европи.

''Међутим, то се није догодило. Десило се у пет земаља ЕУ, као и пуцњава на новинара у Црној Гори. Али, нисам ту да нападам Метјуа", додао је он.

Пренео је да се у Србији ипак нешто догодило, да је једном новинару, који је написао нешто у једном локалном медију, за који он није раније чуо, запаљена гаража, те да се пожар прелио на кућу, па му је читава породица била угрожена.

''Тада сам се сетио Метјуових речи. Нисам могао да верујем да се то десило у мојој земљи. И даље мислим да је део тих оптужби лажан. Ухапсили смо човека који је то урадио, и жену која му је помагала, али "мастермајнд" није био ухапшен. Мислим да знамо ко је био иза тога и очекујем да финализирамо тај случај за недељу или десет дана", рекао је, говорећи о случају угрожавања безбедности новинара Милана Јовановић из Врчина. После тог догађаја, каже, почео је да стрепи:

''Морамо да завршимо овај случај и будемо брутални у сличним случајевима", поручио је он.

Пренео је да у Србији нису криминализоване лажне вести или кршење стандарда новинарске професије кад је реч о обавези истинитог извештавања.

''Не знам како ћемо то учинити. Погледали смо немачки пример. Ако би урадили исто у Србији, критиковали би нас да ограничавамо слободе", казао је он.

"Немамо најбоље оцене у последње две године од Репортера без граница и Фридом хауса и уопште нисам поносан на то. Питао сам Репортере без граница на јучерашњем састанку да дођу у Србију да нам дају неопходну подршку и експерте, посебно у погледу државне помоћи медијима, и сигуран сам да могу да дођем овде за годину - две и да будем поносан на слободу штампе и говора у Србији, као што сам поносан на економске реформе које смо спровели", рекао је Вучић.

Тина Канделаки, главни продуцент руске Матч ТВ, током дискусије обратила се Вучићу:

"Председниче, видим да сте сад твитовали, током панела. Како сте успели?". Сви су се насмејали, а Вучић је одговорио да то не ради он.

"За то су задужене оне даме тамо", показао је на своје сараднице у публици.

 

Лакше се продају емоције него чињенице

Медијима у савременом друштву није лако да раде на основу чињеница, јер се у данашње време "лакше продаје емоција", рекао је данас председник Александар Вучић на панелу о медијским слободама у условима кризе, у оквиру Светског економског форума у Давосу.

"Чињенице тренутно нису у моди", приметио је председник Вучић и додао да су емоције нешто што се продаје, а да је негативне емоције увек лакше продати од позитивних.

"Чак и мој народ кад питате да ли су задовљни економским резултатима, иако су бројке јасне, кажу да нису задовољни. То значи да чињенице нису у моди, да се емоције продају", рекао је Вучић.

На питање које му је упутио модератор панела, главни уредник Ројтерса Стивен Адлер, шта треба да се деси да би му било угодније са новинарима, уз опаску да је био критичан према медијима у својој земљи, Вучић је рекао да најпре жели да каже нешто на тему утицаја слободне штампе на економију. То је, каже, нешто од велике важности за ЕУ, јер Србија је привукла преко 60 одсто директних страних инвестиција на Балкану.

"Имамо веома флексибилан Закон о раду, субвенције, привући ћемо 75 одсто страних директних инвестиција на Западном Балкану, ако бисмо могли да се хвалимо добрим резултатима у овим областима, рекао је и наставио:

"Морамо сви да променимо себе, морамо да осигурамо слободно окружење штампе и ја ћу то урадити. Ниједан лидер у свету неће рећи овакве речи као ја данас, него ће се бранити. Ја се нећу бранити, то је лако. Али, нешто друго не можемо да победимо, нико од нас", истакао је и препричао догађај са конференције за медије у Абу Дабију, којој је и сам присуствовао.

Тадашњи француски председник Саркози је био испровоциран од стране Јапанца, милијардера са Форбсове листе, који је рекао "више нема лидера у свету".

"Саркози је у ствари рекао: 'Нема лидера у данашњем свету. Имате друштвене мреже, како један човек може да се бори са хиљадама лажних и правих профила?'" - препричао је Вучић и додао:

"Имате друштвене мреже, некога са профилом и једним постом, како он може да победи на хиљаде лажних профила, људи поштују емоције не чињенице", рекао је Вучић и додао да медијима није лако да раде на основу чињеница.

