Вести

Вучић: Србија је своје урадила

Новости 19.02.2013.

"У Берлину немамо шта да кријемо. Рећи ћемо јасно да су Србија, њени грађани и влада, заслужили да добију датум за почетак преговора са ЕУ. Имам велику наду, али и стрепњу од коначног исхода разговора" - изјавио је први потпредседник Владе Александар Вучић, уочи пута у Немачку и сусрета са кључним људима тамошње администрације, који може да буде преломан за даље кретање на европској магистрали, али и за будуће потезе на домаћој политичкој сцени.

 Вучић очекује много похвала, али не крије да ће његови саговорници из најутицајније државе ЕУ имати и захтеве.

"Од својих немачких домаћина очекујем подршку за наше реформе у правосуђу и економији, као и за дијалог са Приштином, који је њима, можда, и важнији. Доказали смо и да у Србији постоји изражена политичка воља за беспоштедном борбом против корупције и криминала. У том смислу незаобилазни су кривични и закон о кривичном поступку, чије су измене недавно усвојене. А, у припреми су закон о извршењу кривичних санкција и стратегија за борбу против корупције, који ће врло брзо бити донети" прецизирао је први потпредседник.

Шта су адути Београда?

* Испуњеност програма за интеграцију у ЕУ је 88 одсто
* Од планирана 1.172 прописа, усвојено је 1.030
* Очигледни резултати у борби против корупције
* Реформа правосуђа и економског сектора
* Побољшан положај мањина
* Унапређени слобода медија и статус независних тела

Он нема дилему да би позитивни сигнали из Берлина учврстили Србију на европском путу и отворили је за инвестиције не само са нашег континента већ и из Азије.
"Зато у Берлину нећу крити да би изостанак датума био велико разочарање за наш народ." рекао је Вучић

Вучић у Немачку престоницу путује са вицепремијерком Сузаном Грубјешић и Милицом Делевић, председником Скупштинског одбора за европске интеграције. Они ће разговарати са шефом немачке дипломатије Гвидом Вестервелеом, министром одбране Томасом де Мезијером и саветником за спољну политику немачког канцелара Кристофом Хојзгеном.
Предвиђен је, такође, и састанак са члановима комитета Бундестага који одлучује о добијању датума за почетак преговора, као и са најутицајнијим посланицима владајуће коалиције. Није чак искључено и да се Вучић види са немачком канцеларком Ангелом Меркел.​​​