Вести

Вучић: Србија је слободна, једна, једина и недељива

Премијери Србије и Француске Александар Вучић и Мануел Валс положили су данас венце на Споменик захвалности Француској и поручили да две земље веже дугогодишње постојано пријатељство које ће да се развија и у деценијама које долазе.
 
Вучић је, обраћајући се бројним грађанима у калемегданском парку, рекао да је Србија победила у Првом светском рату најтеже изазове и поручио свима који покушавају да данас уруше њен мир и стабилност - да у томе неће успети.
 
"Без обзира на то пред какве нас изазове стављају многи који Србији не желе добро, обећавам нигде нећемо да бежимо, ни од кога да се склањамо, да ћемо да победимо и да ће Србија бити нормална, модерна и успешна земља", истакао је Вучић.
 
Он је нагласио да ће Србија показати своју снагу, храброст и одлучност и да ће се у то уверити сви који су помислили да Србију могу да руше "онако како они мисле и како им је пало на памет".
 
Премијер Србије поручио је и да је Србија слободна, једна, једина и недељива и да нико неће сруштити стабилност земље, ма колико се трудио.
"Свима који покушавају да уруше мир и стабилност у земљи, који данас позивају на отцепљење дела наших територија, који политиком, а не правом, покушавају да изазову дестабилизацију Србије, поручујем јасно и недвосмислено - Србија је слободна, једна, једина и недељива, стабилност Србије нећете срушити ма колико се трудили", рекао је Вучић.
 
Двојица премијера су подсетила да историјске везе Србије и Француске сежу дубоко у прошлост и да је споменик на Калемегдану симбол веза два народа које ће се развијати и у будућности.
"Врхунац пријатељства исказан је у Првом светском рату, када су Србију напала два царства - аустроугарско и немачко, али и суседна Бугарска, док је Француска показала спремност да помогне српским војницима и рањеницима", рекао је Вучић и додао да је Француска тиме стекла посебно место у срцу грађана Србије.
 
Премијер Француске рекао је да су две земље биле уједињене и на истој страни у Првом светском рату, док сада уједињено раде на пројекту мира у Европи.
"То је наш начин да кажемо да волимо Србију, као што је она нас волела", рекао је Валс парафразирајући реченицу која се налази на Споменику захвалности Француској - "Волимо Француску, као што је она волела нас".
 
Валс је рекао да је тај споменик сведок постојаног пријатељског и храброг и захтевног односа које две земље спаја, јер, како је рекао, ми умемо да будемо такви у односима са правим пријатељима.
 
Према његовим речима пријатељство два народа које је дуготрајно попут француско-српског потребно је да се одржава и за генерације које долазе, и у вези с тим најавио да ће се француска влада у наредном периоду ангажовати на рестаурацији споменика како би му се "вратила младост".
 
Премијер Француске је рекао да његова земља није заборавила храброст Срба у Великом рату, што документује и декрет француске владе из 1920. којим је додељен Орден витеза легије части граду Београду, чије становништво, како је рекао, није устукнуло пред већим непријатељем и које је показало огромну храброст.
 
"Елан који нас је носио да се боримо тада носи нас и данас да одговоримо пред модерним изазовима", рекао је Валс и указао да две земље данас веже и заједничка сарадња две војске у мировним мисијама Европске уније на афричком континенту.
 
Он је рекао да младе генерације треба да наставе пријатељство које везује две државе, да међу народима руше зидове и граде мостове.
"Француска спремно чека Србију на њеном отвореном путу ка Европи", пренео је још једном Валс поруку званичног Париза да помогне нашој земљи у процесу европских интеграција.
 
"Премијеру Вучићу, водимо две државе, делимо исте вредности, страствене смо патриоте, и знамо где желимо да уложимо нашу енергију за будућност својих земаља", закључио је француски премијер.
 
Полагању венаца претходило је интонирање химни Србије и Француске, а на церемонији је хор Француске школе у Београду извео песму "Креће се лађа Француска" која сведочи о помоћи коју је та земља пружила Србији и за коју је премијер Валс рекао да је изузетно дирљива.
 
Двојица премијера су, после церемоније, разговарала са окупљеним грађанима, међу којима су били и представници друштава пријатеља Француске и за неговање традиције ослободилачких ратова.