"Ако питате људе у мојој земљи, иако имате све бројке које сам представио, они ће рећи да се осећају да су сиромашни, да нису задовољни. То значи да чињенице нису у моди, емоције су нешто што се продаје, а увек је лакше продати негативну емоцију него позитивну емоцију", истакао је и приметио да ће сличан проблем имати свако коме је посао да се бави чињеницама у данашњем свету.

"Мораћемо да се мењамо, да обезбедимо боље окружење за медије и урадићемо то", рекао је Вучић.

Вучић је, на питање новинара Н1 Хрвоја Крешића, рекао да као председник једини у земљи прима све новинаре на конференције и одговара на сва њихова питања. На опаску Крешића да је његова телевизија критична према власти у Србији и да, када год би неко од новинара Н1 поставио питање, он нагласио да долази од неког са америчке телевизије, што у Србији није комплимент због бомбардовања, Вучић је одговорио да никад није ништа лоше рекао о његовој телевизији, већ само оно што је истина.

"Не бисте ништа могли да нађете да сам рекао нешто лоше", рекао је Вучић и истакао да новинари Н1 који критикују власт у Србији не трпе било какве тешкоће и проблеме, као и да је на то поносан. Казао је да га је пре шест или седам месеци један од новинара Н1 замолио да више не наглашава да је у питању новинар са америчке телевизије, јер се тада не осећа лепо, и да отада то више и не ради.

"Питао сам зашто вам то смета, зар сам рекао нешто што није истина? Казао ми је да се није лепо осећао када сам му рекао да долази са америчке телезвиије и рекао сам му да то више нећу помињати и то више нисам ни радио. Али, није баш све црно и бело, ја увек прихватам и примам све новинаре у мојој земљи и ја сам једини који то ради", нагласио је Вучић. Напоменуо је да у Србији у када опозиционе странке позову медије не дозволе свима да уђу.

"Ја све примим и одговарам на сва питања. Увек сам спреман да се извиним и да се променим", додао је Вучић.

 

Држава ће заштитити слободу рада

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да ће држава Србија радити на убрзаној изградњи институција, додатној заштити новинара и условима за пуну слободу њиховог рада, те да од оних који се баве том професијом очекује већу одговорности. Он је, после учешћа на панелу о медијима, у оквиру Светског економског форума у Давосу, поновио оно што је рекао и на панелу - да имамо поларизовану ситуацију у медијима, али и да је уверен да ћемо направити напредак у медијској области.

Вучић је, новинарима, рекао да су сви били изненађени начином на који је говорио. За разлику од политичких противника, каже, који све пребацују на политику, он се труди да види шта можемо да променимо и урадимо, док се они баве само вређањем или тиме како да "гађају" власт. Пренео је и да је на панелу говорио о томе да је напад на новинара Милана Јовановића држава доживела као упозорење:

''Наше је не само да похватамо починиоце и налогодавце, већ и оног ко стоји иза тако нечег бахатог и опасног. Морамо да покажемо да са државом нема шале, да Србија хоће да буде демократска земља. Када смо могли да постигнемо највеће резултате у економији, и то ћемо, сигурно'', нагласио је он.

 

Изјава Харадинаја лоша вест за цео регион

Председник Србије Александар Вучић оценио је данас у Давосу да је изјава Рамуша Харадинаја да Приштина неће укинути таксе на српску робу лоша вест и лош сигнал не само за Србију, већ и цео регион.

Вучић је, на питање новинара да прокоментарише изјаву Харадинаја да таксе остају на снази до постизања свеобухватног споразума, казао да на то не можемо да одговоримо другачије осим да наставимо са молбама да те таксе укину. До тада, каже, немамо о чему да разговарамо.

''Како да разговарамо о нечему, док нам је неко, ко каже да жели споразум, увео такве антицивилизацијске мере. Нажалост, поред неких добрих вести које смо данас овде имали, то је лоша вест, лош сигнал, не само за Србију, већ цео регион'', подвукао је Вучић. Харадинајев став, како каже, говори не само о односу Приштине, већ и других фактора у свету.

''На крају, у се и у своје кљусе. Довољно смо снажни да можемо да подижемо сами своју економију, без обзира што ће ово имати лош утицај на нас. Не дај Боже да смо ми увели такве мере, замислите шта би било свуда у свету'', рекао је он.

Захвалио се свима из света који су макар формално рекли да треба да се укину таксе, и што нису рекли да су криве, уобичајено до сада, "обе стране". Најавио је да ће Србија наставити да снабдева свој народ на Косову и Метохији, без обзира на тешкоће.

