Вести

Вучић: Србија је поуздан партнер Русији

Србија је поуздан партнер Русији, рекао је председник Србије Александар Вучић уочи сутрашње посете руског председника Владимира Путина Србији.

"Ја то мислим, ја то радим тако, ја не лажем, можда се неком не свиђају моје речи, али ја мислим да смо поуздан партнер Русији. Када кажем "да" председнику Путину, онда ми то и урадимо", рекао је Вучић.

"И када кажем у Вашингтону и Бриселу да нећемо и да не желимо да уведемо санкције Русији - то је истина и фер", каже српски председник.

Говорећи о сутрашњој Путиновој посети Вучић, на питање каква очекивања има, каже:

"За нас је то велика посета, која има изванредан значај.... Наша очекивања су велика. Треба да буде потписано много споразума. Тренутно је на листи 21 споразум, а то су само они главни, а има и других. Ови споразуми имају значај и за Русију."

Посебно је истакао значај пројекта "Турски ток" и изградње интерконектора кроз Бугарску преко којег ће Србија добити гас.

Такође је указао да ће неким споразумима први пут бити дат импулс за сарадњу у областима, где то раније није био случај - посебно када је реч о дигиталним технологијама, сарадњи у иновационој области, примени нуклеарне енергије у мирнодопске сврхе.

Каже и да робна размена између две земље може да буде знатно већа:

"Не знам чија је то кривица, али треба да радимо још упорније", каже Вучић.

"Оно што ми треба да радимо јесте да повезујемо људе и компаније, када будемо у томе успели - а очекујем да се то деси за две-три године, остварићемо економски бум и додатни напредак у развоју наших односа. И зато је посета Путина од изузетног значаја", истиче Вучић.

Говорећи о путу Србије у ЕУ, Вучић каже да у Бриселу знају да Србија не гласа против Русије и руских интереса.

"Увек смо били коректни, придржавали смо се европског пута. За разлику од других нисмо хтели у НАТО и нисмо хтели да свој европски пут градимо на антируској политици", истакао је Вучић.

Понекад је, каже Вучић, једноставније добити карту за улазак у неку западну организацију ако кажете нешто против Русије.

"Ми у томе нећемо учествовати", поручује председник Србије.

Председник Србије је поновио став о уласку у НАТО.

"Ми се спремамо за улазак у НАТО, нама то није потребно, немамо такве намере. И то не кријемо. Ту нема никаквог дуплог дна. Србија жели да чува своју земљу, своје небо, да буде независна", рекао је Вучић и поновио да Србија намерава да се придржава политике војне неутралности.

Такође је поновио да за разлику од већине Срба сматра да је неопходно постићи споразум са Албанцима, али да смо тренутно веома далеко од тога.

"Нисам оптимиста", каже Вучић и додаје да када би било споразума онда не бисмо сваки дан морали да бринемо какво "лудило" може да обузме Приштину, као што је увођење такси или нека акције против Срба на северу Косова.

Како је истакао, иако се процес дијалога одвија под покровитељством ЕУ, "коначно решење није могуће постићи без учешћа Русије и Вашингтона".

"Путин се придржавао става да све што одлучи Србија, Русија ће подржати. Али, ја не желим само то. Ја хоћу да се саветујем с њим да бих видео шта је најбоље. И зато ћу овог пута велики део времена у оквиру политичких разговора посветити мом виђењу ситуације на Косову. Да чујем од председника Путина шта он мисли. Последњи пут сам чуо од њега све - и речи подршке и одређене сумње када је реч о понашању неких међународних чинилаца... и све ми је то остало у глави", каже Вучић.

Додаје да иако није оптимиста , лично жели да се дође до договора и каже да, у супротном, веома страхује за Балкан.

"А то је много вероватније, него да дођемо до решења", оценио је Вучић.

Вучић је истакао да је руски председник веома популаран у Србији и да ће се велики број људи, који жели годинама да га види, окупити и доћи, "само да га види".

Један од разлога Путинове популарности у Србији је тај што је Москва спасила Србију стигме геноцида, истакао је Вучић.

Како је нагласио Вучић, никада нећемо заборавити 2015. годину када су (руски шеф дипломатије Сергеј) Лавров и (руски стални изасланик у УН Виталиј) Чуркин по Путиновој наредби спасили Србију од стигме народа који је починио геноцид, као што је то било предложено британском резолуцијом у Савету безбедности УН.

Вучић је рекао да се увек консултује са својим руским колегом, Путином и да га пита за савет.

"Упознајем га са свим што се догађа и не лажем, говорим истину, иако му се увек све не свиђа", каже Вучић.

Како је рекао, то је једна од ствари које Путин веома поштује.

"И ја то поштујем, јер је он лидер велике земље, а ја сам лидер мале земље и он показује поштовање за ову земљу и ја сам му веома захвалан", рекао је Вучић.

Председник Србије подсетио је да је био под озбиљним притиском након што је Србија послала хуманитарну помоћ Сирији.

"Нисмо послали оружје, већ житарице, путер и шећер, али су почели оштри напади на нас. И кад сам дошао код председника Путина и дошли су и новинари, рекао сам му да можемо да пошаљемо један или два авиона са (хуманитарном) помоћи.

"И Владимир Владимировић ми је рекао: Александре, не ради то, то ствара само додатне проблеме за тебе", испричао је Вучић.

Вучић је рекао да посебном чашћу сматра то што ће му руски председник Владимир Путин уручити Орден Александра Невског.

"Велика је част за мене и Србију добијање Ордена Александра Невског. Председник Путин је ојачао позицију Русије у свету, због тога је посебна привилегија добијање те награде од њега", истакао је Вучић.

Путин је, како је додао, том наградом показао да разуме не само то колико је Србија радила да очува добре односе између две земље, него и да смо успели да сачувамо независност, суверенитет у доношењу одлука, слободу, војну неутралност.

"Тај орден има огроман значај и у том смислу што обавезује и мене и Србију да не идемо против Русије, да будемо пријатељ Русије - и када је тешко а не само онда када је све лако и лепо", рекао је Вучић.

Вучић је додао да још две награде које имају велики значај за њега висе на зиду његове канцеларије - Орден Републике Српске и почасни докторат московског института МГИМО.

"Сада ће Орден Александра Невског бити у првом плану. Мој отац је плакао када је сазнао да је председник Путин одлучио да ми додели то признање, могу да замислим шта ће се десити током церемоније уручивања, волео бих да неко забележи тај моменат, да се види колико то значи мојој породици, посебно мојим рођацима са очеве стране", рекао је Вучић.

 

Надам се да ће православци превазићи покушаје поделе

Председник Србије Александар Вучић изразио је наду да ће православни хришћани моћи да превазиђу покушаје поделе православног света.

Вучић је казао да је забринут последњим развојем догађаја, као и да је разговарао са поглаваром Српске православне цркве патријархом Иринејом, који је, каже, био тужан због свега што се догађало недавно, као и било ко други који живи за јединство православног света.

"Надам се да ћемо то једног дана моћи да превазиђемо", рекао је Вучић.

Према његовим речима, српска и руска православна црква су толико блиске да Срби готово да не виде разлику.

"Верујем да то говори о поверењу и сродности које нико не може да подрије, чак ни у најтежим временима. То је помогло да се негују најближи и најсрдачнији односи између Србије и Русије и између наших људи", истакао је српски председник.

 

 

 

Извор: Танјуг