Вести

Вучић: Србија је спремна да преговара са Приштином

Србија је спремна да преговара са Приштином, без временског ограничења и "у доброј нади", али међусобно признање није на агенди, рекао је председник Србије Александар Вучић у интервјуу Ројтерсу.

"Ми смо спремни да преговарамо, али... нема беле заставе", поручио је Вучић.

Према његовим речима, дијалог је добродошао ако је - дијалог, у којем би се размотрило шта је могуће и шта је компромис.

"Верујемо да је у најбољем интересу за Албанце и међународну заједницу да разговарамо о слободи кретања капитала, људи и услуга", појаснио је Вучић.

Вучић је истакао и да Србија жели избалансиране везе са Западом, Кином и Русијом, те да тежи да постане чланица ЕУ, као и да постигне договор са Приштином.

Такође је указао да Београд не планира да бира између Русије - природног словенског и православног савезника, ЕУ - свог главног трговинског партнера и Кине.

"Имамо своју сопствену агенду, једну столицу, не две. Како би могли рећи ''живео Хонгконг и живео Тајван'', и потом да очекујемо кинеску подршку нашег територијалног интегритета? Да не помињем да је Кина наш пријатељ који нам је помогао", рекао је председник Србије.

Вучић себе описује као "еврореалисту", додајући да чланство у ЕУ остаје стратешки циљ.

"Поред тога што делимо заједничке вредности, 67 одсто наше трговинске размене остварујемо са ЕУ", подсетио је Вучић.

 

Слушаћемо наше лекаре

Вучић је рекао, поводом ситуације са корона вирусом у Србији и присуства скоро 25.000 навијача на утакмици фудбалског Купа Србије, да ће власти слушати оно што говоре лекари.

Вучић је напоменуо да наша земља бележи нове случајеве корона вируса после поновног отварања, јер нема довољно дисциплине.

"Због поновног отварања (након ванредног стања) имамо нове случајеве, јер смо недисциплиновани, али они су углавном асимптоматски", рекао је Вучић и додао: "Слушаћемо шта кажу наши лекари".

 

 

 

Извор: Танјуг