''Нама остаје само да се боримо, да радимо, будемо још вреднији и зарадимо за наш народ још више'', нагласио је он.

 

Они који вређају жене нису део пристојне Србије

Председник Александар Вучић поручио је данас да они који вређају жене, а говоре о пристојној Србији, заправо сами нису део пристојне Србије, јер је реч о људима који се крећу у уском социјалном окружењу, у којем изгледа мисле да је све дозвољено против политичких противника.

"Пристојна Србија то неће и борићемо се против тога и победићемо убедљиво, убедљивије него икада", закључио је Вучић и додао да јавно деловање подразумева одговорност и смислена политичка дебата.

Он је, говорећи о испаду Драгана Ђиласа на последњем протесту у Београду, рекао да Ђилас није научио на одговорност, а да исто то мисли и за Сергеја Трифуновића који је га је упоредио са Адолфом Хитлером. Како је рекао, људи морају да се науче одговорности и да могу и морају да трпе, јер је у реду да се одговори, на шта свако има право, али, нико нема право да вређа.

"Замислите како би требало ја да реагујем на то да сам Адолф Хитлер или Пиноче и све друго, сваки дан. Тај лидер СзС (Трифуновић) говори да сам Хитлер. Замислите, човек који је убио 70 милиона људи, а ја сам ваљда тај...", рекао је Вучић у Давосу, на питање како стати на пут вређању и омаловажавању, а након последње увреде Сергеја Трифуновића на рачун новинарке Српског телеграфа. Вучић је рекао да он увек одговара свим новинарима на пристојан начин.

"Ја сам данас на панелу у Давосу, рекао Хрвоју Крешићу са Н1 да увек одговарам на питања новинара. Да ли је моје право да више гледам Пинк или РТС, него Н1 - јесте и то радим, али нећу због тога да се извињавам", рекао је Вучић.

"Нису део пристојне Србије људи који жену називају курвом. Женом, која му је само поставила питање, ништа није урадила, ни објавила", приметио је председник. То, каже, само показује да се они крећу у уском кругу људи, у социјалном окружењу у коме је све дозвољено да урадите политичком противнику.

"А, ваш противник није само политички, што би било нормално, већ је ваш противник жена. Џентлмени, нормални, пристојни људи то не говоре и не раде", подвукао је он.

Упитао је своје политичке противнике да ли желе да цела Србија буде таква, да сви новинари буду, ако су даме - курве, а ако су мушкарци - Хитлеровци или пси који лају "авав".

"Шта је смисао? Ако вам приђе неко на улици, а може дете да вам буде и пита што сте учествовали у приватизацији, а ви му псујете мајку, па онда још додате мајку педерску и кажете - било је ужасно што су ме напали, што су ме питали то. Где то све води?", рекао је Вучић.

Поручио је да ће држава на крају умети себе да сачува и да пристојност буде нешто чиме ћемо се поносити у будућности. Зато је, каже, важно да се на такве појаве реагује увек, како се не би дешавале, а и када се десе - да уследи најжешћа осуда на то. Подсетио је да су пре неколико дана удовицу Оливера Ивановића називали "ђаволом", Ани Брнабић "нудили Афроамериканца"...

"То су све ствари које је тешко да коментаришете, али мислим да је реакција већег дела друштва и јавности недвосмислена и говори колико људи греше што мисле да увредама и одвратним речима могу да постигну неки од својих циљева", рекао је Вучић. Како је приметио, на друштвеним мрежама се водила расправа о томе да ли ће ићи каменицама или јајима на РТС.

"О чему је та расправа? О лудилу, апсолутном лудилу? Уместо да буде расправа, можемо ли да инвестирамо у потрошњу, плате, пензије или у инфраструктурне радове", истракао је председник. Може, каже, да се расправља о било чему, али само ако то има смисла, а не о томе како ће неко неког да убије, уништи...

"То вам нико неће дозволити. Нико није фасциниран ни уплашен вама, осим што се плашимо да то лудило може лоше да се одрази на обичне даме и људе који морају да трпе то дивљаштво", рекао је Вучић. Он је додао да се нашао неки човек који је изговорио најтежу увреду за жену која је радила свој посао и упитао да ли је то образац понашања који треба следити.

"Да питамо Славишу Орловића (професора Факултета политичких наука) је ли то оно што подржавате? Ја нећу, пристојна Србија то неће и борићемо се против тога и победићемо убедљиво, убедљивије него икада", закључио је Вучић.

 

Сутра са Меркел о челику, КиМ, економији

Председник Србије Александар Вучић састаће се сутра у 16 сати са немачком канцеларком Ангелом Меркел, са којом ће, како је сам најавио, разговарати о томе како да нам помогне у вези са квотама ЕУ за челик, Косову и Метохији и економији.

То ће бити њихов 15. сусрет до сада, укључујући и време када је био премијер, а Вучић каже да, и поред тога, осећа трему.

"Зато што је реч о соби која је изузетно одговорна и озбиљна, са њом нема глупости на које су српски политичари навикли, па су покушавали да је шармирају и слично. Сувише је она озбиљна, морате добро да се припремите, да имате одговоре на сва питања, да добро разумете шта Немачка жели, да разумете шта Србија жели и може да бисте добили највише", рекао је Вучић.

Како је рекао, упркос личним гаранцијама председника ЕК Жан Клод Јункера, Србија није срећна суштином одлуке ЕУ о челику и због тога ће наставити да моли Меркелову да нам помогне.

Вучић је навео да је премијерка Ана Брнабић данас имала састанак са представницима кинеског Хбиса и да ће они наставити да раде.

"Наставићемо да се боримо и молићу канцеларку да нам по том питању помогне", рекао је Вучић.

"Наравно, ту је и Косово и Метохија и економија", рекао је Вучић и додао да је Меркеловој већ захвалан, јер показује озбиљност и разуме колико политичка ситуација на Балкану није једноставна.

Како каже, никада сам не тражи састанке са њом, јер је она и превише заузета, али да она показује одговорност што сама то тражи и жели да види шта ми мислимо и да нам укаже каква је немачка политика.

"Веома важан састанак", рекао је Вучић.

Вучић каже да је увек веома значајан форум, а на опаске оних који кажу да је то место где се иде "тек да неког сретнеш и направиш селфи", он подсећа да је управо овде зачета прича о железари у Смедереву.

"Спасили смо Србију за, до сада, најмање 300 милиона евра, а тек колико је ту људских судбина. Ето, колико је важно разговарати, трудити се и борити", рекао је Вучић.

Навео је да ће се у Давосу састати и са комесаром ЕУ за проширење Јоханесом Ханом, са представницима компанија које већ раде у Србији или хоће да дођу, да је срео и потпредседника руске владе и многе друге, као и да је важно што ће ту бити и јапански премијер Шинзо Абе.

Иако су се данас у Давосу неки спремали да на жесток начин говоре о слободи медија у Србији, каже Вучић, он је на панелу о тој теми говорио искрено, отворено и на начин који нису очекивали.

"Чак сте и од бардова светског новинарства могли да чујете - ови људи су данас добро говорили. Нама остаје да то што смо говорили и испунимо и по том питању и по свим осталим питањима", закључио је Вучић.

 

На Давосу са Кинезима о фабрици електричних возила

Председник Србије Александар Вучић је изјавио данас да ће покушати током Светског економског форума у Давосу на кратко да се види са потпредседником Кине Вангом Ћишаном и да са њим разговара о евентуалном прављењу кинеске фабрике електричних аутобуса у западној Србији, пошто смо једна од земаља са највише литијума на свету.

Вучић је рекао да управо ових дана треба да се види и са представницима Рио Тинта.

Вучић је нагласио да је тај пројекат важан за целу западну Србију, као и да та компанија већ разговара са Кинезима о сарадњи.

"Покушаћу негде на секунд да ухватим кинеског потпредседника како би о томе разговарали", навео је Вучић.

Каже да код Лознице постоји налазиште минерала јадарит који садржи литијум, као и да се ту налази 10 одсто светских резерви литијума.

Објаснио је да је литијум неопходан за батерије односно акумулаторе у електричним возилима.

"Зато желимо да доведемо Кинезе који већ разговарају са Рио Тинтом који би направили фабрику у Србији, али да имају најповољнију цену литијума и да онда будемо произвођачи електричних аутобуса".

Вучић истиче да би та фабрика могла да се направи у западној Србији, негде на потезу од Пријепоља до Крупња.

Подсетио је да су већ две фабрике направљене у Лозници и истакао да треба направити и фабрике у ужичком и златиборском крају, пошто ту није било великих инвестиција.

Зато је важно што ћемо градити аутопут Чачак - Пожегу, као и да остаје да се изграде путеви око Узића, односно Пожега - Севојно - Ужице.

 

 

 

Извор: Танјуг/Пинк